Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Campanie nationala ITM in 2024 privind cazurile de munca nedeclarata. Care sunt cele mai frecvente neconformitati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 05 Feb. 2024
Campanie nationala ITM in 2024 privind cazurile de munca nedeclarata. Care sunt cele mai frecvente neconformitati
Tags: munca nedeclarata, controale itm, neconformitati

Inperioada 17 -20.01.2024, in cadrul Campaniei Nationale privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata, Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj, prin inspectorii de munca, a intreprins actiuni de control la angajatorii din judet care presteaza activitati in domeniile: Coafura si alte activitati de infrumusetare si Activitati de intretinere corporala.

Actiunea a urmarit in principal identificarea si combaterea muncii nedeclarate, identificarea angajatorilor care utilizeaza nelegal munca copiilor si tinerilor, precum si luarea masurilor necesare care sa asigure respectarea de catre angajatori a prevederilor legale care reglementeaza relatiile de munca.

De asemenea, s-a urmarit cresterea gradului de constientizare a celor implicati in procesul muncii cu privire la drepturile si obligatiile pe care le au, dar si la consecintele sociale si economice pe care le genereaza munca fara forme legale.

Astfel, o persoana care presteaza munca nedeclarata este lipsita atat de drepturile conferite de un contract de munca ( concediu de odihna, concediu medical) cat si de protectie sociala (pensie, indemnizatie de somaj). De asemenea, in lipsa unui contract individual de munca, lucratorul nu are siguranta platii muncii prestate, inclusiv a orelor suplimentare, nu ii este recunoscut dreptul la repaus saptamanal, etc.

In egala masura, angajatorul  este lipsit de  posibilitatea de a responsabiliza  lucratorii pentru a obtine rezultate cantitative si calitative, iar in cazul producerii unor abateri de natura disciplinara, patrimoniala sau crearea altor prejudicii, nu poate dispune de mijloacele prevazute de legislatia muncii pentru solutionarea unor astfel de situatii. 

Munca nedeclarata are efecte negative si pentru bugetul de stat, existand o relatie de  interdependenta intre plata contributiilor sociale si impozitelor si accesul la drepturile de asigurari sociale sau altor masuri de protectie sociala.

Pe parcursul actiunii au fost efectuate 23 de controale la angajatori din aceste domenii de activitate,  in urma carora s-au aplicat 8 avertismente. De asemenea, au fost  dispuse 20 de  masuri pentru remedierea deficientelor.

Cele mai frecvente neconformitati constatate in cadrul controalelor au fost urmatoarele:

  • la locul de munca organizat al angajatorului nu sunt pastrate copiile  contractelor  individuale de munca pentru toti salaratii;
  • nu se tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de catre fiecare salariat;
  • dosare de personal incomplete;
  • nu se respecta dispozitiile legale privind repausul saptamanal;
  • lipsa certificatului medical prin care se  constata faptul ca persoana este apta pentru prestarea muncii;
  • nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractelor individuale de munca, respectiv a modificarii  acestora in registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic. 


Sursa: ITM
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Campanie nationala ITM in 2024 privind cazurile de munca nedeclarata. Care sunt cele mai frecvente neconformitati":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016