Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In analiza de mai jos, facem referire la o societate care se afla in insolventa-lichidare din data de 23.03.2015. Stabilim daca facturile se vor intocmi cu TVA sau TVA taxare inversa si daca societatea deduce TVA-ul in cazul in care primeste facturi de servicii sau altele. Stabilim totodata ce modificari apar privind operatiunile efectuate de o firma in lichidare fata de perioada anterioara si daca se intocmesc aceleasi declaratii (300, 394, 100, 101).
De asemenea, dat fiind faptul ca bilantul la 31.12.2014 a fost depus inainte sa intre firma in insolventa, stabilim la ce data se va mai depune bilant, precum si daca trebuie inscris in declaratii ca firma este in insolventa.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, aplicarea masurilor de simplificare pentru bunurile si/sau serviciile livrate ori prestate de sau catre persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolventa a fost eliminata, astfel ca, pentru aceste operatiuni se aplica regimul normal de taxare.
Asadar, pentru operatiunile taxabile, societatea inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal va emite facturile cu TVA colectata, cu exceptia situatiilor pentru care se aplica masurile de simplificare conform art. 160 din Codul fiscal.
Potrivit prevederilor art.145 alin. ( 2 ) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor sale taxabile.Nu exista limitari special ale dreptului de deducere privind societatile care se afla in procedura de insolventa.
Din punct de vedere juridic , operatiunile de lichidare a societatilor comerciale sunt reglementate de prevederile din TITLUL VII - Lichidarea societatilor - art. 252-270 indice 2 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare precum si de prevederile din Legea nr. 86/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Potrivit prevederilor art. 252 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, pentru lichidarea si repartizarea patrimoniului social, chiar daca in actul constitutiv se prevad norme in acest scop, sunt obligatorii urmatoarele reguli:
a) pana la preluarea functiei de catre lichidatori, administratorii si directorii, respectiv membrii directoratului, continua sa-si exercite atributiile, cu exceptia celor prevazute la art. 233;

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Examen Consultant Fiscal 2025
b) actul de numire a lichidatorilor, mentionand puterile conferite acestora sau sentinta care ii tine locul, precum si orice act ulterior care ar aduce schimbari cu privire la persoana lor sau la puterile conferite trebuie depuse, prin grija lichidatorilor, la oficiul registrului comertului, pentru a fi inscrise de indata si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
- Numai dupa indeplinirea formalitatilor de la alin. (1) lichidatorii vor depune semnatura lor in registrul comertului si vor exercita aceasta functie.
- In afara de dispozitiile prezentului titlu, se aplica societatilor in lichidare regulile stabilite prin actul constitutiv si prin lege, in masura in care nu sunt incompatibile cu lichidarea.
- Toate actele emanand de la societate trebuie sa arate ca aceasta este in lichidare.
Potrivit prevederilor art. 262 alin (1), numirea lichidatorilor in societatile in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata va fi facuta de toti asociatii, daca in contractul de societate nu se prevede altfel.
Daca nu se va putea intruni unanimitatea voturilor, numirea lichidatorilor va fi facuta de instanta, la cererea oricarui asociat ori administrator, cu ascultarea tuturor asociatilor si administratorilor.
Impotriva sentintei se poate declara numai apel de catre asociati sau administratori, in termen de 15 zile de la pronuntare.
Operatiunile privind lichidarea sunt redate in Norma metodologica privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora apobate prin OMFP 1376/2004, norma metodologice care nu a suferit modificari pana la aceasta data.
Potrivit prevederilor art. 83 din Legea 85/2014 , dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii, toate actele si corespondenta emise de debitor, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar vor cuprinde, in mod obligatoriu si cu caractere vizibile, in limbile romana, engleza si franceza, mentiunea "in insolventa", "in insolvency", "en procedure collective".
Dupa intrarea in reorganizare judiciara sau faliment, actele si corespondenta vor purta, in conditiile prevazute la alin. (1), mentiunea "in reorganizare judiciara", "in judicial reorganisation", "en redressement" sau, dupa caz, "in faliment", "in bankruptcy", "en faillite". Dupa intrarea in procedura simplificata se va face, de asemenea, mentiunea "in faliment", "in bankruptcy", "en faillite".
4) Dupa ridicarea dreptului de administrare, debitorul este reprezentat de administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, care ii conduce si activitatea de afaceri, iar mandatul administratorului special va fi redus la a reprezenta interesele actionarilor/asociatilor/membrilor. Astfel, evidenta contabila va fi tinuta in continuare, insa sub conducerea administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, daca societatii i s-a ridicat dreptul de administrare. Asadar, indiferent daca societatea se afla in reorganizare sau sub administrarea unui lichidator judiciar, declaratiile fiscale trebuie depuse la termenele legale.
