Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati aduce la cunostinta contribuabililor faptul ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 977/27.10.2023 a fost publicata Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, care modifica Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Masurile fiscale modificatoare ale Codului fiscal, in vigoare din 1 NOIEMBRIE 2023:
Modificarea art. 60 pct. 2 din Codul fiscal in sensul ca scutirea de la plata impozitului pe venit a persoanelor fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinute din salarii si asimilate salariilor realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu, act de delegare sau detasare sau a unui statut special prevazut de lege, dupa caz. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.
De asemenea, se introduce o limitare temporara a facilitatii, respectiv pana la 31 decembrie 2028 inclusiv.
Modificarea art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal in sensul ca scutirea de la plata impozitului pe venit a persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru activitatea desfasurata in Romania, de la angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructiilor se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor de pana la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial, dupa caz (cu indeplinirea de catre angajator si a celorlalte conditii). Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.
Veniturile brute lunare din salarii realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi prin raportare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut de lege pentru activitatile din domeniul constructiilor. (Incepand cu 1 noiembrie 2023, pentru sectorul constructii salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand in medie 27,714 lei/ora.–Temei legal: O.U.G. nr. 93/2023).
Scutirea se aplica potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor.
Modificarea art. 60 pct. 7 lit. c) din Codul fiscal in sensul ca scutirea de la plata impozitului pe venit a persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor de la angajatori care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in domeniul/sectorul agricol si in industria alimentara se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor de pana la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial, dupa caz (cu indeplinirea de catre angajator si a celorlalte conditii). Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.
Veniturile brute lunare din salarii realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare lunar pentru 8 ore de munca/zi, prin raportare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in domeniul/sectorul agricol si in industria alimentara. (Incepand cu 1 noiembrie 2023, pentru sectorul agricol si industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 3.436 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand in medie 20,782 lei/ora. –Temei legal: O.U.G. nr. 93/2023).
S-au modificat art. 138^1 alin. (1) si art. 138^2 alin. (1) din Codul fiscal, cu privire la reducerea cotei contributiei de asigurari sociale (CAS) datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructiilor, agricol si in industria alimentara, respectiv cu punctele procentuale corespunzatoare cotei de contributie la fondul de pensii administrat privat prevazute in Legea nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. (Prevederea anterioara facea referire la cota fixa de 3,75 puncte procentuale).
(NOTA: Incepand cu data de 1 ianuarie 2024 cota de contributie la fondul de pensii administrat privat este de 4,75%.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2018 cota de contributie la fondul de pensii administrat privat este de 3,75%. - Temei legal: art. 43 din Legea nr. 411/2004)
Prin exceptie de la prevederile art. 138^1 alin. (1) si (2) si art. 138^2 alin. (1) si (2), persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata contributiei datorata la fondul de pensii administrat privat. Optiunea se depune in scris, la angajator, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale.
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
S-a introdus in Codul fiscal art. 138^4 - Prevederi speciale pentru activitatea de creare de programe pentru calculator, care reglementeaza:
(1) Pentru persoanele fizice prevazute la art. 60 pct. 2, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzatoare cotei de contributie la fondul de pensii administrat privat prevazute in Legea nr. 411/2004. Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) care datoreaza contributia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contributii in limita cotei prevazute la alin. (1).
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), persoanele fizice prevazute la art. 60 pct. 2 pot opta pentru plata contributiei datorata la fondul de pensii administrat privat.
(4) Optiunea se depune in scris, la angajator, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale, incepand cu veniturile lunii urmatoare celei in care s-a inregistrat optiunea.
(NOTA: incepand cu data de 1 ianuarie 2018 cota de contributie la fondul de pensii administrat privat este de 3,75%. incepand cu data de 1 ianuarie 2024 cota de contributie la fondul de pensii administrat privat este de 4,75%. - Temei legal:
S-a abrogat art. 140 alin. (2) si alin. (3) din Codul fiscal. Astfel, se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS) datorate de angajatorii care desfasoara activitati in sectorul constructiilor, respectiv agricol si in industria alimentara si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5, respectiv pct. 7 din Codul fiscal, veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice in baza contractelor individuale de munca pentru activitatea desfasurata in conditii deosebite, speciale sau in alte conditii de munca.
S-a abrogat art. 154 alin. (1) lit. r) si s) din Codul fiscal. Astfel, persoanele fizice datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructiilor, respectiv agricol si in industria alimentara si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5, respectiv pct. 7.
S-a abrogat art. 220^3 alin. (2) si (3) - Cota contributiei asiguratorii pentru munca din Codul fiscal. Prin urmare, cota contributiei asiguratorii pentru munca (CAM) datorata de angajatorii care desfasoara activitati in sectorul constructii, respectiv agricol si in industria alimentara este cota standard de 2,25%. (Desi prevederea anterioara facea referire la reducerea cotei standard, nu s-a aplicat datorita neaprobarii schemei de ajutor de stat).
Sursa: ANAF
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Noul Cod Fiscal faciliteaza plata datoriilor acumulate de firmeSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 26-28 septembrie 2014, Poiana BrasovNormele Codului fiscal vor fi modificate de MFPImpozitul pe dividende in 2018Conferinta Nationala Modificari de ultima ora in Codul Fiscal si Legea Contabilitatii in 2015Articole similare
Tot ce trebuie sa stii despre noile MODIFICARI FISCALETaxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaE-Factura: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legaleRegulile de completare a D101 privind impozitul pe profit, modificate! Care sunt noutatile din 2024Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscaleUltimele articole
Factura decontare CNAS. Mai trebuie transmisa in sistemul RO e-Factura?ANAF: Precizari referitoare la Decontul precompletat RO e-TVAD216 in 2024: Au fost publicate instructiunile de completare prin Ordinul 3738/2024E-Factura: Ce inregistrari contabile sunt necesare pentru facturile platite care NU sunt transmise in SPV?Controale e-Transport: 300 de inspectori antifrauda verifica traficul rutierAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"