Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom vedea, prin cele ce urmeaza, care va fi tratamentul fiscal pentru tranzactiile desfasurate intre persoane afiliate, in sistemul TVA la incasare, in urmatoarele conditii:
- societatea A nu este inregistrata cu TVA la incasare, societatea B este inregistrata cu TVA la incasare - A emite facturi catre B si B emite facturi catre A
- societatea C este inregistrata cu TVA la incasare, societatea D este inregistrata cu TVA la incasare - C emite factura catre D si D emite factura catre C.
Vom stabili, asadar, cum se inregistreaza TVA-ul in aceste situatii.
Tratamentul fiscal aplicabil pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA in situatia prezentata de dvs. este reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 145 alin. (1^1) si alin. (1^2) din Codul fiscal. In prima etapa, trebuie retinut faptul ca emiterea facturii catre un cumparator de bunuri sau beneficiar de servicii care este afiliat furnizorului/prestatorului reprezinta operatiune exceptata de la aplicarea sistemului TVA la incasare chiar daca furnizorul/prestatorul este persoana obligata sa aplice acest sistem. Exceptia este reglementata in mod expres prin art. 134^2 alin. (6) lit. e)
" …..Persoanele impozabile care au obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare nu aplica sistemul pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA: …..
e) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21."
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Examen Consultant Fiscal 2024
Exceptia reglementata prin art. 134^2 alin. (6) lit. e) este aplicabila la furnizor/prestator indiferent de faptul ca beneficiarul este sau nu este persoana impozabila obligata sa aplice sistemul TVA la incasare.
Deoarece situatia prezentata este o exceptie de la regulile speciale de aplicare ale sistemului TVA la incasare, pe factura emisa, furnizorul/prestatorul nu inscrie mentiunea "TVA la incasare" , fiind aplicabile regulile generale privind exigibilitatea TVA reglementate prin art. 134^2 alin. (1) si alin. (2) lit. a) din Codul fiscal:
" (1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;"
Daca furnizorul/prestatorul nu este persoana impozabila inregistrata in sistem, la emiterea facturii aplica regulile generale, chiar daca beneficiarul este o persoana impozabila obligata sa aplice acest sistem.
In al doilea rand, trebuie retinut faptul ca beneficiarul care nu este obligat sa aplice sistemul TVA la incasare, adica exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile la data emiterii facturii de catre furnizor/prestator chiar daca nu a achitat, integral sau partial factura emisa de catre furnizor/beneficiar. Astfel, pentru beneficiarul persoana afiliata furnizorului nu sunt aplicabile prevederile art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal, motiv pentru care nu amana exercitarea dreptului de deducere a TVA pana la momentul achitarii facturii emise pe numele sau, exercitand dreptul de deducere a TVA la momentul primirii facturii emise pe numele sau. Acest tratament fiscal este reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 145 alin. (1^1) la pct. 45 alin. (8) din normele de aplicare ale acestui alineat al art. 145 "Prevederile art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal …….nu se aplica in cazul operatiunilor pentru care furnizorul/prestatorul nu trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 134^2 alin. (6) din Codul fiscal care sunt supuse la furnizor/prestator regulilor generale de exigibilitate conform prevederilor art. 134^2 alin. (1) si (2) si prevederilor art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal la beneficiar. …."
Prin art. 145 alin. (1^1) se reglementeaza ca: "Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau."
In ceea ce priveste situatia reglementata prin art. 145 alin. (1^2) "Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare conform art. 134^2 alin. (6). ....". nu se regasesc precizari similare celor de la pct. 45 alin. (8) din normele de aplicare ale alin. (1^2) art. 145.
In acest caz, in lipsa unor prevederi exprese, consider ca beneficiarul persoana impozabila inregistrata in sistemul TVA la incasare trebuie sa amane exercitarea dreptului de deducere a TVA deductibile inscrise in factura furnizorului/prestatorului sau, persoana afiliata care nu este obligata sa se inregistreze in sistemul TVA la incasare.
De altfel, in acest sens, nu se aduc precizari suplimentare nici in Ghidul elaborat de catre M.F.P. care se limiteaza doar la "clarificarea":
"Prevederile art 145 alin. (1^2) din Codul fiscal amana deducerea TVA pentru
achizitiile efectuate de contribuabilul care aplica TVA la incasare, pana la momentul platii totale sau partiale a facturii catre furnizor/prestator." , fara a se face nicio referire la relatia de afiliere cu prestatorul asa cum legiuitorul s-a referit in mod expres la beneficiar prin art. 134^2 alin. (6) lit. e) "In cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21."
