Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Insolventa - lichidare. Cum procedam cu depunerea bilantului si intocmirea declaratiilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: insolventa, lichidare, bilant, tva, taxare inversa, codul fiscal, deducere, persoana impozabila, factura, taxe

In analiza de mai jos, facem referire la o societate care se afla in insolventa-lichidare din data de 23.03.2015. Stabilim daca facturile se vor intocmi cu TVA sau TVA taxare inversa si daca societatea deduce TVA-ul in cazul in care primeste facturi de servicii sau altele. Stabilim totodata ce modificari apar privind operatiunile efectuate de o firma in lichidare fata de perioada anterioara si daca se intocmesc aceleasi declaratii (300, 394, 100, 101).


De asemenea, dat fiind faptul ca bilantul la 31.12.2014 a fost depus inainte sa intre firma in insolventa, stabilim la ce data se va mai depune bilant, precum si daca trebuie inscris in declaratii ca firma este in insolventa.

    Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, aplicarea masurilor de simplificare pentru bunurile si/sau serviciile livrate ori prestate de sau catre persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolventa a fost eliminata, astfel ca, pentru aceste operatiuni se aplica regimul normal de taxare.

Asadar, pentru operatiunile taxabile, societatea  inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal va emite facturile cu TVA colectata, cu exceptia situatiilor pentru care se aplica masurile de simplificare conform art. 160 din Codul fiscal.

    Potrivit prevederilor art.145 alin. ( 2 ) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor sale taxabile.Nu exista limitari special ale dreptului de deducere privind societatile care se afla in procedura de insolventa.

    Din punct de vedere juridic , operatiunile de lichidare a societatilor comerciale sunt reglementate de prevederile din TITLUL VII -  Lichidarea societatilor - art. 252-270 indice 2 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare precum si de prevederile din  Legea nr. 86/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Potrivit prevederilor  art. 252 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale,  pentru lichidarea si repartizarea patrimoniului social, chiar daca in actul constitutiv se prevad norme in acest scop, sunt obligatorii urmatoarele reguli:
   a) pana la preluarea functiei de catre lichidatori, administratorii si directorii, respectiv membrii directoratului, continua sa-si exercite atributiile, cu exceptia celor prevazute la art. 233;
   b) actul de numire a lichidatorilor, mentionand puterile conferite acestora sau sentinta care ii tine locul, precum si orice act ulterior care ar aduce schimbari cu privire la persoana lor sau la puterile conferite trebuie depuse, prin grija lichidatorilor, la oficiul registrului comertului, pentru a fi inscrise de indata si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
- Numai dupa indeplinirea formalitatilor de la alin. (1) lichidatorii vor depune semnatura lor in registrul comertului si vor exercita aceasta functie.
- In afara de dispozitiile prezentului titlu, se aplica societatilor in lichidare regulile stabilite prin actul constitutiv si prin lege, in masura in care nu sunt incompatibile cu lichidarea.
- Toate actele emanand de la societate trebuie sa arate ca aceasta este in lichidare.

Potrivit prevederilor art. 262 alin  (1), numirea lichidatorilor in societatile in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata va fi facuta de toti asociatii, daca in contractul de societate nu se prevede altfel.

Daca nu se va putea intruni unanimitatea voturilor, numirea lichidatorilor va fi facuta de instanta, la cererea oricarui asociat ori administrator, cu ascultarea tuturor asociatilor si administratorilor.

 Impotriva sentintei se poate declara numai apel de catre asociati sau administratori, in termen de 15 zile de la pronuntare.

Operatiunile privind lichidarea sunt redate in Norma metodologica privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora apobate prin OMFP 1376/2004, norma metodologice care nu a suferit modificari pana la aceasta data.

 Potrivit prevederilor art. 83 din Legea 85/2014 , dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii, toate actele si corespondenta emise de debitor, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar vor cuprinde, in mod obligatoriu si cu caractere vizibile, in limbile romana, engleza si franceza, mentiunea "in insolventa", "in insolvency", "en procedure collective".
Dupa intrarea in reorganizare judiciara sau faliment, actele si corespondenta vor purta, in conditiile prevazute la alin. (1), mentiunea "in reorganizare judiciara", "in judicial reorganisation", "en redressement" sau, dupa caz, "in faliment", "in bankruptcy", "en faillite". Dupa intrarea in procedura simplificata se va face, de asemenea, mentiunea "in faliment", "in bankruptcy", "en faillite".

4) Dupa ridicarea dreptului de administrare, debitorul este reprezentat de administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, care ii conduce si activitatea de afaceri, iar mandatul administratorului special va fi redus la a reprezenta interesele actionarilor/asociatilor/membrilor. Astfel,  evidenta contabila va fi tinuta in continuare,  insa sub conducerea administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, daca societatii i s-a ridicat dreptul de administrare. Asadar, indiferent daca societatea se afla in reorganizare sau sub administrarea unui lichidator judiciar, declaratiile fiscale trebuie depuse la termenele legale.
 
5) In capitolul IV -Situatii financiare din Legea 82/1991 nu se prevede  un alt  termen pentru depunere, in situatia deschiderii procedurii de insolventa .

 Insa,  se prevede un alt termen pentru persoanele  juridice aflate in lichidare, astfel:
Potrivit prevederilor art. 27 alin (1) , exercitiul financiar reprezinta perioada pentru care trebuie intocmite situatiile financiare anuale si, de regula, coincide cu anul calendaristic.

Potrivit alineatului  (9) , exercitiul financiar al unei persoane juridice care se lichideaza incepe in ziua urmatoare incheierii exercitiului financiar anterior si se incheie in ziua precedenta datei cand incepe lichidarea. Perioada de lichidare este considerata un exercitiu financiar distinct fata de cel precedent, indiferent de durata sa. Potrivit prevederilor art.36 alin (3), pe perioada lichidarii, persoanele juridice aflate in lichidare, potrivit legii, depun, in termen de 90 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice o raportare contabila anuala, al carei continut se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.
 
Sistemul de raportare contabila anuala cuprins in anexa 2 la OMFP 65/2015 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, se aplica si persoanelor juridice aflate in lichidare, potrivit legii,.

In declaratiile fiscale nu exista o casuta speciala pentru bifarea procedurii de insolventa.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Insolventa - lichidare. Cum procedam cu depunerea bilantului si intocmirea declaratiilor?":
Rating:

Nota: 3.64 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016