Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Redam astazi cateva dintre reglementarile referitoare la deducerea TVA in cazul achizitiilor facute de catre un PFA, in cazul in care autoturismul este utilizat exclusiv pentru activitatea autorizata.
Deductibilitatea TVA pentru achizitii de autoturisme nu este conditionata de calitatea juridica a cumparatorului, deoarece aceleasi reglementari se aplica si unei societati comerciale inregistrate in scopuri de TVA, precum si unei persoane fizice autorizate inregistrate in scopuri de TVA.
Deducerea TVA este conditionata de modul in care autoturismul este utilizat in mod exclusiv in activitati economice, conform art. 145^1 din Codul fiscal, sau de utilizarea in exceptiile prevazute de legiuitor, cum ar fi curierat, agenti de vanzari, masini utilizate de scolile de soferi, conform art. 145^1 alin. (3) din Codul fiscal.
Pentru a justifica utilizarea exclusiv in activitati economice, se necesita intocmirea foilor de parcurs, din care sa rezulte modul de utilizare al mijlocului de transport.
Desigur, acestea sunt prevederi normative si legale, insa va recomandam sa analizati cu maxima atentie situatia aplicabila acestui contribuabil, deoarece in realitate in foarte putine cazuri, PFA-urile utilizeaza autoturismele in mod exclusiv numai pentru activitatea pentru care sunt autorizati.
In marea majoritate a cazurilor, aceste PFA-uri utilizeaza mijloacele de transport si pentru folosul propriu al lor sau al familiei, iar in acest caz deductibilitatea TVA este limitata la 50%, conform art. 145^1 din Codul fiscal.
Mai retinem si faptul ca daca autoturismul este utilizat si in folosul propriu si pentru desfasurarea activitatii, atat TVA dar si cheltuielile in legatura cu acest autoturism sunt deductibile in procent de 50%.

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Declaratii cu termen la 30 aprilie. Nu uitati de decontul cu accizele!Scoaterea din evidentele platitorilor de TVA. Studiu de cazServicii web hosting din afara UE, pentru un neplatitor de TVA din Romania. Cum faceti inregistrarile contabile?Completare declaratie 392 ANoutati Legislatie Fiscala 06-10 aprilie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Schimbari majore la TVA: noi cote, reguli si masuri tranzitoriiMajorare TVA din 2025: Cota unica ajunge la 21%, cea redusa la 11% si se aplica limitatE-TVA ANAF. MODEL de raspuns in cazul in care exista diferente de TVASAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394Articole similare
Cod TVA anulat din oficiu, DEDUCERE TVA dupa reinregistrareInsolventa, lichidare si suspendarea activitatii: 47 de studii de caz!Studiu de caz: Exercitarea dreptului de deducere pentru achizitii anterioare inregistrarii in scopuri de TVA in regim normalCorectare erori de calcul TVA deductibila si TVA colectataFurnizor cu cod TVA anulat din oficiu. Mare atentie la consecintele fiscale!Ultimele articole
E-Factura in 2024. Mai poate fi dedus TVA-ul din facturile primite in sistem clasic?Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscaleDreptul de deducere a TVA incepand din 2024DEDUCERE TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiPro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceArticole similare
Scoaterea din evidenta platitorilor de TVA. Ce declaratii se depun?Aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursareUn nou formular 300 - Decontul de TVAJocurile de noroc - modul de completare a decontului de TVA - formular 300VIDEO: Inspectie fiscala. Rambursare TVAUltimele articole
E-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat?Ajustare TVA. Cum se procedeaza in cazul bunurilor de capital achizitionate prin leasingCodul CAEN. Corectarea codului CAEN in declaratiile fiscaleTrecere de la platitor la neplatitor de TVA. Cum se face ajustarea mijloacelor fixeDepunere declaratii ANAF. Pana cand depui D300 si cum se corecteaza erorile materiale din formular
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"