Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 28 Mar. 2019
Cine are obligatia aplicarii mecanismului platii defalcate a TVA? La cat timp de la radiere nu se mai aplica plata defalcata a TVA? Mecanismul de aplica de intregul grup fiscal unic, in cazul in care reprezentantul lui se afla in insolventa?
La aceste intrebari vei gasi raspuns in acest articol. Raspunsul este oferit de specialistii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
1.a. Intrebare
Se aplica mecanismul platii defalcate a TVA in situatia in care plata livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii se efectueaza de catre un agent de plati?
1.b. Raspunsul ANAF
Persoanele impozabile care aplica mecanismul platii defalcate a TVA si sunt inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferentă achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA.
In situatia in care plata livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor/prestator, ci printr-un agent de plati, nu se aplica mecanismul platii defalcate a TVA.

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Venituri din CHIRII Tratament fiscal Monografii contabile

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Baza legala: Ordonanta guvernului nr 23 / 2017 articolul art. 3 al. 5 lit. a.
2.a. Intrebare
De cand nu mai aplica mecanismul platii defalcate a TVA persoanele impozabile care nu sunt obligate sa aplice mecanismul platii defalcate a TVA si renunta la aplicarea acestuia prin depunerea unei notificari la organul fiscal?
2.b. Raspunsul ANAF
Persoanele impozabile care renunta la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA prin depunerea unei notificari la organul fiscal, nu mai aplica mecanismul platii defalcate a TVA de la data radierii de catre organul fiscal competent, din Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA.
Baza legala: Ordonanta guvernului nr 23 / 2017 articolul 2 al. 1, 10, 11, 12 si 13.
3.a. Intrebare
In situatia in care reprezentantul unui grup fiscal unic se afla in insolventa, toti membrii grupului aplica plata defalcata a TVA?
3.b. Raspunsul ANAF
Conform prevederilor specifice mecanismului platii defalcate a TVA, au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform prevederilor Codului fiscal, pentru incasarea si plata TVA, care se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Potrivit prevederilor din Codul fiscal coroborate cu prevederile din normele metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal, din punct de vedere al TVA grupul fiscal unic nu este tratat ca o persoana impozabila unica, ci reprezinta doar o masura de simplificare, care are ca principal efect consolidarea deconturilor de TVA ale membrilor grupului de catre reprezentantul grupului.
Prin urmare, in situatia in care reprezentantul unui grup fiscal unic se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, plata defalcata a TVA se aplica obligatoriu de catre reprezentantul grupului fiscal unic aflat in insolventa si nu de toti membrii grupului fiscal unic.
Baza legala: Ordonanta guvernului nr 23 / 2017 articolul 2, Legea nr 227 / 2015 articolul 269 alin.(9), Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct.5.
Sursa: ANAF

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Ce trebuie sa stii despre plata defalcata a TVA. Raspunsuri oficiale ANAF":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Sistemul de plata defalcata a TVA va lovi in contribuabilii corectiSplit TVA. Conturile IBAN de TVA pot fi consultate pe site-ul ANAFAspectele negative ale sistemului de PLATA DEFALCATA TVAStolojan: TVA-ul defalcat este o complicatie inutila pentru economia romaneascaBuletin informativ: Split TVA, 20 raspunsuri sesiune online ANAF si explicatiile consultantului fiscalUltimele articole
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor aplica doar OPTIONAL plata defalcata a TVA (proiect de Ordonanta)Split TVA: Cum se pot plati facturile emise anterior inregistrarii?Explicatii punctuale: Reglementarile privind plata defalcata a TVA modificate major in ParlamentFirmele neinregistrate in scop de TVA nu vor mai fi obligate sa aplice Split TVA chiar daca lucreaza cu firmele care aplica plata defalcataOMFP 2800/2017: Anularea penalitatilor de intarziere in cazul celor care opteaza pentru PLATA DEFALCATA TVA
Mai multe articole despre plata defalcata TVA
Articole similare
Achizitie echipamente IT cu fonduri nerambursabile. Cum tratam depasirea plafonului?Clienti in INSOLVENTA si faliment. TVA. Monografie contabilaNoutati: Taxarea inversa se aplica pentru noi operatiuni din 2016Ajustarea TVA in cazul creantelor aferente falimentuluiDeconturi false de TVA in valoare de peste 2,5 milioane de euroUltimele articole
Microintreprinderi in INSOLVENTA. Va fi afectat in acest caz sistemul de impunere?Buletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate in Monitor la inceput de aprilie 2023Deducere TVA: cine beneficiaza de dreptul de deducereSAF-T: De cand depun D406 firmele incadrate in categoria contribuabililor mijlocii din 1 ianuarie 2023?Neincasare factura. Care este tratamentul fiscal al TVA-ului neexigibil?
Mai multe articole despre insolventa
Articole similare
Dosar executare silita: Prescriere drept, ridicarea popririi si obligatiile tertului popritNoutati fiscale de la ANAF. Cateva acte normative de luat in seama pentru a evita greselile luna aceastaStudiu de caz: Rambursare TVA pentru investitie finantata din fonduri nerambursabileTratament TVA pentru cumparator cu codul de TVA anulat din oficiuIn atentia platitorilor de TVA lunar: Declaratia 092 se depune pana la 7 noiembrieUltimele articole
Modificari aduse de Ordinul MF nr. 1415/2023 privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculatorReminder ANAF! 9 declaratii fiscale importante au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023Modele de politici contabile. Elimina riscul erorilor fiscal-contabileD101 si D100 au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023Legea 125/2023. Cum a fost completata legea privind evaziunea fiscala din domeniul TVA
Mai multe articole despre anaf

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"