Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata defalcata a TVA. Cum facem plata catre furnizori prin prin file CEC si bilete la ordin?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Sep. 2017 Exclusiv
Tags: plata defalcata tva, split tva, file cec, bilete la ordin, furnizori

Prin cele de mai jos, veti vedea cum se realizeaza plata catre furnizori cu fila de CEC si cu bilet la ordin in situatia in care societatea opteaza incepand cu data de 1 octombrie 2017 pentru aplicarea mecanismului split TVA si are date file de CEC si bilete la ordin din vechiul contul curent al firmei.

Iata raspunsul specialistului:
 
Conform prevederilor de la art. 9 alin. (1) lit, k) din OG nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA conturile de TVA, se debiteaza cu  sume reprezentand TVA achitat in numerar, cu exceptia celor retinute din incasarile in numerar, prevazute la art. 15 alin. (2), sau cu cardul din contul curent.
 
Astfel, consideram ca in cazul in care societatea dvs opteaza pentru plata defalcata a TVA, incepand cu data de 1 Octombrie 2017, se vor face doua plati distincte in contul furnizorului, chiar daca se utilizeaza instrumentele bancare cum ar fi cec si biletul la ordin, intrucat legiuitorul a prevazut exceptia numai pentru cardul bancar.
 
Totusi, asteptam  publicarea Normelor metodologice, privind aplicarea OG nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, pentru clarificari.
 
Pe site-ul Ministerului de Finante, sunt postate cateva materiale privind mecanismul platii defalcate a TVA, aprobate prin OG nr. 23/2017.
 
Consultarea acestor materiale se poate face accesand ACEST LINK.
 
 
Astfel, potrivit materialului denumint "Prezentare plata defalcata TVA 7 Septembrie",
persoanele impozabile si institutiile publice, platitoare de TVA, au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:
a) TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar;
b) TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre alti beneficiari decat cei care aveau obligatia sa le vireze sumele in contul de TVA (de exemplu persoane fizice);
c) TVA aferenta instrumentelor de plata emise anterior datei de 1 ianuarie 2018 si incasate dupa aceasta data.
 
Asadar, din categoria instrumentelor de plata fara numerar fac parte cec-ul si biletul la ordin.
 
Prin urmare, in cazul in care un cec sau bilet la odin, ar fi emis inainte de 1 octombrie 2017, dar incasat dupa aceasta data, societatea care a optat pentru plata defalcata a TVA, incepand cu data de 1 octombrie 2017, va avea obligatia sa vireze sumele privind TVA, in contul distinct de TVA, in termen de 7 zile lucratoare.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata defalcata a TVA. Cum facem plata catre furnizori prin prin file CEC si bilete la ordin?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016