Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sistemul TVA la incasare. Cum tratam fiscal tranzactiile intre persoane afiliate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: tva, persoane afiliate, sistemul tva la incasare, tranzactii, deducere tva

Vom vedea, prin cele ce urmeaza, care va fi tratamentul fiscal pentru tranzactiile desfasurate intre persoane afiliate, in sistemul TVA la incasare, in urmatoarele conditii:




- societatea A nu este inregistrata cu TVA la incasare, societatea B este inregistrata cu TVA la incasare - A emite facturi catre B si B emite facturi catre A

- societatea C este inregistrata cu TVA la incasare, societatea D este inregistrata cu TVA la incasare - C emite factura catre D si D emite factura catre C.

Vom stabili, asadar, cum se inregistreaza TVA-ul in aceste situatii.

Tratamentul fiscal aplicabil pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA in situatia prezentata de dvs. este reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 145 alin. (1^1)  si alin. (1^2) din Codul fiscal. In prima etapa, trebuie retinut faptul ca  emiterea facturii catre un cumparator de bunuri sau beneficiar de servicii care este afiliat furnizorului/prestatorului  reprezinta operatiune exceptata de la aplicarea sistemului TVA la incasare chiar daca furnizorul/prestatorul este persoana obligata sa aplice acest sistem. Exceptia este reglementata in mod expres prin art. 134^2 alin. (6) lit. e)
" …..Persoanele impozabile care au obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare nu aplica sistemul pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA: …..
e) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21."
          
Exceptia  reglementata   prin art. 134^2 alin. (6) lit. e) este aplicabila la furnizor/prestator indiferent de faptul ca beneficiarul este sau nu este persoana impozabila obligata sa aplice sistemul TVA la incasare.

Deoarece situatia prezentata este o exceptie de la regulile speciale de aplicare ale sistemului TVA la incasare, pe factura emisa, furnizorul/prestatorul  nu  inscrie  mentiunea "TVA la incasare" ,  fiind aplicabile regulile generale privind exigibilitatea TVA reglementate prin art. 134^2 alin. (1) si alin. (2) lit. a) din Codul fiscal:  
 "   (1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
     (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
    a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;"

Daca furnizorul/prestatorul nu este persoana impozabila inregistrata in sistem, la emiterea facturii aplica regulile generale, chiar daca beneficiarul este o persoana impozabila obligata sa aplice acest sistem.

In al doilea rand, trebuie retinut faptul ca  beneficiarul care nu este obligat sa aplice sistemul TVA la incasare,  adica exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile  la data emiterii facturii de catre furnizor/prestator chiar daca nu a achitat, integral sau partial factura emisa de catre furnizor/beneficiar. Astfel, pentru beneficiarul persoana afiliata furnizorului nu sunt aplicabile prevederile art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal, motiv pentru care nu amana exercitarea dreptului de deducere a TVA pana la momentul achitarii facturii emise pe numele sau, exercitand dreptul de deducere a TVA la momentul primirii facturii emise pe numele sau.  Acest tratament fiscal este reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 145 alin. (1^1)  la pct. 45 alin.   (8) din normele de aplicare ale acestui alineat al art. 145  "Prevederile art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal …….nu se aplica in cazul operatiunilor pentru care furnizorul/prestatorul nu trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 134^2 alin. (6) din Codul fiscal care sunt supuse la furnizor/prestator regulilor generale de exigibilitate conform prevederilor art. 134^2 alin. (1) si (2) si prevederilor art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal la beneficiar. …."

Prin  art. 145 alin.   (1^1) se reglementeaza  ca:  "Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau."

In ceea ce priveste situatia reglementata prin   art. 145 alin.   (1^2) "Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare conform art. 134^2 alin. (6). ....". nu se regasesc precizari similare celor de la pct. 45 alin.   (8) din normele de aplicare ale alin. (1^2)    art. 145.

In acest caz, in lipsa unor prevederi exprese, consider ca beneficiarul persoana impozabila inregistrata in sistemul TVA la incasare trebuie sa amane exercitarea dreptului de deducere a TVA deductibile inscrise in factura furnizorului/prestatorului sau, persoana afiliata care nu este obligata sa se inregistreze in sistemul TVA la incasare.     

De altfel, in acest sens,  nu se aduc precizari suplimentare nici in Ghidul elaborat de catre M.F.P. care se limiteaza doar la "clarificarea":  

"Prevederile art 145 alin. (1^2) din Codul fiscal amana deducerea TVA pentru
achizitiile efectuate de contribuabilul care aplica TVA la incasare, pana la momentul platii totale sau partiale a facturii catre furnizor/prestator." , fara a se  face nicio referire la relatia de afiliere cu prestatorul asa cum legiuitorul s-a referit in mod expres la beneficiar prin art. 134^2 alin. (6) lit. e) "In cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21."

Astfel, in situatia in care societatea A nu este inregistrata in sistemul TVA  la incasare, dar societatea B este inregistrata in acest sistem, cele doua societati procedeaza astfel:

-    in ceea ce priveste societatea A: deoarece nu este in sistemul TVA la incasare,  la emiterea facturii pe numele societatii B,   aplica regulile generale chiar daca societatea B nu a achitat factura, partial sau total. In acest caz, societatea A nu amana colectarea. La primirea facturii de la societatea B, exercita integral dreptul de deducere chiar daca nu a achitat factura primita, partial sau total,  adica nu amana deducerea;
-    in ceea ce priveste societatea B: chiar daca este in sistemul TVA la incasare,  la emiterea facturii pe numele societatii A,   aplica regulile generale chiar daca societatea A nu a achitat factura, partial sau total, fara  a amana colectarea. In acest caz  este aplicabila exceptia de la art.  134^2 alin. (6) lit. e). La primirea facturii de la societatea A, amana  exercitarea dreptului de  deducere pana la momentul platii contravalorii facturii primite de la A, fiind aplicabile prevederile art. 145 alin. (1^2).  

In situatia in care societatea  C este inregistrata cu TVA la incasare, societatea D este inregistrata cu TVA la incasare, iar  C emite factura catre D si D emite factura catre C, atat  societatea C cat si societatea D  procedeaza astfel:

-    la emiterea facturii, atat C, cat si  D  aplica exceptia  reglementata   prin art. 134^2 alin. (6) lit. e), indiferent de faptul ca factura este sau nu este achitata. Altfel spus, nu se amana colectarea TVA;
-    la primirea facturii de la D, societatea C amana dreptul de deducere daca nu achita factura primita. In mod similar, procedeaza si societatea C daca nu achita factura primita de la D, fiind aplicabile prevederile art. 145 alin. (1^2).

Sursa: PortalContabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sistemul TVA la incasare. Cum tratam fiscal tranzactiile intre persoane afiliate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016