Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ITM Salaj a publicat recent, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la delega?ie. Mai exact vom afla ce este aceasta, cnd se aplica si care sunt exceptiile.
Locul muncii este un element esential al contractului individual de munca, iar modificarea sa presupune acordul partilor, cu exceptia situatiilor prevazute expres si limitativ de lege.
In contractul individual de munca, locul muncii trebuie precizat, conform Ordinului MMSS 2171/2022, atat cu privire la adresa, cat si in privinta structurii interne (sectie, atelier, serviciu, compartiment).
In cazul in care ” in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca”, angajatorul trebuie sa aiba in vedere negocierea, in cadrul contractului individual de munca, a clauzei de mobilitate cu stabilirea prestatiilor suplimentare, in bani si/sau in natura, de care va beneficia salariatul.
In afara situatiilor in care in contractul individual de munca este prevazuta o clauza de mobilitate, pentru cazul in care nu exista un loc de munca fix, sau este vorba despre telemunca ori munca la domiciliu, dispozitia angajatorului ca salariatul sa execute sarcinile si atributiile specifice postului in afara locului sau de munca inseamna delegare si intra sub incidenta art. 42,43 si 44 din Codul muncii.
Ce este delegarea
Delegarea se defineste ca fiind exercitarea temporara a atributiilor de serviciu in afara locului de munca al salariatului, din dispozitia unilaterala a angajatorului.
Prin masura delegarii se modifica exclusiv locul muncii. Asta inseamna ca, pe durata delegarii, salariatul isi duce la indeplinire sarcinile de serviciu, conform fisei postului, beneficiind in continuare de toate drepturile prevazute in contractul individual de munca.
Pentru cat timp poate fi dispusa delegarea
Delegarea poate fi dispusa la o sucursala, filiala sau punct de lucru al societatii din aceeasi localitate sau dintr-o alta localitate, precum si la o alta unitate.
Conform Codului muncii ” Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni...”
In cazul in care nevoile si interesele angajatorului o cer, durata delegarii „… se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.”
In acest caz , nu mai este vorba spre o decizie a angajatorului, ci de un act aditional deoarece delegarea devine o modificare a contractului individual de munca pentru care este nevoie de acordul salariatului.
Pe durata delegarii, salariatul are dreptul la „plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil”. In cazul in care, la nivelul societatii, nu exista prevederi specifice, se va lua in calcul nivelul indemnizatiei de delegare ( diurna), asa cum este el stabilit prin actele normative.
Alte elemente importante de retinut privind delegarea se refera la faptul ca:
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a contabilitatii
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
– pe aceasta perioada contractul individual de munca nu suspenda, avand in vedere ca salariatul presteaza activitate iar angajatorul ii plateste salariu;
– intreaga perioada constituie vechime in munca si in specialitate;
– salariatul beneficiaza de protectie sub aspectul sanatatii si securitatii in munca;
– salariatul raspunde disciplinar sau patrimonial fata de angajatorului sau.
Cand poate inceta delegarea
Incetarea delegarii poate avea loc nu doar la expirarea termenului pentru care a fost dispusa, ci si in urma revocarii unilaterale de catre angajator a masurii delegarii, respectiv la momentul incetarii contractului individual de munca de drept, prin acordul partilor sau din initiativa uneia dintre parti.
Sursa: ITM
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Deplasari interne si externe. Documente justificative si legislatia in vigoare pentru E-Transport si E-FacturaAplicarea prevederilor Legii 296/2023 in domeniul ITCodul Fiscal 2010 TITLUL I - Capitolul III - DefinitiiIndemnizatia si alte sume de aceeasi natura primite de salariati pe perioada detasarii sau delegariiCodul fiscal 2011 - Titlul IUltimele articole
Tichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?Scutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesareCum se calculeaza diurna externa. Exemplu util contribuabililorInformare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMIndemnizatii de DELEGARE. In ce luna se declara diurna in D112Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"