Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Sistemul de schimb de informatii privind TVA, prescurtat VIES, este un motor de cautare al Comisiei Europene, in care firmele din UE care fac tranzactii cu alte state membre pot verifica codurile de TVA ale companiilor respective.
Iar in acest articol vom vedea cum functioneaza sistemul si de ce au firmele nevoie de un cod de TVA, cum se face verificarea codurilor de TVA, obligatiile declarative legate de sistemul VIES, consecinte ale nerespectarii verificarii codurilor in VIES, dar si importanta sistemului in comertul electronic si tranzactiile intracomunitare.
Cuprins
Ce este sistemul VIES si cum functioneaza
Sistemul informatic VIES (VAT Information Exchange System) asigura schimbul de informatii cu statele membre ale Uniunii Europene privind taxa pe valoarea adaugata. Prin VIES se creeaza astfel baza de date pentru determinarea contributiei statelor membre la bugetul comunitar. Practic, prin intermediul mijloacelor electronice, intre autoritatile fiscale din statele membre au loc schimburi de informatii reciproce cu privire la TVA aplicata in cadrul tranzactiilor intracomunitare.
Firmele din Romania care efectueaza tranzactii intracomunitare cu alte companii din UE au nevoie de codul lor de TVA, pentru a verifica, in platforma VIES, daca acesta este valabil. Pentru a putea efectua cautarea aveti nevoie de statul membru UE de origine si numarul sau de TVA UE.
La randul lor, firmele din UE pot sa verifice codul companiilor din alte tari in platforma. Iar atunci cand se efectueaza o cautare prin intermediul VIES, datele sunt extrase din bazele nationale de date referitoare la TVA.
Normele si procedurile de cooperare administrativa intre statele membre sunt reglementate prin Regulamentul (CE) nr. 1925/2004 al Comisi ei din 29 octombrie 2004 pentru punerea in aplicare a Regulamentului CE nr. 1798/2003 al Consiliului privind cooperarea administrativa in domeniul TVA.
Prin aceste norme sunt definite anumite notiuni si tipul de informatii care pot fi solicitate intre state.
Notiunile definite se refera la:
„firma fantoma“ = comerciantul inregistrat in scopuri de TVA care, cu potentiale intentii frauduloase, achizitioneaza sau declara ca achizitioneaza bunuri sau servicii fara plata TVA si furnizeaza aceste bu nuri sau servicii cu TVA, dar fara sa restituie TVA datorata autoritatii nationale corespunzatoare;
„furtul numarului de inregistrare TVA“ = utilizarea numarului de inregistrare in scopuri de TVA al altui comerciant, in mod ilicit.
Verificarea codurilor de TVA prin platforma VIES
Asa cum este precizat pe portalul Uniunii Europene, atunci cand cauti codurile de TVA ale unei firme pe platforma, poti primi un raspuns afirmativ, „Yes, valid VAT number” sau un raspuns negativ, „No, invalid VAT number”.
Daca rezultatul cautarii este nul, inseamna ca numarul de identificare in scopuri de TVA pe care doriti sa-l validati nu este inregistrat in acea baza nationala de date.
Motivele ar putea fi urmatoarele:
- numarul de identificare in scopuri de TVA nu exista
- numarul de identificare in scopuri de TVA nu a fost activat pentru tranzactiile in interiorul UE
- inregistrarea nu este inca finalizata (unele tari ale UE impun o inregistrare separata pentru tranzactiile efectuate in interiorul UE).
In ceea ce priveste ultimul motiv, aceste modificari nu se reflecta imediat in bazele nationale de date si, prin urmare, nici in VIES. Pentru probleme urgente, contactati administratia fiscala competenta.
Ce se intampla daca un numar de TVA existent nu este verificat?
In cazul in care clientul sustine ca este inregistrat in scopuri de TVA, dar verificarea prin intermediul sistemului VIES nu confirma acest lucru, el poate solicita o verificare pe langa administratia fiscala din tara sa. in plus, clientului i se poate cere sa se inregistreze pentru tranzactii transfrontaliere in UE. Procedura difera de la o tara la alta.
Solicitarea de informatii suplimentare
Daca nu gasiti informatii in sistemul VIES, va puteti adresa autoritatilor nationale. Acestea ar trebui sa fie in masura sa confirme:
- daca un numar de TVA este sau nu valid
- daca un numar de TVA este sau nu „asociat" cu un nume si o adresa specifica.
Modul in care puteti contacta autoritile nationale difera de la tara la tara. in unele tari din UE exista sisteme on-line, in timp ce in altele trebuie sa contactati autoritatile prin telefon, posta sau fax.
