Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Ce obligatii are o societate la achizitia de servicii de consultanta?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 11 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: tva, achizitii intracomunitare, registrul operatorilor intracomunitari, vies

O firma din Romania incheie un contract de consultanta si management cu o societate rezidenta intr-un stat strain. Societatea din Romania nu este inregistrata in Registrul Operatorilor Comunitari, iar societatea straina emite data de 28.02.2012 factura de servicii aferente anului 2012 in valoare de 10.000 euro, la care aplica si TVA de 15% (cota de TVA din tara respectiva). Factura este trimisa SRL-ului din Romania in data de 05 aprilie 2012. Vom vedea astfel care sunt inregistrarile contabile si obligatiile declarative ale societatii din Romania din punct de vedere al TVA.

Raspuns:

Pentru achizitia intracomunitara a unui serviciu de consultanta se aplica regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2) din Codul fiscal .
 
Din punct de vedere al TVA, deoarece achizitioneaza un serviciu de la o persoana impozabila care este stabilita in alt stat membru, societatea din Romania va realiza o achizitie intracomunitara de servicii, pentru care locul prestarii este in Romania, locul unde este situat sediul beneficiarului de servicii din Romania, in conformitate cu prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal
 
Potrivit art. 219^2 din Codului de procedura fiscala , constituie contraventie efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari fara a fi inscrise, conform legii, in acest registru.
Contraventia se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
 
Pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice a fost publicata Circulara nr. 81544/11.10.2010 privind Registrul Operatorilor Intracomunitari (http://www.mfinante.ro/circulare.html?pagina=infotva).
 
Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii


Potrivit acesteia:
 
"(....) In cazul achizitiilor intracomunitare de servicii care au locul in Romania, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , si sunt taxabile, realizate de o persoana impozabila care nu este inregistrata in ROI, persoana nu va figura in VIES ca avand un cod valabil de TVA, chiar daca este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1. In aceste situatii, in principiu, prestatorul din alt stat membru va considera ca realizeaza operatiuni catre un beneficiar persoana neimpozabila, pentru care va aplica regulile privind locul prestarii corespunzatoare, care presupun de cele mai multe ori emiterea unei facturi cu TVA din statul prestatorului. Si in aceste situatii este posibil ca furnizorii sa nu verifice valabilitatea codului de TVA al beneficiarului de fiecare data si, in consecinta, sa emita facturi fara TVA.

In ceea ce priveste obligatiile ce ii revin beneficiarului roman ca urmare a efectuarii unei achizitii intracomunitare de bunuri sau servicii, taxabile in Romania, indiferent daca a primit o factura cu sau fara TVA din alt stat membru, precizam ca acestea difera in functie de modul de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 153 sau art. 153^1 din Codul fiscal . Astfel, indiferent daca s-a inregistrat sau nu in ROI, pe langa respectarea regulilor stabilite de legislatia in domeniul TVA referitoare la determinarea locului prestarii/achizitiei intracomunitare, exigibilitate, cota aplicabila, baza impozabila, facturare, scutiri s.a., beneficiarul va avea si urmatoarele obligatii:

- daca este inregistrat in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal , va avea obligatia sa depuna decontul de TVA (formularul 300) prevazut la art. 156^2 din Codul fiscal , in care sa inregistreze TVA aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii ca taxa colectata si deductibila (4426 = 4427), in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 – 147^1 conform prevederilor art. 157 alin. (2) din Codul fiscal si sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390) prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal ;

- daca este inregistrat in scopuri de TVA conform art. 153^1 din Codul fiscal sau ar fi avut obligatia sa se inregistreze conform acestui articol, va avea obligatia sa depuna decontul special de taxa (formularul 301) prevazut la art. 156^3 din Codul fiscal , sa efectueze plata TVA aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii, conform prevederilor art. 157 alin. (1) din Codul fiscal si sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390) prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal .
In situatia in care furnizorul/prestatorul din alt stat membru a emis factura cu TVA din statul in care se considera ca a avut loc livrarea sau prestarea, aceasta va fi inclusa in baza de impozitare a TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri/servicii care are locul in Romania.
(.....)"
 
Asadar, aceste servicii achizitionate fara a figura in Registrul operatorilor Intracomunitari se vor raporta prin Formularul (300) "Decont de TVA" la rd. 7,7.1, 18 si 18.1 si prin Formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" cu cod S.
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Ce obligatii are o societate la achizitia de servicii de consultanta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016