keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Plata TVA la tranzactii imobiliare ... Sau un nou nume pentru teatrul absurd!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iul. 2008

Conform modificarilor Codului fiscal din anul precedent, care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008, toate persoanele fizice care vand proprietati noi trebuie sa plateasca TVA pe tranzactie. ... ...

Conform modificarilor Codului fiscal din anul precedent, care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008, toate persoanele fizice care vand proprietati noi trebuie sa plateasca TVA pe tranzactie. ...

Pana aici, in aparenta, totul este cat se poate de clar. Faptul ca ne aflam deja la jumatatea anului 2008, iar autoritatile nu au elaborat inca normele de aplicare a prevederilor privind plata TVA pe tranzactiile imobiliare nu ne-ar mai deranja. Este pur si simplu... clasic!

Situatia este, insa, mai grava de atat. In data de 21 decembrie 2007, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a decis sa solicite clarificari Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in ceea ce priveste plata TVA de catre persoanele implicate in tranzactii imobiliare.

Motivul? – Conform modificarilor din Codul fiscal, oricine desfasoara tranzactii de acest tip are obligatia de a se inscrie ca persoana impozabila si platitoare de TVA, daca indeplineste o serie de conditii. Una dintre conditii este ca valoarea totala a tranzactiilor desfasurate intr-un an sa fie de minimum 35.000 de euro. Apoi, conditia cea mai importanta si, totodata, cea mai ambigua este ca toate aceste activitati, toate aceste tranzactii imobiliare sa aiba caracter de... „continuitate“.

Intr-o nota recenta remisa Uniunii Notarilor, autoritatile au incercat sa defineasca si sa expliciteze notiunea de „continuitate“, traducand „caracterul continuu“ prin efectuarea a mai mult de o tranzactie imobiliara pe an.

Astfel, daca un proprietar vinde, in decurs de un an, doua sau mai multe apartamente noi sau terenuri, el va fi nevoit sa vireze TVA in cazul in care detine terenul sau locuinta de mai putin de 13 luni.

In schimb, daca detine proprietatea de mai mult de 13 luni, se considera ca aceasta a fost folosita si, pe cale de consecinta, nu se aplica TVA la vanzare. In cazul tranzactiilor cu terenuri, acestea sunt scutite de TVA atunci cand este vorba despre parcele in extravilan.

In situatia in care parcela este intravilana, vanzarea va fi scutita de TVA numai daca terenul este detinut in proprietate de mai mult de 13 luni.

Problema cu explicatiile oferite de ANAF este insa una de logica elementara. Daca ar fi sa ne luam dupa acestea, ne-am gasi rapid in situatii care tin mai degraba de teatrul absurd. Astfel, o persoana fizica poate vinde intr-o singura tranzactie un bloc cu apartamente fara a datora TVA, in vreme ce o persoana care primeste ca mostenire doua locuinte si intentioneaza sa le vanda este obligata la plata TVA!...

Nota Finantelor catre Camera Notarilor, care expliciteaza notiunea de „continuitate“ asa cum am vazut mai sus, ridica asadar multe semne de intrebare. Consideram unilateralitatea opiniei ANAF (neluarea in calcul si a intentionalitatii, pe langa aspectul cantitativ) drept lipsita de temei legal si, ca atare, de relevanta juridica.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016