Date indisponibile
Este posibil ca uneori sistemul sa nu fie disponibil, deoarece baza de date este in curs de actualizare. Comisia colaboreaza cu statele membre pentru a se asigura ca intervalul in care bazele lor de date sunt inaccesibile este cat mai scurt posibil. in cazul in care primiti un mesaj de eroare, incercati din nou peste cateva minute sau in alt moment al zilei.
Inexactitati posibile
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Manual de politici contabile - Stick USB

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Manual de politici contabile - Stick USB
Comisia Europeana nu isi asuma raspunderea pentru exactitatea informatiilor disponibile in VIES, deoarece acestea sunt extrase din bazele nationale de date, asupra carora Comisia nu detine niciun control. Comisia Europeana nu poate sa verifice, sa corecteze, sa adauge sau sa elimine datele inregistrate in bazele nationale de date.
Obligatii declarative legate de sistemul VIES
Declaratia 390 este „Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”. Trebuie depusa in mod obligatoriu de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care realizeaza tranzactii cu parteneri din alte state membre ale Uniunii Europene.
Acest document are rolul de a raporta autoritatilor fiscale tranzactiile de livrari sau achizitii de bunuri si servicii care au loc intre entitati inregistrate in diferite tari UE. Declaratia 390 este esentiala pentru monitorizarea si verificarea corectitudinii aplicarii TVA in cadrul schimburilor comerciale intracomunitare, contribuind astfel la buna functionare a sistemului de TVA.
Pentru a vedea cui exact ii revine obligatia, dar si alte date importante despre declaratia 390 VIES, click pe ACEST ARTICOL»
Consecinte ale nerespectarii verificarii codurilor in VIES
Este foarte important sa te asiguri ca inainte sa efectuezi o tranzactie de livrare de bunuri sau servicii in UE trebuie sa verifici codurile de TVA in sistemul VIES, pentru a evita consecintele.
Daca nu verifici validitatea codului de TVA al partenerului tau din alt stat membru UE, risti sa incalci legea si sa fii sanctionat in mai multe moduri.
In continuare vom vedea care sunt consecintele principale ale nerespectarii verificarii codurilor in VIES:
- autoritatile pot considera ca livrarea nu este intracomunitara si astfel vei fi obligat sa aplici TVA in Romania, de 19%;
- poti fi obligat, in urma controalelor fiscale, sa platesti TVA retroactiv sau alte penalitati si dobanzi;
- anularea dreptului de deducere a TVA-ului;
- poti avea diverse probleme de conformitate si audit;
- poti fi verificat mai des de ANAF;
- poti fi implicat, fara stirea ta, in tranzactii frauduloase.
Importanta VIES in comertul electronic si tranzactiile intracomunitare
Motorul VIES este extrem de important si in comertul electronic, fiindca, in anumite situatii, nu firmele vor trebui sa contabilizeze TVA-ul, ci cumparatorul. Astfel, chiar si in cazul persoanelor care vand actualizari de software sau alte servicii online, de exemplu, firma furnizoare poate sa ceara cumparatorului numarul de inregistrare TVA, pentru a verifica cine va plati TVA. Daca exista un cod valabil de TVA, clientul va plati si taxa.
In continuare vom vedea si alte motive importante ale VIES in tranzactiile intracomunitare:
- scutirea de TVA pentru anumite livrari intracomunitare;
- emiterea corecta a facturilor intracomunitare;
- aplicarea corecta a mecanismului de taxare inversa;
- poti justifica lipsa TVA prin valodarea codurilor de TVA;
- prevenirea fraudei fiscale;
- dovezi ca ai respectat legea in cazul tranzactiilor intracomunitare la un eventual control ANAF.

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Pierderea valabilitatii codului de TVA - o catastrofa fiscala pentru platitorul de TVAAchizitie de marfuri de la un furnizor strain si livrare. Ce tratament fiscal aplicam?Achizitii intracomunitare de servicii si compensare. E obligatorie inregistrarea in ROI?Cod de TVA utilizat pentru facturare in Declaratia 390. Prestari intracomunitare de servicii. Studiu de cazInregistrare marfa in decontul de TVA - Declaratia 300Ultimele articole
Livrarea intracomunitara de bunuri - ce reprezinta si studii de caz utileAchizitii intracomunitare. 3 exemple detaliateAchizitie intracomunitara de bunuri, furnizor din stat tert. Cum se inregistreaza TVA in contabilitate?Achizitie intracomunitara de bunuri. Pentru raportare se depune D390 daca persoanele aplica sistemul special de scutire?Livrari intracomunitare de bunuri. Documente pentru justificarea aplicarii regimului de scutire TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"