Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Vom vedea, prin cele ce urmeaza, care va fi tratamentul fiscal pentru tranzactiile desfasurate intre persoane afiliate, in sistemul TVA la incasare, in urmatoarele conditii:
- societatea A nu este inregistrata cu TVA la incasare, societatea B este inregistrata cu TVA la incasare - A emite facturi catre B si B emite facturi catre A
- societatea C este inregistrata cu TVA la incasare, societatea D este inregistrata cu TVA la incasare - C emite factura catre D si D emite factura catre C.
Vom stabili, asadar, cum se inregistreaza TVA-ul in aceste situatii.
Tratamentul fiscal aplicabil pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA in situatia prezentata de dvs. este reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 145 alin. (1^1) si alin. (1^2) din Codul fiscal. In prima etapa, trebuie retinut faptul ca emiterea facturii catre un cumparator de bunuri sau beneficiar de servicii care este afiliat furnizorului/prestatorului reprezinta operatiune exceptata de la aplicarea sistemului TVA la incasare chiar daca furnizorul/prestatorul este persoana obligata sa aplice acest sistem. Exceptia este reglementata in mod expres prin art. 134^2 alin. (6) lit. e)
" …..Persoanele impozabile care au obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare nu aplica sistemul pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA: …..
e) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21."

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Exceptia reglementata prin art. 134^2 alin. (6) lit. e) este aplicabila la furnizor/prestator indiferent de faptul ca beneficiarul este sau nu este persoana impozabila obligata sa aplice sistemul TVA la incasare.
Deoarece situatia prezentata este o exceptie de la regulile speciale de aplicare ale sistemului TVA la incasare, pe factura emisa, furnizorul/prestatorul nu inscrie mentiunea "TVA la incasare" , fiind aplicabile regulile generale privind exigibilitatea TVA reglementate prin art. 134^2 alin. (1) si alin. (2) lit. a) din Codul fiscal:
" (1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;"
Daca furnizorul/prestatorul nu este persoana impozabila inregistrata in sistem, la emiterea facturii aplica regulile generale, chiar daca beneficiarul este o persoana impozabila obligata sa aplice acest sistem.
In al doilea rand, trebuie retinut faptul ca beneficiarul care nu este obligat sa aplice sistemul TVA la incasare, adica exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile la data emiterii facturii de catre furnizor/prestator chiar daca nu a achitat, integral sau partial factura emisa de catre furnizor/beneficiar. Astfel, pentru beneficiarul persoana afiliata furnizorului nu sunt aplicabile prevederile art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal, motiv pentru care nu amana exercitarea dreptului de deducere a TVA pana la momentul achitarii facturii emise pe numele sau, exercitand dreptul de deducere a TVA la momentul primirii facturii emise pe numele sau. Acest tratament fiscal este reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 145 alin. (1^1) la pct. 45 alin. (8) din normele de aplicare ale acestui alineat al art. 145 "Prevederile art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal …….nu se aplica in cazul operatiunilor pentru care furnizorul/prestatorul nu trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 134^2 alin. (6) din Codul fiscal care sunt supuse la furnizor/prestator regulilor generale de exigibilitate conform prevederilor art. 134^2 alin. (1) si (2) si prevederilor art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal la beneficiar. …."
Prin art. 145 alin. (1^1) se reglementeaza ca: "Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau."
In ceea ce priveste situatia reglementata prin art. 145 alin. (1^2) "Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare conform art. 134^2 alin. (6). ....". nu se regasesc precizari similare celor de la pct. 45 alin. (8) din normele de aplicare ale alin. (1^2) art. 145.
In acest caz, in lipsa unor prevederi exprese, consider ca beneficiarul persoana impozabila inregistrata in sistemul TVA la incasare trebuie sa amane exercitarea dreptului de deducere a TVA deductibile inscrise in factura furnizorului/prestatorului sau, persoana afiliata care nu este obligata sa se inregistreze in sistemul TVA la incasare.
De altfel, in acest sens, nu se aduc precizari suplimentare nici in Ghidul elaborat de catre M.F.P. care se limiteaza doar la "clarificarea":
"Prevederile art 145 alin. (1^2) din Codul fiscal amana deducerea TVA pentru
achizitiile efectuate de contribuabilul care aplica TVA la incasare, pana la momentul platii totale sau partiale a facturii catre furnizor/prestator." , fara a se face nicio referire la relatia de afiliere cu prestatorul asa cum legiuitorul s-a referit in mod expres la beneficiar prin art. 134^2 alin. (6) lit. e) "In cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21."
