Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache
de Alina Georgiana Costache la 09 Mar. 2020Inspectoratul Teritorial de Munca atrage atentia asupra importantei detinerii carnetului de munca, in cazul celor care au fost angajati inainte de 1 ianuarie 2011 – ultimul termen pana la care au mai fost folosite carnetele de munca.
“Daca nu aveti carnetul de munca acasa, atunci poate nu ar fi rau sa va interesati despre soarta lui pentru nu a avea surprize la depunerea dosarului pentru pensionare, la dovedirea vechimii in specialitate pentru vreun concurs sau alte situatii care necesita prezenta acestuia”, informeaza ITM Harghita.
De ce este important carnetul de munca?
Pentru ca acesta inca mai este – partial – actul oficial prin care se dovedea vechimea in munca, vechimea neintrerupta in aceeasi unitate, vechimea in functie, meserie sau specialitate, timpul lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite sau speciale, salariul de baza si alte drepturi ce se includ in acesta, in raport cu care s-au stabilit si acordat drepturile de personal.
Sursa citata arata ca ultima forma a carnetului de munca a fost introdusa prin Decretul 92/1976, insa datele cerute in carnetul de munca se mai folosesc si azi in formatul adeverintelor eliberate de angajatori.
Incepand cu 01 ianuarie 2011 angajatorii nu au mai folosit carnetele de munca pentru a evidenta a munca prestata de o persoana fizica in relatie cu un angajator – persoana fizica sau juridica. Incepand cu acea data au fost folosite contractele individuale de munca – reglementate prin Legea 53/2003- Codul Muncii, care stabilea “eliminarea” carnetelor de munca pentru data de 1 ianuarie 2004. Prin modificarile ulterioare, aduse de Legea 541/2003, Ordonanta de Urgenta a Guvernului 55/2006 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului 148/2008, aceasta data a fost modificata succesiv, pana la stabilirea ultimului termen - 01 ianuarie 2011.
Asadar, articolului 296 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca vechimea in munca, acumulata pana la data de 31 decembrie 2010, se probeaza cu carnetul de munca.
Odata cu decizia renuntarii la carnetele de munca, evidenta muncii prestate s-a facut pe baza Registrului General de Evidenta al Salariatilor, in format electronic (Revisal), reglementat la acea data de HG 161/2006, care era gestionat de Inspectia Muncii.
Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2011, vechimea in specialitate se poate dovedi cu adeverintele eliberate de angajatori si/sau extrasele de Revisal eliberate de inspectoratele teritoriale de munca.
Asadar, vechimea in munca si in specialitate se dovedeste cu doua documente: carnetul de munca pana la 31 decembrie 2010 iar dupa aceasta data cu adeverintele eliberate de catre angajatori si/sau ITM .
Nu uitati ca, la incetarea activitatii salariatului, angajatorul are obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, dar si un extras din registru.
La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Sursa: ITM Harghita
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Oficial de la ITM: Importanta carnetului de munca in 2020":
Rating:
Nota: 4.33 din 5 din 24 voturi
Rating:
Nota: 4.33 din 5 din 24 voturi
Articole similare
Depunerea formularului 098: model cerere de inregistare in scopuri de TVA25 iulie 2016 e termenul-limITa pentru mai multe declaratiiObligatiile unei societati nou infiintate fata de ONPCSBMinistrul Muncii: Cer sa se opreasca orice fel de legatura intre factorii postali si partidele polITiceSeful ANAF nu demisioneaza. Motivul?Ultimele articole
VenITuri din dividende. Ce obligatii fiscale au persoanele fizice in acest caz?Finantele lanseaza o platforma on-line prin care operatorii economici pot transmITe documentele necesare accesarii unui ajutor de statMinisterul Muncii modifica modelul cadru al contractului individual de muncaAu fost publicate Normele metodologice de aplicare a Programului IMM FACTOR (Hotararea 423/2021)Guvernul a stabilIT masurile privind combaterea Covid-19 in contextul sarbatorilor Pascale
Mai multe articole despre it
Articole similare
Declaratia 205 pentru zilieriCele 102 taxe eliminate din 2017: Mai putine taxe pentru firme si lista completa a obligatiilor de plata eliminateVioleta Alexandru anunta ca mecanismul de informare a angajatului, viitor pensionar, este functional. Angajatorii trebuie sa completeze Declaratia 112 cu date valideVioleta Alexandru anunta ca termenul de procesare a documentelor de pensionare va fi mai scurt. Angajatorii vor primi Notificarea cu 3 luni inainte
Mai multe articole despre carnet de munca
Articole similare
Majorarea salariului minim, din nou in discutie! Ministerul Muncii: Se va aplica de la 1 decembrie 2018Ordinul MApN nr. 82/2015: aprobarea modalitatilor de transmitere a documentelor necesare stabilirii drepturilor de pensieGuvernul s-a razgandit! Salariul minim nu va mai fi diferentiat in functie de vechime: "Ar fi discriminatoriu"Un singur drum pentru serviciile oferite de Ministerul Muncii! Cetatenii pot depune documentele ELECTRONIC, incepand cu 15 augustSenat: Modificarea Legii nr. 192/2006 privind mediereaUltimele articole
CNPP a publicat indicatorii utilizati in sistemul public de pensii pentru anul 2021Salariul MINIM pe tara in 2021. Precizari oficiale ANAFOficial! Salariul de baza minim brut a fost majorat la 2.300 lei in anul 2021Salariul minim brut pe tara ar putea fi majorat la 2300 lei incepand cu 1 ianuarie (Proiect de Hotarare MMPS)Inspectia Muncii: Firmele au la dispozitie 20 de zile lucratoare, incepand cu 1 ianuarie 2020, sa modifice salariul minim brut
Mai multe articole despre vechime in munca

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"