Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom vedea, prin cele ce urmeaza, care va fi tratamentul fiscal pentru tranzactiile desfasurate intre persoane afiliate, in sistemul TVA la incasare, in urmatoarele conditii:
- societatea A nu este inregistrata cu TVA la incasare, societatea B este inregistrata cu TVA la incasare - A emite facturi catre B si B emite facturi catre A
- societatea C este inregistrata cu TVA la incasare, societatea D este inregistrata cu TVA la incasare - C emite factura catre D si D emite factura catre C.
Vom stabili, asadar, cum se inregistreaza TVA-ul in aceste situatii.
Tratamentul fiscal aplicabil pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA in situatia prezentata de dvs. este reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 145 alin. (1^1) si alin. (1^2) din Codul fiscal. In prima etapa, trebuie retinut faptul ca emiterea facturii catre un cumparator de bunuri sau beneficiar de servicii care este afiliat furnizorului/prestatorului reprezinta operatiune exceptata de la aplicarea sistemului TVA la incasare chiar daca furnizorul/prestatorul este persoana obligata sa aplice acest sistem. Exceptia este reglementata in mod expres prin art. 134^2 alin. (6) lit. e)
" …..Persoanele impozabile care au obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare nu aplica sistemul pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA: …..
e) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21."
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Exceptia reglementata prin art. 134^2 alin. (6) lit. e) este aplicabila la furnizor/prestator indiferent de faptul ca beneficiarul este sau nu este persoana impozabila obligata sa aplice sistemul TVA la incasare.
Deoarece situatia prezentata este o exceptie de la regulile speciale de aplicare ale sistemului TVA la incasare, pe factura emisa, furnizorul/prestatorul nu inscrie mentiunea "TVA la incasare" , fiind aplicabile regulile generale privind exigibilitatea TVA reglementate prin art. 134^2 alin. (1) si alin. (2) lit. a) din Codul fiscal:
" (1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;"
Daca furnizorul/prestatorul nu este persoana impozabila inregistrata in sistem, la emiterea facturii aplica regulile generale, chiar daca beneficiarul este o persoana impozabila obligata sa aplice acest sistem.
In al doilea rand, trebuie retinut faptul ca beneficiarul care nu este obligat sa aplice sistemul TVA la incasare, adica exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile la data emiterii facturii de catre furnizor/prestator chiar daca nu a achitat, integral sau partial factura emisa de catre furnizor/beneficiar. Astfel, pentru beneficiarul persoana afiliata furnizorului nu sunt aplicabile prevederile art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal, motiv pentru care nu amana exercitarea dreptului de deducere a TVA pana la momentul achitarii facturii emise pe numele sau, exercitand dreptul de deducere a TVA la momentul primirii facturii emise pe numele sau. Acest tratament fiscal este reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 145 alin. (1^1) la pct. 45 alin. (8) din normele de aplicare ale acestui alineat al art. 145 "Prevederile art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal …….nu se aplica in cazul operatiunilor pentru care furnizorul/prestatorul nu trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 134^2 alin. (6) din Codul fiscal care sunt supuse la furnizor/prestator regulilor generale de exigibilitate conform prevederilor art. 134^2 alin. (1) si (2) si prevederilor art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal la beneficiar. …."
Prin art. 145 alin. (1^1) se reglementeaza ca: "Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau."
In ceea ce priveste situatia reglementata prin art. 145 alin. (1^2) "Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare conform art. 134^2 alin. (6). ....". nu se regasesc precizari similare celor de la pct. 45 alin. (8) din normele de aplicare ale alin. (1^2) art. 145.
In acest caz, in lipsa unor prevederi exprese, consider ca beneficiarul persoana impozabila inregistrata in sistemul TVA la incasare trebuie sa amane exercitarea dreptului de deducere a TVA deductibile inscrise in factura furnizorului/prestatorului sau, persoana afiliata care nu este obligata sa se inregistreze in sistemul TVA la incasare.
De altfel, in acest sens, nu se aduc precizari suplimentare nici in Ghidul elaborat de catre M.F.P. care se limiteaza doar la "clarificarea":
"Prevederile art 145 alin. (1^2) din Codul fiscal amana deducerea TVA pentru
achizitiile efectuate de contribuabilul care aplica TVA la incasare, pana la momentul platii totale sau partiale a facturii catre furnizor/prestator." , fara a se face nicio referire la relatia de afiliere cu prestatorul asa cum legiuitorul s-a referit in mod expres la beneficiar prin art. 134^2 alin. (6) lit. e) "In cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21."
