Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza urmatoare discutam despre situatia in care un traducator autorizat, platitor de TVA, presteaza servicii de traducere catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Iata raspunsul specialistului!
Pentru prestarea de servicii traducere, operatiunea este neimpozabila in Romania, din punct de vedere al TVA si la beneficiar, conform prevederilor de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.
Astfel, prestarile de servicii intracomunitare au locul prestarii in tara UE respectiva unde se afla beneficiarul. In baza codului valid de TVA al beneficiarului din UE, factura se emite in regim de scutire de TVA, conform prevederilor de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. Pe factura la rubrica TVA se va mentiona "Taxare inversa la beneficiar" sau "Neimpozabil in Romania".
Facturile se declara in Declaratia recapitulativa 390 pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturilor respective, cu cod P si in decontul de TVA (cod 300) la rd. 3, 3.1.
Cartea Verde a Contabilitatii
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Dana Hristu, Consultant fiscal, expert.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Import servicii. Acces online baza de date. Ce regim TVA se aplica?Cota TVA aplicabila la produsele utilizate in cabinetele stomatologiceMADR anunta ca reducerea TVA si la alte produse e pe agenda de lucru a discutiilor cu FMIAchizitii de servicii non-UE. Ce obligatii apar privind TVA-ul si impozitul pe veniturile nerezidentilor?Procedura corecta: organele fiscale atrag atentia asupra depasirii plafonului de 35.000 euroUltimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileOrdinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitSAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAArticole similare
Facturare servicii prestate. Care este regimul TVA?Contract de prestari servicii cu PFAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"