Astfel, in situatia in care societatea A nu este inregistrata in sistemul TVA la incasare, dar societatea B este inregistrata in acest sistem, cele doua societati procedeaza astfel:
- in ceea ce priveste societatea A: deoarece nu este in sistemul TVA la incasare, la emiterea facturii pe numele societatii B, aplica regulile generale chiar daca societatea B nu a achitat factura, partial sau total. In acest caz, societatea A nu amana colectarea. La primirea facturii de la societatea B, exercita integral dreptul de deducere chiar daca nu a achitat factura primita, partial sau total, adica nu amana deducerea;
- in ceea ce priveste societatea B: chiar daca este in sistemul TVA la incasare, la emiterea facturii pe numele societatii A, aplica regulile generale chiar daca societatea A nu a achitat factura, partial sau total, fara a amana colectarea. In acest caz este aplicabila exceptia de la art. 134^2 alin. (6) lit. e). La primirea facturii de la societatea A, amana exercitarea dreptului de deducere pana la momentul platii contravalorii facturii primite de la A, fiind aplicabile prevederile art. 145 alin. (1^2).
In situatia in care societatea C este inregistrata cu TVA la incasare, societatea D este inregistrata cu TVA la incasare, iar C emite factura catre D si D emite factura catre C, atat societatea C cat si societatea D procedeaza astfel:
- la emiterea facturii, atat C, cat si D aplica exceptia reglementata prin art. 134^2 alin. (6) lit. e), indiferent de faptul ca factura este sau nu este achitata. Altfel spus, nu se amana colectarea TVA;
- la primirea facturii de la D, societatea C amana dreptul de deducere daca nu achita factura primita. In mod similar, procedeaza si societatea C daca nu achita factura primita de la D, fiind aplicabile prevederile art. 145 alin. (1^2).
Sursa: PortalContabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Emiterea si transmiterea electronica a facturilorOrdin nou ANAF privind inregistrarea in scopuri de TVACum deducem TVA pentru persoana impozabila cu regim mixt si persoana partial impozabila?Combustibil pentru alimentare utilaje. Cum se realizeaza deducerea TVA?Studiu de caz: Facturarea unor penalitati catre un client dintr-un stat membru UEUltimele articole
E-TVA in 2025. 3 lucruri pe care trebuie sa le faceti daca primiti Notificarea de ConformareD700. Schimbarea perioadei fiscale TVA se poate face in timpul anului?Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Coduri TVA in SAF-T. Care este diferenta intre codurile 321101 si 391101?E-TVA, operational din 1 IULIE 2025. NU amanati verificarea fisierelor din SPV!Articole similare
Titlul I Capitolul IIITaxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaDocumentar fiscal: Drepturi si obligatii ale persoanelor afiliateMicrointreprindere. Trecerea la impozit pe profit din 2023 si recuperarea cheltuielilor din perioadele anterioareBaza de impozitare a TVA pentru operatiuni efectuate cu PERSOANE AFILIATEUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorModificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microCriterii intreprinderi legate si limita echivalentului in lei a sumei de 500.000 euro pentru PERSOANE AFILIATEFirme care primesc imprumuturi de la persoane fizice. Cum se stabileste dobandaDarea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVAArticole similare
Ce declaratii depunem in iulie 2013?Comunicat de presa privind depunerea deconturilor de TVACare e cursul valutar pentru modificarea perioadei fiscale la TVA?Precizari importante privind Registrul persoanelor impozabile care aplica SISTEMUL TVA LA INCASAREMiercuri, 20 octombrie 2021, este termenul limita de depunere a Formularului 097Ultimele articole
RO e-TVA: De ce NU este bine sa ignorati Notificarile de conformare de la 1 iulie 2025TVA la incasare. Cum se face intrarea si iesirea din sistem in 2025Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utilePlafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaTVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemArticole similare
Castigul salarial mediu lunar net a crescut cu 14,3% in 2017ANAF: Proiect privind Decizia de ajustare/estimare a venitului sau cheltuielii uneia dintre persoanele afiliateTVA panouri fotovoltaice. Studii de caz utileCare este procedura corecta pentru gestionarea returului de marfa si restituirea banilorFormularul 394. Ce casute se bifeaza daca TRANZACTIIle cu persoanele afiliate au fost declarate in D390 recapitulativa?Ultimele articole
Vanzare teren. Cum se calculeaza plafonul TVA in cazul unei vanzari de terenSistemul VIES TVAD406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareAchizitie intacomunitara de bunuri. Care este regimul fiscal TVAAnularea din oficiu a codului de TVA. Obligatii fiscale TVA pentru firmeArticole similare
Conditii de exercitare a dreptului de deducereDEDUCERE TVA in baza facturii emise de furnizor in urma inspectiei fiscaleStudiu de caz: Reguli de functionare ale unei tombole si prevederi legaleCum se aplica in concret taxarea inversa pentru cereale si plante tehniceFaliment beneficiar. Care va fi tratamentul fiscal si contabil?Ultimele articole
E-Factura in 2024. Mai poate fi dedus TVA-ul din facturile primite in sistem clasic?Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscaleDreptul de deducere a TVA incepand din 2024DEDUCERE TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiPro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practice
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"