Astfel, in situatia in care societatea A nu este inregistrata in sistemul TVA la incasare, dar societatea B este inregistrata in acest sistem, cele doua societati procedeaza astfel:
- in ceea ce priveste societatea A: deoarece nu este in sistemul TVA la incasare, la emiterea facturii pe numele societatii B, aplica regulile generale chiar daca societatea B nu a achitat factura, partial sau total. In acest caz, societatea A nu amana colectarea. La primirea facturii de la societatea B, exercita integral dreptul de deducere chiar daca nu a achitat factura primita, partial sau total, adica nu amana deducerea;
- in ceea ce priveste societatea B: chiar daca este in sistemul TVA la incasare, la emiterea facturii pe numele societatii A, aplica regulile generale chiar daca societatea A nu a achitat factura, partial sau total, fara a amana colectarea. In acest caz este aplicabila exceptia de la art. 134^2 alin. (6) lit. e). La primirea facturii de la societatea A, amana exercitarea dreptului de deducere pana la momentul platii contravalorii facturii primite de la A, fiind aplicabile prevederile art. 145 alin. (1^2).
In situatia in care societatea C este inregistrata cu TVA la incasare, societatea D este inregistrata cu TVA la incasare, iar C emite factura catre D si D emite factura catre C, atat societatea C cat si societatea D procedeaza astfel:
- la emiterea facturii, atat C, cat si D aplica exceptia reglementata prin art. 134^2 alin. (6) lit. e), indiferent de faptul ca factura este sau nu este achitata. Altfel spus, nu se amana colectarea TVA;
- la primirea facturii de la D, societatea C amana dreptul de deducere daca nu achita factura primita. In mod similar, procedeaza si societatea C daca nu achita factura primita de la D, fiind aplicabile prevederile art. 145 alin. (1^2).
Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Anularea inregistrarii in scopuri de TVA: depuneti declaratia la 10 aprilie!Raspunderea individuala si in solidar pentru plata TVAJoi, 30 septembrie 2021, este termenul limita pentru depunerea Formularul 394Inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Plata TVAInregistrarea in Registrul RO e-Factura: Procedura ActualizataUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
ANAF modifica Declaratia 394, ca masura de prevenire si combatere a evaziunii fiscalePERSOANE AFILIATE. Ce inseamna d.p.d.v. contabil si fiscal? Cum se completeaza situatiile financiare anuale?Consolidarea situatiilor financiare in Romania. Inregistrari contabile. Studiu de cazCum se face Notificarea la ANAF pentru livrarea de bunuri catre o persoana afiliata. Vanzare supusa regimului de taxare inversaPreturi de transfer. Ce prevede Ordinul 442/2016 pentru contribuabilii mari, mijlocii si mici?Ultimele articole
Criterii intreprinderi legate si limita echivalentului in lei a sumei de 500.000 euro pentru PERSOANE AFILIATEFirme care primesc imprumuturi de la persoane fizice. Cum se stabileste dobandaTaxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaDarea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVATVA imobiliare 2023: 3 studii de caz importante pentru contribuabiliArticole similare
Completarea Declaratiei 394. Noi informatii actualizateANAF: Procedura de inregistrare si radiere din Registrul persoanelor impozabile care aplica TVA la incasareRegimul deducerilor in noul Cod fiscal, valabil din 2016Tratament fiscal pentru creante clienti neincasateCe reguli se aplica pentru facturile emise inainte de intrarea in SISTEMUL TVA LA INCASAREUltimele articole
Miercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAPersoanele care primesc Notificarea de conformare e-TVA nu sunt obligate sa raspunda pana in 2025SISTEMUL TVA LA INCASARE. Ce beneficii ofera aplicarea sistemuluiNotificare de conformare e-TVA. Raspunsul va fi obligatoriu din 1 ianuarie sau 1 august 2025Articole similare
Declaratia 390 VIESContract de comodat. Prorata TVALichidare microintreprindere: Obligatiile asociatului unic si declaratiile care trebuie depuseAnaliza zilei: TRANZACTIIle intre persoane afiliate sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasareMFP a publicat noul proiect pentru garantarea creditelor la IMM-uriUltimele articole
Plafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?E-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITE-Transport 2024: CINE are OBLIGATIA introducerii datelor cu privire la transporturi in sistemAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaArticole similare
Factura de prestari servicii se intocmeste cu TVA?Factura pierduta. Cum deduc TVA?DEDUCERE TVA bunuri in stoc la data inregistrarii in scopuri de TVAFacturi de corectie | DEDUCERE TVA si inregistrari contabile aferenteDeducere cheltuieli si TVA bonuri fiscale. Ce limitari se aplica?Ultimele articole
E-Factura in 2024. Mai poate fi dedus TVA-ul din facturile primite in sistem clasic?Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscaleDreptul de deducere a TVA incepand din 2024DEDUCERE TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiPro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"