Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Munca cu forme legale, beneficiu garantat pentru angajati si angajatori. Inspectia Muncii a participat la o campanie europeana in acest sens

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Oct. 2020 Exclusiv
Tags: munca cu forme legale, inspectia muncii, munca nedeclarata

Parcursul lunii septembrie, inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Arad au continuat actiunile de control in scopul identificarii cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii de pe raza judetului Arad, conform unui comunicat de presa al institutiei.

O prima actiune s-a desfasurat la beneficiarii muncii prestate cu zilieri, urmatoarea, de tip Campanie Nationala, fiind axata pe identificarea cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii care isi desfasoara activiatea in domeniile de fabricare a produselor de brutarie, a produselor fainoase precum si la cei care se ocupa cu intretinerea si repararea autovehiculelor.
 
Munca prestata fara forme legale este un fenomen extrem de nociv, atat pentru angajatori cat si pentru lucratori, intrucat atrage consecinte sociale si economice negative.
 
CONSECINTE pentru lucratori
 
-o consecinta directa o reprezinta lipsa de protectie sociala a lucratorului, acesta nebeneficiind de drepturile conferite de un contract individual de munca: 
-concediu de odihna remunerat, 
-concediu medical in cazul incapacitatii de munca, 
-lipsa dreptului la pensie precum si la indemnizatie de somaj in cazul desfiintarii locului de munca,
-nesiguranta platii muncii prestate si nu in ultimul rand 
-neasigurarea conditiilor prielnice de lucru.
 
Este evident ca si angajatorul care nu incheie contract individual de munca cu lucratorul este lipsit de posibilitatea legala de a-l trage la raspundere pentru eventualele prejudicii cauzate, fiind totodata pasibil de amenda pentru incalcarea legislatiei muncii.
 
Tot in acest context, in saptamana care s-a incheiat, Platforma europeana pentru intensificarea cooperarii in materie de munca nedeclarata, al carei membru este si Inspectia Muncii, impreuna cu Comisia Europeana, a desfasurat sub denumirea #EU4FairWork, o Campanie europeana de constientizare a lucratorilor si a angajatorilor cu privire la beneficiile muncii declarate.
 
Putem afirma ca toate actiunile intreprinse au fost atat pentru verificarea respectarii normelor legale dar in egala masura si de indrumare, de intrare in legalitate, acolo unde s-au constatat deficiente.
 
Cu toate acestea, de la inceputul anului si pana in prezent, inspectorii de munca au depistat 590 de persoane care desfasurau munca nedeclarata, cuantumul amenzilor aplicate angajatorilor si lucratorilor deopotriva, ridicandu-se la 1.454.500 lei.


Sursa: ITM
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Munca cu forme legale, beneficiu garantat pentru angajati si angajatori. Inspectia Muncii a participat la o campanie europeana in acest sens":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016