Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Certificat de producator si infiintarea unui PFA. Ce obligatii apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: pfa, certificat producator, cod fiscal, an fiscal, agricole, venituri impozabile, intreprindere individuala

Prin cele ce urmeaza, vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari: 1. Ce obligatii fiscale are o persoana fizica care detine un certificat de producator agricol actualmente atestat de producator?

2. O persoana fizica care detine un certificat de producator trebuie sa infiinteze un PFA sau o intreprindere individuala?

            Potrivit prevederilor art. 71 -73 din Codul Fiscal venitul aferent activitatii agricole se stabileste pe baza de norme de venit. Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine.

Incepand cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de catre directiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se aproba si se publica de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, pana cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme de venit.

            Venituri pentru care este stabilita impunerea pe baza de norme de venit sunt:

    venituri din cultivarea cerealelor
    venituri din cultivarea plantelor oleaginoase
    venituri din cultivarea cartofilor
    venituri din cultivarea sfeclei de zahar
    venituri din cultivarea tutnului
    venituri din cultivarea hameiului pe rod
    venituri din cultivarea legumelor in camp
    venituri din cultivarea legumelor in spatii protejate
    venituri din cultivarea leguminoaselor pentru boabe
    venituri din cultivarea pomilor pe rod
    venituri din cultivarea viei pe rod
    venituri din cultivarea florilor si plantelor ornamentale
    venituri din cresterea vacilor si bivolitelor
    venituri din cresterea ovinelor si caprinelor
    venituri din cresterea porcilor pentru ingasat
    venituri din cresterea albinelor
    venituri din cresterea pasarilor de curte

 
            Sunt considerate venituri neimpozabile:

    Veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea in stare naturala a produselor culese sau capturate din flora si fauna, exclusiv masa lemnoasa.
    Veniturile realizate din exploatarea si valorificarea masei lemnoase in volum de maximum 20 mc/an din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate;
    Veniturile din produse capturate din fauna salbatica, cu exceptia celor realizate din activitatea de pescuit comercial
    Veniturile obtinute din exploatarea pasunilor si fanetelor naturale

    Veniturile din  cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala sunt venituri neimpozabile in limitele stabilite la art. 72 din Codul Fiscal in functie de suprafata aferenta productiei vegetale sau nr. de capete/familii de albine in cazul productiei de origine animala.

     Sunt venituri neimpozabile aceleasi tipuri de venituri pentru care sunt stabilite norme de venit, daca suprafata / numarul de animale sau pasari, familii de albine este mai mica decat cea prevazuta in Codul fiscal, pentru stabilirea normei de venit.
 
Persoanele care platesc impozit pe baza de norme de venit nu au obligatia conducerii contabilitatii si nici a completarii Registrului de evidenta fiscala.
 
Potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 va puteti organiza ca PFA, Intreprindere individuala
                                                                                               
Primul pas pentru infiintarea ca PFA este la Oficiul registrului Comertului  prin depunerea cererilor aferente, a specimenului de semnaturi si a declaratiei propria raspundere care sa ateste indeplinirea conditiilor legale de functionare prevazute de legislatia speciala din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectia mediului si protectia muncii, plata taxelor aferente.

Ulterior obtinerii certificatului de inregistrare de la Registrul Comertului, contribuabilul va depune la sediul administratiei financiare teritoriale:
- Declaratia 070 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere

       Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior.

- Declaratia 220 Declaratie privind venitul estimat/norma de venit in termen de 15 zile de la data inceperii activitatii.
 
       Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.

    Contribuabilii care desfasoara activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit au obligatia de a depune anual o declaratie la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs.

In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, obligatia depunerii declaratiei la organul fiscal competent revine asociatului care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice in cadrul aceluiasi termen.
    Aceasta declaratie nu se depune pentru veniturile considerate neimpozabile.
Pe baza declaratiilor depuse de contribuabili/asocieri fara personalitate juridica, organul fiscal competent stabileste impozitul anual datorat.

Impozitul determinat de organul fiscal competent reprezinta impozit final si nu se recalculeaza.

    Impozitul este stabilit de catre organul fiscal competent si comunicat pe baza deciziei de impunere.

    Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale, astfel:

    - 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv;
    - 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu, auditor financiar


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Certificat de producator si infiintarea unui PFA. Ce obligatii apar?":
Rating:

Nota: 3.86 din 5 din 22 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016