keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Split TVA. Cum procedam cu tichetele de masa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: tichete de masa, split tva, contul distinct de tva

In analiza urmatoare, avem cazul unei societati care prin cantina detinuta asigura contra cost masa salariatilor. Angajatii pot achita si cu tichete de masa. Stabilim astfel daca in calculul TVA incasat in numerar intra si platile cu tichetele de masa, avand in vedere ca, in termen de 7 zile, trebuie efectuat viramentul diferentei dintre TVA incasat in numerar si TVA platit in numerar in contul de TVA deschis pe numele societatii.

Iata raspunsul specialistului:
 
Tichetul de masa este un substitut de numerar, caz in care, acceptarea acestuia de la client este echivalenta cu incasarea in numerar a contravalorii bunurilor vandute sau a serviciilor prestate in beneficiul acestuia. Suma TVA aferenta fiecarui tichet de masa acceptat de catre vanzator se determina prin aplicarea procedeului sutei marite  9 x 100 / 109. Astfel, trebuie sa determinati zilnic, suma TVA incasata, aferenta vanzarilor efectuate,TVA rezultata din insumarea: 
- TVA aferenta incasarilor efective in numerar;
- TVA aferenta incasarilor prin substitute de numerar. 
 
De regula, suma TVA aferenta vanzarilor zilnice in numerar si substitute de numerar este inscrisa in bonul fiscal emis de casa de marcat  si se regaseste la sfarsitul zilei in raportul zilnic. 
 
Astfel, in calculul TVA incasate in numerar intra si cel aferent incasarii efectuate prin tichete de masa ca substitute de numerar.
 
Incasarile zilnice efectuate doar in numerar, prin casa de marcat, se evidentiaza in Registrul de casa. Din disponibilul zilnic existent in numerar pot fi efectuate si plati catre diversi furnizori de marfa, in limita plafonului stabilit prin legislatia privind disciplina financiara.
 
Astfel, din momentul aplicarii mecanismului TVA split, trebuie organizata evidenta operativa a sumei TVA aferente incasarilor si platilor efectuate in numerar si prin substitute de numerar. In acest sens, am in vedere ca valoarea vanzarilor pentru care se accepta tichete de masa nu se inscrie in Registrul de casa. Informatiile din evidenta operativa va ajuta sa respectati, atat  prevederile art. 15 alin. (1) lit. a) din O.G. nr. 23 23/2017 din 30 august 2017 privind plata defalcata a TVA: "(1) Persoanele impozabile ….., inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:
 
    a) TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar", cat si prevederile art. 15 alin. (2) din O.G. nr. 23/2017: 
 "(2) Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa depuna in numerar/sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, diferenta intre TVA aferenta incasarilor in numerar si TVA aferenta platilor in numerar efectuate intr-o zi. "
 
Evidenta operativa organizata este de folos si pentru evidenta depunerilor de numerar in cele doua conturi bancare ale societatii:
 
- in contul distinct de TVA: suma TVA neta, stabilita prin diferenta dintre TVA colectata de la clienti si suma TVA deductibila de la furnizori;
- in contul curent: suma aferenta bazei de impozitare nete, stabilita prin diferenta dintre baza de impozitare a vanzarilor si baza de impozitare a achizitiilor.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016