Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In 2018, impozitul pe dividende ramane la acelasi nivel, respectiv 5%, procent aplicat asupra valorii brute a dividendelor si reprezinta in continuare impozitul cu retinere la sursa.
"Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori."
Contributii sociale (CASS) pentru dividende in 2018
Pentru dividende, contributia la asigurarile sociale (CAS) nu se datoreaza pentru acest tip de venituri. In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), aceasta se datoreaza doar daca veniturile din anumite surse au depasit un plafon impus de Codul fiscal, scrie theexperts.ro.
Pentru a verifica daca, in anul 2017, s-a depasit plafonul de venituri, se vor aduna veniturile obtinute din urmatoarele surse:
a) activitati independente;
b) asocierea cu o persoana juridica;
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
c) cedarea folosintei bunurilor (chirii, arenda);
d) investitii (dividende, dobanzi);
e) activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
f) alte surse.
Codul fiscal a stabilit plafonul de venituri de 12 salarii medii brute (1.900 lei x 12 luni = 22.800 lei).
Cu alte cuvinte, daca, in 2017, o persoana a obtinut venituri din sursele mentionate mai sus in valoare mai mare de 22.800 lei (cumulate pe intregul an 2017), aceasta va trebui sa achite contributia de asigurari sociale de sanatate in 2018. De retinut ca persoana fizica trebuie sa depuna, pana la data de 31.01.2018, declaratia 600.
Daca, in 2017, o persoana a obtinut venituri din sursele mentionate mai sus in valoare mai mica de 22.800 lei atunci nu datoreaza in 2018 CASS.
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Debitorii pot beneficia o singura data de suspendarea obligatiilor de plata pentru fiecare imprumutCare sunt formularele de rezidenta fiscala, impuse prin conventiile de evitare a dublei impuneri?Declaratia 100 ar putea fi modificata. Vezi proiectul de ordin!Tratament contabil privind anularea obligatiilor fiscale accesorii. Analiza cu Ionut JingaImpozit DIVIDENDE 2022-2023: Cota de impozit pentru plata DIVIDENDElor este de 8% sau 5%?Ultimele articole
Distribuire DIVIDENDE. Pot fi distribuite neuniform DIVIDENDEle?Plata DIVIDENDE in 2025. Care este plafonul de plati in numerarImpozit pe profit in 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Articole similare
DIVIDENDE 2018. Impozitul ramane la fel, CASS se majoreazaDistribuirea dividendelor din profitul contabil realizat in anul 2018Dividende distribuite in 2018: Plafonul pentru plata in numerarDIVIDENDE 2018. Impozite si contributii CASSArticole similare
Ioana Petrescu a facut mai multe declaratii cu privire la modificarile din Codul fiscalPFA. Impozite si contributii aferente anului 2023Serviciu prestat de o firma din afara spatiului comunitar. Declarare contract si aspecte TVAAplicarea masurilor de simplificare a TVA - taxarea inversaLivrare marfa catre client stabilit in alt stat membru. Cum facturam?Ultimele articole
TVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Regim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciCum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Articole similare
Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 26-28 septembrie 2014, Poiana BrasovConferinta Nationala Modificari de ultima ora in Codul Fiscal si Legea Contabilitatii in 2015Noul Cod Fiscal faciliteaza plata datoriilor acumulate de firmeNormele Codului fiscal vor fi modificate de MFPModificari ale Codului fiscal ce intra in vigoare incepand cu data de 1 NOIEMBRIE 2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"