Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Controale ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 25 Sep. 2024
Controale ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700
Tags: controale itm, verificari firme

Inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Arad au efectuat actiuni de verificare la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniile Captarea, tratarea si distributia apei precum si Colectarea si epurarea apelor uzate, cod CAEN 3600, respectiv 3700.

Controale ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700

Actiunea, de tip Campanie nationala, a vizat in principal modul in care sunt respectate prevederile legale privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca precum si a prevederilor legale privind incheierea si executarea contractelor individuale de munca.

Astfel, din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, tinând seama de riscurile majore pe care le presupune specificul acestor activitati, in activitatile de captare, tratare si distributie a apei si de colectare si epurare a apelor uzate si de faptul ca in ultimul timp s-au inregistrat la nivel national o serie de evenimente grave, unele urmate chiar de deces sau cu consecinte deosebite asupra sanatatii si securitatii lucratorilor, o astfel de actiune era imperios necesara.

Riscurile care pot conduce la evenimente cu consecinte grave pot fi generate de echipamentele de protectie necorespunzatoare tehnologiilor folosite, utilizarea necorespunzatoare a agentilor chimici periculosi, riscul de asfixiere in activitatea de curatare a bazinelor, decantoarelor, foselor, prin lipsa dotarii sau a neutilizarii aparaturii de detectie a noxelor. Alte riscuri pot aparea ca urmare a lucrului la temperaturi ridicate sau scazute, risc de lovire prin cadere, rasturnare de obiecte gresit depozitate, risc de accidentare datorat caderilor de la inaltime sau risc de electrocutare.

Accent s-a pus pe verificarea existentei fiselor cu date de securitate ale substantelor utilizate, daca acestea cuprind conditii stricte pentru manipularea si depozitarea acestora, controlul expunerilor, masurile de prim ajutor si de stingere a incendiilor, conditii a caror respectare de catre angajatori este obligatorie.

In ceea ce priveste relatiile de munca, s-a urmarit identificarea cazurilor de munca nedeclarata si luarea masurilor care sa asigure respectarea de catre angajatori si angajati a prevederilor legale.

Totodata s-a verificat modul in care angajatorii respecta prevederile legale cu privire la timpul de munca si timpul de odihna, repausurile periodice, garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, respectarea repausurilor periodice, existenta evidentei orelor de munca prestate si nu in ultimul rând acordarea drepturilor salariale.

Accent a fost pus si pe informarea angajatorilor dar si a lucratorilor, cu privire la consecintele pe care le genereaza munca fara forme legale, intrucât persoana care presteaza munca „la negru” este lipsita de protectie sociala, nu poate sa-si revendice drepturile, nu are siguranta platii salariului, plata facându-se in functie de disponibilitatea angajatorului.

In egala masura, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fara forme legale este lipsit de posibilitatea legala de a-l responsabiliza pe lucrator pentru eventualele prejudicii produse de catre acesta si nu mai putin important, eludarea legii atrage dupa sine sanctiuni, intr-o atare situatie, amenda contraventionala fiind de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata.



Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Controale ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016