keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ce obligatii are o societate la achizitia de servicii de consultanta?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: tva, achizitii intracomunitare, registrul operatorilor intracomunitari, vies

O firma din Romania incheie un contract de consultanta si management cu o societate rezidenta intr-un stat strain. Societatea din Romania nu este inregistrata in Registrul Operatorilor Comunitari, iar societatea straina emite data de 28.02.2012 factura de servicii aferente anului 2012 in valoare de 10.000 euro, la care aplica si TVA de 15% (cota de TVA din tara respectiva). Factura este trimisa SRL-ului din Romania in data de 05 aprilie 2012. Vom vedea astfel care sunt inregistrarile contabile si obligatiile declarative ale societatii din Romania din punct de vedere al TVA.

Raspuns:

Pentru achizitia intracomunitara a unui serviciu de consultanta se aplica regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2) din Codul fiscal .
 
Din punct de vedere al TVA, deoarece achizitioneaza un serviciu de la o persoana impozabila care este stabilita in alt stat membru, societatea din Romania va realiza o achizitie intracomunitara de servicii, pentru care locul prestarii este in Romania, locul unde este situat sediul beneficiarului de servicii din Romania, in conformitate cu prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal
 
Potrivit art. 219^2 din Codului de procedura fiscala , constituie contraventie efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari fara a fi inscrise, conform legii, in acest registru.
Contraventia se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
 
Pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice a fost publicata Circulara nr. 81544/11.10.2010 privind Registrul Operatorilor Intracomunitari (https://www.mfinante.ro/circulare.html?pagina=infotva).
 
Potrivit acesteia:
 
"(....) In cazul achizitiilor intracomunitare de servicii care au locul in Romania, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , si sunt taxabile, realizate de o persoana impozabila care nu este inregistrata in ROI, persoana nu va figura in VIES ca avand un cod valabil de TVA, chiar daca este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1. In aceste situatii, in principiu, prestatorul din alt stat membru va considera ca realizeaza operatiuni catre un beneficiar persoana neimpozabila, pentru care va aplica regulile privind locul prestarii corespunzatoare, care presupun de cele mai multe ori emiterea unei facturi cu TVA din statul prestatorului. Si in aceste situatii este posibil ca furnizorii sa nu verifice valabilitatea codului de TVA al beneficiarului de fiecare data si, in consecinta, sa emita facturi fara TVA.

In ceea ce priveste obligatiile ce ii revin beneficiarului roman ca urmare a efectuarii unei achizitii intracomunitare de bunuri sau servicii, taxabile in Romania, indiferent daca a primit o factura cu sau fara TVA din alt stat membru, precizam ca acestea difera in functie de modul de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 153 sau art. 153^1 din Codul fiscal . Astfel, indiferent daca s-a inregistrat sau nu in ROI, pe langa respectarea regulilor stabilite de legislatia in domeniul TVA referitoare la determinarea locului prestarii/achizitiei intracomunitare, exigibilitate, cota aplicabila, baza impozabila, facturare, scutiri s.a., beneficiarul va avea si urmatoarele obligatii:

- daca este inregistrat in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal , va avea obligatia sa depuna decontul de TVA (formularul 300) prevazut la art. 156^2 din Codul fiscal , in care sa inregistreze TVA aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii ca taxa colectata si deductibila (4426 = 4427), in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 – 147^1 conform prevederilor art. 157 alin. (2) din Codul fiscal si sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390) prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal ;

- daca este inregistrat in scopuri de TVA conform art. 153^1 din Codul fiscal sau ar fi avut obligatia sa se inregistreze conform acestui articol, va avea obligatia sa depuna decontul special de taxa (formularul 301) prevazut la art. 156^3 din Codul fiscal , sa efectueze plata TVA aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii, conform prevederilor art. 157 alin. (1) din Codul fiscal si sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390) prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal .
In situatia in care furnizorul/prestatorul din alt stat membru a emis factura cu TVA din statul in care se considera ca a avut loc livrarea sau prestarea, aceasta va fi inclusa in baza de impozitare a TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri/servicii care are locul in Romania.
(.....)"
 
Asadar, aceste servicii achizitionate fara a figura in Registrul operatorilor Intracomunitari se vor raporta prin Formularul (300) "Decont de TVA" la rd. 7,7.1, 18 si 18.1 si prin Formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" cu cod S.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016