Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Oficial de la ITM: Importanta carnetului de munca in 2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 09 Mar. 2020
Tags: it, carnet de munca, vechime in munca

Inspectoratul Teritorial de Munca atrage atentia asupra importantei detinerii carnetului de munca, in cazul celor care au fost angajati inainte de 1 ianuarie 2011 - ultimul termen pana la care au mai fost folosite carnetele de munca.

“Daca nu aveti carnetul de munca acasa, atunci poate nu ar fi rau sa va interesati despre soarta lui pentru nu a avea surprize la depunerea dosarului pentru pensionare, la dovedirea vechimii in specialitate pentru vreun concurs sau alte situatii care necesita prezenta acestuia”, informeaza ITM Harghita.
 

De ce este important carnetul de munca?


Pentru ca acesta inca mai este – partial – actul oficial prin care se dovedea vechimea in munca, vechimea neintrerupta in aceeasi unitate, vechimea in functie, meserie sau specialitate, timpul lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite sau speciale, salariul de baza si alte drepturi ce se includ in acesta, in raport cu care s-au stabilit si acordat drepturile de personal.

Sursa citata arata ca ultima forma a carnetului de munca a fost introdusa prin Decretul 92/1976, insa datele cerute in carnetul de munca se mai folosesc si azi in formatul adeverintelor eliberate de angajatori.

Incepand cu 01 ianuarie 2011 angajatorii nu au mai folosit carnetele de munca pentru a evidenta a munca prestata de o persoana fizica in relatie cu un angajator – persoana fizica sau juridica. Incepand cu acea data au fost folosite contractele individuale de munca – reglementate prin Legea 53/2003- Codul Muncii, care stabilea “eliminarea” carnetelor de munca pentru data de 1 ianuarie 2004. Prin modificarile ulterioare, aduse de Legea 541/2003, Ordonanta de Urgenta a Guvernului 55/2006 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului 148/2008, aceasta data a fost modificata succesiv, pana la stabilirea ultimului termen - 01 ianuarie 2011.

Asadar, articolului 296 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca vechimea in munca, acumulata pana la data de 31 decembrie 2010, se probeaza cu carnetul de munca.

Odata cu decizia renuntarii la carnetele de munca, evidenta muncii prestate s-a facut pe baza Registrului General de Evidenta al Salariatilor, in format electronic (Revisal), reglementat la acea data de HG 161/2006, care era gestionat de Inspectia Muncii.

Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2011, vechimea in specialitate se poate dovedi cu adeverintele eliberate de angajatori si/sau extrasele de Revisal eliberate de inspectoratele teritoriale de munca.

Asadar, vechimea in munca si in specialitate se dovedeste cu doua documente: carnetul de munca pana la 31 decembrie 2010 iar dupa aceasta data cu adeverintele eliberate de catre angajatori si/sau ITM .

Nu uitati ca, la incetarea activitatii salariatului, angajatorul are obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, dar si un extras din registru.

La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Sursa: ITM Harghita
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Oficial de la ITM: Importanta carnetului de munca in 2020":
Rating:

Nota: 4.34 din 5 din 31 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016