keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Masuri ITM pentru reducerea accidentelor de munca din constructii, in contextul venirii caldurii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 23 Apr. 2024
Masuri ITM pentru reducerea accidentelor de munca din constructii, in contextul venirii caldurii
Tags: masuri itm, accidente de munca, reducere accidente de munca

In contextul venirii caldurii, ITM a publicat recent un material informativ pentru firmele din domeniul constructii, cu privire la masurile pe care trebuie sa le ia in considerare pentru a reduce accidentelor de munca.

Odata cu incalzirea vremii, santierele de constructii iau amploare, fie ca este vorba despre proiecte de constructii de poduri, pasaje, blocuri de locuit sau case, fie de lucrari de reabilitare a cladirilor existente.

Munca in domeniul constructiilor ii expune pe lucratori la o mare varietate de pericole si riscuri care pot duce la producerea de vatamari corporale, imbolnaviri profesionale sau chiar la accidente grave. 

Principalele riscuri sunt:

-caderea lucratorului de la mare inaltime

-accidentele provocate de manevrarea unui utilaj

-electrocutarea lucratorului

-accidentarea in timpul efectuarii unei sapaturi

-afectiunile dorsale, provocate de manipularea unor materiale grele

-afectarea auzului, cauzata de zgomotul puternic

Surprinderea muncitorilor de surparea malurilor de pamant in santurile sapate pentru lucrarile edilitare este una din cele mai frecvente cauze ale accidentelor de munca din acest domeniu. 

Riscurile de accidentare  sunt amplificate, pe perioada de derulare a lucrarilor, ca urmare a existentei modificarilor privind natura solului, a variatiei conditiilor climatice pe perioada lucrarilor, a interactiunii cu celelalte activitati din cadrul sau din apropierea zonei.

Principalele masuri pentru reducerea accidentelor de munca sunt:

1. Pentru evitarea  riscurilor  trebuie luate masuri inca din etapa de proiectare a traseului sapaturii. Studiul geotehnic si informarea asupra altor lucrari mai vechi pot duce la stabilirea unor zone de risc ridicat de surpare ce vor necesita impunerea unei protectii mai ridicate. in functie de rezultatele acestei analize se va stabili tipul de protectie.

2. Este esentiala realizarea unei instruiri adecvate a lucratorilor referitor la tehnologiile de consolidare a malurilor, a modului de utilizare a consolidarilor si a modului de actiune a lucratorilor aflati in zonele cu risc specific de surpare de malurilor. Fiecare lucrare se confrunta cu probleme diferite si  pot aparea situatii neasteptate, din acest motiv trebuie luat in calcul orice risc. De asemenea, manipularea si montarea sprijinirilor trebuie sa fie facuta conform normelor de protectie. Necorelarea dimensiunilor sprijinirilor in functie de tipul de lucrare efectuata, dimensiunile sapaturii (lungime, latime, adancime) si tipul solului poate duce la accidente, uneori grave.

3. Verificarea utilizarii si functionarii corespunzatoare a echipamentelor de munca puse la dispozitia lucratorilor este un alt aspect important. Respectarea distantelor de depozitare a pamantului provenit din sapaturi, a altor materialelor grele si a stationarii utilajelor pe marginea sapaturii este necesara pentru evitarea surparii malurilor. In zonele in care se executa sapaturi  se vor prevedea obligatoriu semne de marcaj, parapeti de protectie, iluminat pe timp de noapte, imprejmuiri, balustrade, panouri pentru deplasarea lucratorilor, vehiculelor si utilajelor. Pentru accesul lucratorilor in zona de sapaturi trebuie amenajate locuri speciale de intrare-iesire prevazute cu scari fixe. De asemenea, lucratorii  trebuie sa utilizeze echipamentul individual si casca de protectie.

4. Prezenta apei in panza freatica, reprezinta de asemenea un factor de risc care poate duce la surparea pamantului. Din acest motiv este recomandata desecarea solului cu scopul de a epuiza apele subterane.

In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au obligatia sa elaboreze instructiuni proprii, conform prevederilor Legii nr. 319/2006 si a normelor metodologice H.G. nr.1425/2006, tinand seama de particularitatile activitatilor si ale locurilor de munca.

Conform cerintelor legale, angajatorul trebuie sa ia masuri astfel incat lucratorii sa primeasca toate informatiile necesare privind riscurile pentru securitatea si sanatatea in munca, masurile si activitatile de prevenire si protectie atat la nivelul intreprinderii, cat si la nivelul fiecarui post de lucru,  concretizate sub forma de informatii si instructiuni specifice locului de munca.

                                 

Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016