5) In capitolul IV -Situatii financiare din Legea 82/1991 nu se prevede un alt termen pentru depunere, in situatia deschiderii procedurii de insolventa .
Insa, se prevede un alt termen pentru persoanele juridice aflate in lichidare, astfel:
Potrivit prevederilor art. 27 alin (1) , exercitiul financiar reprezinta perioada pentru care trebuie intocmite situatiile financiare anuale si, de regula, coincide cu anul calendaristic.
Potrivit alineatului (9) , exercitiul financiar al unei persoane juridice care se lichideaza incepe in ziua urmatoare incheierii exercitiului financiar anterior si se incheie in ziua precedenta datei cand incepe lichidarea. Perioada de lichidare este considerata un exercitiu financiar distinct fata de cel precedent, indiferent de durata sa. Potrivit prevederilor art.36 alin (3), pe perioada lichidarii, persoanele juridice aflate in lichidare, potrivit legii, depun, in termen de 90 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice o raportare contabila anuala, al carei continut se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.
Sistemul de raportare contabila anuala cuprins in anexa 2 la OMFP 65/2015 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, se aplica si persoanelor juridice aflate in lichidare, potrivit legii,.
In declaratiile fiscale nu exista o casuta speciala pentru bifarea procedurii de insolventa.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Nou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Tratament fiscal si contabil pentru scoaterea din evidenta a titlurilor de participareOrdinul 85/2021. A fost aprobata procedura de anulare a obligatiilor de plata accesoriiEsalonare la plata conform OG 11/2021. Poate fi solicitata facilitatea pentru datoriile curente?Firma in INSOLVENTA la 31.12.2017. Care este data aplicarii sistemului platii defalcate a TVA?Ultimele articole
Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?SAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?OUG 107/2024, modificat prin OUG 112/2024. Ce schimbari sunt aduse amnistiei fiscaleArticole similare
Implicatii fiscale pentru firma in reorganizare judiciara. Cand se poate instraina patrimoniul?Legea contabilitatiiCum se poate face trecerea in categoria platitorilor de impozit pe veniturile micro in 2023Regimul fiscal al rezervelor la incetarea microintreprinderilorSituatii financiare anuale 2024. Anumite firme NU depun bilantul, ci o declaratie de inactivitateUltimele articole
Scoatere din gestiune stocuri. Implicatii TVA si deductibilitate cheltuieliSAF-T in 2025. Firmele mici aflate in inactivitate temporara mai depun D406 din ianuarie 2025?Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Articole similare
BILANTul primei editii FIDELIS din 2024: numar record de donatori investitori Cesiune parti sociale intre asociati sub valoarea nominala. Aspecte legaleNoutati legislatie fiscala 19 - 23 octombrie 2009 - Monitorul OficialNoutati legislatie Fiscala 09-13 iunie 2008 - Monitorul OficialCesiune contract leasing. Cum gestionam TVA-ul dedus?Ultimele articole
Microintreprindere. Cand trece la impozit pe profit daca NU a depus BILANTul la timp in 2025Cesiune de creanta. Emitere facturi, regim TVA si inregistrari contabileSemnatura electronica si olografa: Ce accepta ANAF la BILANTuriBILANT ANAF. Termen de transmitere situatii financiare pentru ONG-uri in 2025Codul CAEN. Corectarea codului CAEN in declaratiile fiscaleArticole similare
Ce isi doreste ministrul MFP pentru companiile privateCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiPlafonului de la care se face inregistrarea ca platitor de TVA poate fi ridicat la 50.000 euroCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiPFA si salariat. In ce conditii se poate emite factura de prestari servicii?Ultimele articole
Achizitie intracomunitara. Cand si cum se face trecerea la TVA lunarFirma neplatitoare de TVA. Are obligatii fiscale de plata si de raportare TVA?Depasire plafon de 100.000 euro. Trecere la impozit pe profit si TVA lunarControale ANAF. Greseala frecventa privind TVA in cazul refacturariiVanzare auto. Cum se face ajustarea TVA in cazul vanzarii unui autoturism dedus cu 50%Articole similare
Regimul de taxare a dreptului de utilizare a licentelor, brevetelor si a sistemului know-howParticipati cu firma la targuri internationale? Atentie la documentele de intocmit!Vanzare cladire. Inchidere conturi rezerve din reevaluare. Regim fiscal TVA.Ce tratament fiscal se aplica pentru operatiunile cu nerezidenti?Zoom fiscal: TAXARE INVERSA pentru livrari de cereale si plante tehniceUltimele articole
Taxarea inversa generalizata. Risc fiscal sau reforma?TVA imobiliare. Conditii pentru aplicarea cotei de TVA de 9%TVA la apartamente noi in 2025: 9%, 19% sau TAXARE INVERSA?Factura achizitie non-UE. Care este regimul TVATVA imobiliare. Care este regimul TVA in cazul livrarii de constructii mai vechi de 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"