Astfel, in situatia in care societatea A nu este inregistrata in sistemul TVA la incasare, dar societatea B este inregistrata in acest sistem, cele doua societati procedeaza astfel:
- in ceea ce priveste societatea A: deoarece nu este in sistemul TVA la incasare, la emiterea facturii pe numele societatii B, aplica regulile generale chiar daca societatea B nu a achitat factura, partial sau total. In acest caz, societatea A nu amana colectarea. La primirea facturii de la societatea B, exercita integral dreptul de deducere chiar daca nu a achitat factura primita, partial sau total, adica nu amana deducerea;
- in ceea ce priveste societatea B: chiar daca este in sistemul TVA la incasare, la emiterea facturii pe numele societatii A, aplica regulile generale chiar daca societatea A nu a achitat factura, partial sau total, fara a amana colectarea. In acest caz este aplicabila exceptia de la art. 134^2 alin. (6) lit. e). La primirea facturii de la societatea A, amana exercitarea dreptului de deducere pana la momentul platii contravalorii facturii primite de la A, fiind aplicabile prevederile art. 145 alin. (1^2).
In situatia in care societatea C este inregistrata cu TVA la incasare, societatea D este inregistrata cu TVA la incasare, iar C emite factura catre D si D emite factura catre C, atat societatea C cat si societatea D procedeaza astfel:
- la emiterea facturii, atat C, cat si D aplica exceptia reglementata prin art. 134^2 alin. (6) lit. e), indiferent de faptul ca factura este sau nu este achitata. Altfel spus, nu se amana colectarea TVA;
- la primirea facturii de la D, societatea C amana dreptul de deducere daca nu achita factura primita. In mod similar, procedeaza si societatea C daca nu achita factura primita de la D, fiind aplicabile prevederile art. 145 alin. (1^2).
Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Calendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Calcul adaos comercial la o vanzare de 35.000 lei inclusiv TVARaportul juridic fiscal. Platitorul de impozitCalendar ANAF: Pana pe 20 octombrie contribuabilii trebuie sa depuna notificarea pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareUn membru al Guvernului spune ca reducerea TVA la alimente ar trebui discutataUltimele articole
Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completarePana pe 11 noiembrie 2024 trebuie sa depuneti formularele de inregistrare /anulare a inregistrarii in scopuri de TVASistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliE-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeA fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Articole similare
Analiza zilei: Consecintele efectuarii de tranzactii cu PERSOANE AFILIATE fara respectarea principiului valorii de piataControl FISC 2018 – Tot ce trebuie sa stii despre problemele privind TVAAnaliza complexa: TVA la incasare de la 1 ianuarie 2013Documentar fiscal: Drepturi si obligatii ale persoanelor afiliatePrestari servicii de transport. Care va fi regimul TVA aplicat?Ultimele articole
Criterii intreprinderi legate si limita echivalentului in lei a sumei de 500.000 euro pentru PERSOANE AFILIATEFirme care primesc imprumuturi de la persoane fizice. Cum se stabileste dobandaTaxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaDarea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVATVA imobiliare 2023: 3 studii de caz importante pentru contribuabiliArticole similare
Un nou proiect propus de MFP aduce modificari in ce priveste implementarea sistemului TVA la incasare.TVA-ul la incasare sau o metoda prin care nu ne plictisimUltima versiune pentru Declaratia 394Cartea Verde a Fiscalitatii 2016 contine si Calendarul obligatiilor fiscale!Deducere TVA la stoc de marfa. Cum facem inregistrarile contabile si cum declaram in decontul de TVA?Ultimele articole
Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAPersoanele care primesc Notificarea de conformare e-TVA nu sunt obligate sa raspunda pana in 2025SISTEMUL TVA LA INCASARE. Ce beneficii ofera aplicarea sistemuluiNotificare de conformare e-TVA. Raspunsul va fi obligatoriu din 1 ianuarie sau 1 august 2025Notificare de conformare e-TVA. Cum se formuleaza raspunsul si pana cand se trimiteArticole similare
Declaratia 390: unde scriem o factura de avans de la un furnizor intracomunitar?Fraudele la plata au crescut. Cum arata raportul Bancii Central EuropeneOperatiuni triunghiulare. Cum aplicam masurile de de simplificare?Obtinere dividende in 2022. La stabilirea CASS, pentru incadrarea in plafon, se cumuleaza toate veniturile persoanei?Analiza zilei: Justificarea scutirilor de TVA pentru exporturi si servicii legate de exportul de bunuriUltimele articole
E-Transport 2024: CINE are OBLIGATIA introducerii datelor cu privire la transporturi in sistemAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceE-Transport: Netransmiterea coordonatelor GPS in sistem va fi AMENDATA din 1 ianuarie 2025Articole similare
Procedura si inregistrarile contabile TVA la achizitiile de autoturisme aplicabile din 2012Asociere in participatie. Exercitarea dreptului de deducere. Cum procedam?Totul despre cheltuielile DEDUCTIBILE si nedeductibile ale afacerii dvs.Deductibilitatea TVA pentru investitii nefinalizate | Factura de avansDEDUCERE TVA combustibili si costuri auto dupa 01 iulie 2012Ultimele articole
E-Factura in 2024. Mai poate fi dedus TVA-ul din facturile primite in sistem clasic?Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscaleDreptul de deducere a TVA incepand din 2024DEDUCERE TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiPro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"