Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Arad au efectuat actiuni de verificare la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniile Captarea, tratarea si distributia apei precum si Colectarea si epurarea apelor uzate, cod CAEN 3600, respectiv 3700.
Controale ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700
Actiunea, de tip Campanie nationala, a vizat in principal modul in care sunt respectate prevederile legale privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca precum si a prevederilor legale privind incheierea si executarea contractelor individuale de munca.
Astfel, din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, tinând seama de riscurile majore pe care le presupune specificul acestor activitati, in activitatile de captare, tratare si distributie a apei si de colectare si epurare a apelor uzate si de faptul ca in ultimul timp s-au inregistrat la nivel national o serie de evenimente grave, unele urmate chiar de deces sau cu consecinte deosebite asupra sanatatii si securitatii lucratorilor, o astfel de actiune era imperios necesara.
Riscurile care pot conduce la evenimente cu consecinte grave pot fi generate de echipamentele de protectie necorespunzatoare tehnologiilor folosite, utilizarea necorespunzatoare a agentilor chimici periculosi, riscul de asfixiere in activitatea de curatare a bazinelor, decantoarelor, foselor, prin lipsa dotarii sau a neutilizarii aparaturii de detectie a noxelor. Alte riscuri pot aparea ca urmare a lucrului la temperaturi ridicate sau scazute, risc de lovire prin cadere, rasturnare de obiecte gresit depozitate, risc de accidentare datorat caderilor de la inaltime sau risc de electrocutare.
Accent s-a pus pe verificarea existentei fiselor cu date de securitate ale substantelor utilizate, daca acestea cuprind conditii stricte pentru manipularea si depozitarea acestora, controlul expunerilor, masurile de prim ajutor si de stingere a incendiilor, conditii a caror respectare de catre angajatori este obligatorie.
In ceea ce priveste relatiile de munca, s-a urmarit identificarea cazurilor de munca nedeclarata si luarea masurilor care sa asigure respectarea de catre angajatori si angajati a prevederilor legale.
Totodata s-a verificat modul in care angajatorii respecta prevederile legale cu privire la timpul de munca si timpul de odihna, repausurile periodice, garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, respectarea repausurilor periodice, existenta evidentei orelor de munca prestate si nu in ultimul rând acordarea drepturilor salariale.
Accent a fost pus si pe informarea angajatorilor dar si a lucratorilor, cu privire la consecintele pe care le genereaza munca fara forme legale, intrucât persoana care presteaza munca „la negru” este lipsita de protectie sociala, nu poate sa-si revendice drepturile, nu are siguranta platii salariului, plata facându-se in functie de disponibilitatea angajatorului.
In egala masura, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fara forme legale este lipsit de posibilitatea legala de a-l responsabiliza pe lucrator pentru eventualele prejudicii produse de catre acesta si nu mai putin important, eludarea legii atrage dupa sine sanctiuni, intr-o atare situatie, amenda contraventionala fiind de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Sursa: ITM
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
CONTROALE ITM. Ce domenii au fost verificate la finalul lunii martie 2024CONTROALE ITM la firmele din constructii. In 3 zile au fost aplicate amenzi de pana la 162.000 leiCONTROALE ITM pentru agentii de munca temporara! S-au verificat activitatile de contractare a personalului- cod CAEN 7820CONTROALE ITM. Ce neconformitati au fost identificate in urma controalelor din decembrie 2023CONTROALE ITM la inceput de aprilie 2024. Incalcarile grave ale legii, sanctionate cu amenzi de pana la 50.000 de leiUltimele articole
CONTROALE ITM: 190 de muncitori depistati pe santierul Autostrazii A7 NU aveau contracte de muncaCONTROALE ITM. Activitatea de verificare din luna iunie 2024Firmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024CONTROALE ITM in perioada 11-15 martie 2024. Ce angajatori au fost vizatiCONTROALE ITM la inceputul lunii martie 2024 pentru firmele cu cod CAEN 3831Articole similare
ITM: Informare privind actiunile de supraveghere a pietei in trim. II 2024Controale ITM: La inceputul toamnei vor fi verificate firmele cu urmatoarele coduri CAEN: 5590, 5520, 5510Inspectorii ITM au verificat, la inceput de august 2023, respectarea prevederilor legislatiei muncii la angajatori din mai multe domeniiControale ITM. Activitatea de verificare din luna iunie 2024Inspectii fiscale ANAF: Peste 18 milioane lei au fost atrase prin actiunile de control desfasurate in luna aprilieUltimele articole
Controale ITM la inceputul lunii martie 2024 pentru firmele cu cod CAEN 3831Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"