Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Inspectoratul Teritorial de Munca atrage atentia asupra importantei detinerii carnetului de munca, in cazul celor care au fost angajati inainte de 1 ianuarie 2011 - ultimul termen pana la care au mai fost folosite carnetele de munca.
De ce este important carnetul de munca?
Pentru ca acesta inca mai este – partial – actul oficial prin care se dovedea vechimea in munca, vechimea neintrerupta in aceeasi unitate, vechimea in functie, meserie sau specialitate, timpul lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite sau speciale, salariul de baza si alte drepturi ce se includ in acesta, in raport cu care s-au stabilit si acordat drepturile de personal.
Sursa citata arata ca ultima forma a carnetului de munca a fost introdusa prin Decretul 92/1976, insa datele cerute in carnetul de munca se mai folosesc si azi in formatul adeverintelor eliberate de angajatori.
Incepand cu 01 ianuarie 2011 angajatorii nu au mai folosit carnetele de munca pentru a evidenta a munca prestata de o persoana fizica in relatie cu un angajator – persoana fizica sau juridica. Incepand cu acea data au fost folosite contractele individuale de munca – reglementate prin Legea 53/2003- Codul Muncii, care stabilea “eliminarea” carnetelor de munca pentru data de 1 ianuarie 2004. Prin modificarile ulterioare, aduse de Legea 541/2003, Ordonanta de Urgenta a Guvernului 55/2006 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului 148/2008, aceasta data a fost modificata succesiv, pana la stabilirea ultimului termen - 01 ianuarie 2011.
Asadar, articolului 296 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca vechimea in munca, acumulata pana la data de 31 decembrie 2010, se probeaza cu carnetul de munca.
Odata cu decizia renuntarii la carnetele de munca, evidenta muncii prestate s-a facut pe baza Registrului General de Evidenta al Salariatilor, in format electronic (Revisal), reglementat la acea data de HG 161/2006, care era gestionat de Inspectia Muncii.

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Examen Consultant Fiscal 2025
Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2011, vechimea in specialitate se poate dovedi cu adeverintele eliberate de angajatori si/sau extrasele de Revisal eliberate de inspectoratele teritoriale de munca.
Asadar, vechimea in munca si in specialitate se dovedeste cu doua documente: carnetul de munca pana la 31 decembrie 2010 iar dupa aceasta data cu adeverintele eliberate de catre angajatori si/sau ITM .
Nu uitati ca, la incetarea activitatii salariatului, angajatorul are obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, dar si un extras din registru.
La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Sursa: ITM Harghita
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Guvernul incaseaza din TVA \"datorITa colectarii\", dar pierde venITuri din impozIT pe profIT si venITNoi condITii de concurenta pe piata interna | Propunerile Comisiei EuropeneTratamentul fiscal al chiriei platITe in 2023 pentru 2024Nedepunerea la timp a Raportarilor Contabile la 30 iunie 2022 se sanctioneaza conform Legii 81/1991Analiza consultant. Proiect de lege privind anularea unor obligatii fiscaleUltimele articole
Majorare TVA 2025. 3 sITuatii explicate de specialistAchizITie intracomunITara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatIToare de TVAPlatITor de TVA. CondITii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatITor de TVAVoucherele de vacanta: Reguli, ImpozITe, CAS si CASS in 2025Majorare TVA la locuinte. CondITii pentru masura tranzITorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Articole similare
Declaratia 205 pentru zilieriCele 102 taxe eliminate din 2017: Mai putine taxe pentru firme si lista completa a obligatiilor de plata eliminateVioleta Alexandru anunta ca mecanismul de informare a angajatului, viitor pensionar, este functional. Angajatorii trebuie sa completeze Declaratia 112 cu date valideIn atentia persoanelor care NU mai detin carnetele de muncaVioleta Alexandru anunta ca termenul de procesare a documentelor de pensionare va fi mai scurt. Angajatorii vor primi Notificarea cu 3 luni inainteArticole similare
Top 10 aberatii legislative in Romania ultimilor 20 de aniControale ITM. Activitatea de verificare din luna iunie 2024Oficial! Salariul de baza minim brut a fost majorat la 2.300 lei in anul 2021Informare ITM: TOT ce trebuie sa stii despre perioada de probaMinistrul Finantelor: Incepand cu 2019 se vor aplica cresterile prevazute in Legea salarizariiUltimele articole
TOT ce trebuie sa stii despre delegare: ce este, pentru cat timp poate fi dispusa si cand inceteazaSunt verificate masurile pentru protectia angajatilor in perioada cu temperaturi extremeControale firme. Inspectia Muncii verifica aplicarea prevederilor OUG 99/2000 in aceasta perioadaContractul de munca in 2024. 15 lucruri pe care trebuie sa le stie angajatorii si angajatiiVerificari ITM in 2024. Cum s-a desfasurat activitatea de control din luna februarie
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"