Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Parcursul lunii septembrie, inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Arad au continuat actiunile de control in scopul identificarii cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii de pe raza judetului Arad, conform unui comunicat de presa al institutiei.
O prima actiune s-a desfasurat la beneficiarii muncii prestate cu zilieri, urmatoarea, de tip Campanie Nationala, fiind axata pe identificarea cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii care isi desfasoara activiatea in domeniile de fabricare a produselor de brutarie, a produselor fainoase precum si la cei care se ocupa cu intretinerea si repararea autovehiculelor.
Munca prestata fara forme legale este un fenomen extrem de nociv, atat pentru angajatori cat si pentru lucratori, intrucat atrage consecinte sociale si economice negative.
CONSECINTE pentru lucratori
-o consecinta directa o reprezinta lipsa de protectie sociala a lucratorului, acesta nebeneficiind de drepturile conferite de un contract individual de munca:
-concediu de odihna remunerat,
-concediu medical in cazul incapacitatii de munca,
-lipsa dreptului la pensie precum si la indemnizatie de somaj in cazul desfiintarii locului de munca,
-nesiguranta platii muncii prestate si nu in ultimul rand
-neasigurarea conditiilor prielnice de lucru.
Este evident ca si angajatorul care nu incheie contract individual de munca cu lucratorul este lipsit de posibilitatea legala de a-l trage la raspundere pentru eventualele prejudicii cauzate, fiind totodata pasibil de amenda pentru incalcarea legislatiei muncii.
Tot in acest context, in saptamana care s-a incheiat, Platforma europeana pentru intensificarea cooperarii in materie de munca nedeclarata, al carei membru este si Inspectia Muncii, impreuna cu Comisia Europeana, a desfasurat sub denumirea #EU4FairWork, o Campanie europeana de constientizare a lucratorilor si a angajatorilor cu privire la beneficiile muncii declarate.
Putem afirma ca toate actiunile intreprinse au fost atat pentru verificarea respectarii normelor legale dar in egala masura si de indrumare, de intrare in legalitate, acolo unde s-au constatat deficiente.
Cu toate acestea, de la inceputul anului si pana in prezent, inspectorii de munca au depistat 590 de persoane care desfasurau munca nedeclarata, cuantumul amenzilor aplicate angajatorilor si lucratorilor deopotriva, ridicandu-se la 1.454.500 lei.
Sursa: ITM
Sursa: ITM
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Munca cu forme legale, beneficiu garantat pentru angajati si angajatori. Inspectia Muncii a participat la o campanie europeana in acest sens":
Rating:
Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Situatia controalelor realizate de INSPECTIA MUNCII in ultima saptamana. Au fost verificati peste 2000 de angajatoriLegea prevenirii: Lista contraventiilor care intra sub incidenta legiiLa sfarsitul lui octombrie expira termenul pentru realizarea trecerii la noul Revisal. Amenzi ridicate pentru angajatorii care nu se conformeazaMunca nedeclarata, in vizorul ITM. Inspectorii au aplicat amenzi in valoare de 2.060.000 leiOrdinul 1673/2020. A fost aprobata procedura de verificare a zilierilor care primesc sprijin financiar conform art. 4 din OUG 132/2020Ultimele articole
Amenzi de peste 3 milioane de lei, aplicate de inspectorii de munca in ultima saptamanaAngajatorii sunt obligati sa tina evidenta orelor de munca prestate de salariati, conform Legii 55/2003 din Codul MunciiREVISAL. INSPECTIA MUNCII a clarificat cele mai frecvente situatii care pot aparea la utilizarea aplicatieiVenituri din activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Regim FISCALControale in domeniul TRANSPORTURILOR rutiere: incalcari ale legislatiei in vigoare si dezechilibre in relatia angajat - angajator
Mai multe articole despre inspectia muncii
Articole similare
Limitarea circulatiei lucratorilor e un pas inapoiITM, precizari legate de munca suplimentara. Anumite categorii au interdictie sa presteze ore in plusActiuni de control ITM: Amenzi de peste 1,4 milioane de euro, in doar doua saptamaniActivitati de control ITM! Principalele neconformitati constatate de inspectori in aceasta perioadaPlanul secret al lui Boc: cota la 10 procente , TVA de 25 la sutaUltimele articole
Amenzi de peste 3 milioane de lei, aplicate de inspectorii de munca in ultima saptamanaControale in domeniul TRANSPORTURILOR rutiere: incalcari ale legislatiei in vigoare si dezechilibre in relatia angajat - angajatorInspectia Muncii verifica respectarea prevederilor Legii 55/2020. Au fost aplicate 3.753.600 amenzi in aceasta perioadaMUNCA NEDECLARATA, in vizorul ITM. Inspectorii au aplicat amenzi in valoare de 2.060.000 leiSanctiuni contraventionale in valoare de 3.240.600 lei, aplicate de Inspectia Muncii in ultima saptamana
Mai multe articole despre munca nedeclarata

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"