Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cand apare obligatia verificarii valabilitatii codului de TVA pentru operatiuni intracomunitare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 31 Mai. 2019 Exclusiv
Tags: tva, codul de tva, livrare intracomunitara, operatiuni intracomunitare, deducere tva

Vom stabili mai jos daca exista riscuri fiscale in cazul in care pentru o livrare intracomunitara se verifica codul de TVA si este valabil, dar nu se listeaza ca anexa la factura.

In primul rand, retinem faptul ca nu este obligatorie anexarea la factura emisa a confirmarii valabilitatii codului de inregistrare in scopuri de TVA al cumparatorului chiar daca verificarea valabilitatii codului de TVA este obligatorie pentru furnizorul/prestorul din Romania care aplica fie regimul de scutire cu drept de deducere reglementat prin art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, fie regimul de neimpozitare reglementat prin art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. Verificarea trebuie efectuata in momentul emiterii facturii intrucat în sistemul VIES nu este posibil să se confirme validitatea unui număr de TVA în trecut. Confirmarea se face doar pentru ziua în curs.
 
In al doilea rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca in eventualitatea unei inspectii fiscale privind TVA, echipa de control preia din baza de date a A.N.A.F. situatia neconcordantelor dintre operatiunile raportate de catre persoana impozabila din Romania si operatiunile raportate de catre partenerii intracomunitari. In acest raport se regasesc, printre alte sectiuni si sectiunea "Livrari romanesti suspecte".
 
In aceasta sectiune se regasesc informatii referitoare la coduri de TVA care, fie nu sunt active, fie sunt invalidate temporar in perioada indicata.
 
Numai in situatia in care se constata deficiente de acest gen cu ocazia inspectiei fiscale efectuate cu privire la TVA, organul de control este indreptatit sa nu ia in considerare operatiunea de livrare intracomunitara/prestare intracomunitara incadrata eronat de catre operatorul economic din Romania in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere a TVA/neimpozabile TVA. Din acest motiv, operatiunea este considerata taxabila, fapt ce conduce implicit la stabilirea diferentelor suplimentare de plata.
 
In concluzie, omisiunea listarii codului de TVA confirmat in urma accesarii sistemului de verificare VIES, nu reprezinta un risc fiscal in cazul unei inspectii fiscale.
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cand apare obligatia verificarii valabilitatii codului de TVA pentru operatiuni intracomunitare?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016