Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce trebuie sa stii despre plata defalcata a TVA. Raspunsuri oficiale ANAF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2019
Tags: plata defalcata tva, insolventa, anaf

Cine are obligatia aplicarii mecanismului platii defalcate a TVA? La cat timp de la radiere nu se mai aplica plata defalcata a TVA? Mecanismul de aplica de intregul grup fiscal unic, in cazul in care reprezentantul lui se afla in insolventa?

 La aceste intrebari vei gasi raspuns in acest articol. Raspunsul este oferit de specialistii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
1.a. Intrebare

Se aplica mecanismul platii defalcate a TVA in situatia in care plata livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii se efectueaza de catre un agent de plati?
 
1.b. Raspunsul ANAF
 
Persoanele impozabile care aplica mecanismul platii defalcate a TVA si sunt inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferentă achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA.

In situatia in care plata livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor/prestator, ci printr-un agent de plati, nu se aplica mecanismul platii defalcate a TVA.
 
 
Baza legala: Ordonanta guvernului nr 23 / 2017 articolul art. 3 al. 5 lit. a.
 
2.a. Intrebare
 
De cand nu mai aplica mecanismul platii defalcate a TVA persoanele impozabile care nu sunt obligate sa aplice mecanismul platii defalcate a TVA si renunta la aplicarea acestuia prin depunerea unei notificari la organul fiscal?
 
2.b. Raspunsul ANAF

Persoanele impozabile care renunta la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA prin depunerea unei notificari la organul fiscal, nu mai aplica mecanismul platii defalcate a TVA de la data radierii de catre organul fiscal competent, din Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA.
 
Baza legala: Ordonanta guvernului nr 23 / 2017 articolul 2 al. 1, 10, 11, 12 si 13.

3.a. Intrebare
 
In situatia in care reprezentantul unui grup fiscal unic se afla in insolventa, toti membrii grupului aplica plata defalcata a TVA?
 
3.b. Raspunsul ANAF

Conform prevederilor specifice mecanismului platii defalcate a TVA, au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform prevederilor Codului fiscal, pentru incasarea si plata TVA, care se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. 
Potrivit prevederilor din Codul fiscal coroborate cu prevederile din normele metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal, din punct de vedere al TVA grupul fiscal unic nu este tratat ca o persoana impozabila unica, ci reprezinta doar o masura de simplificare, care are ca principal efect consolidarea deconturilor de TVA ale membrilor grupului de catre reprezentantul grupului.

Prin urmare, in situatia in care reprezentantul unui grup fiscal unic se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, plata defalcata a TVA se aplica obligatoriu de catre reprezentantul grupului fiscal unic aflat in insolventa si nu de toti membrii grupului fiscal unic.
 
Baza legala: Ordonanta guvernului nr 23 / 2017 articolul 2, Legea nr 227 / 2015 articolul 269 alin.(9), Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct.5.

Sursa: ANAF
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce trebuie sa stii despre plata defalcata a TVA. Raspunsuri oficiale ANAF":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016