Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie marfuri de la un furnizor din Germania. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Oct. 2010
Tags: tva, oug 54/2010, codul de procedura fiscala

de Silviu Stoica, valabil la 06-Oct-2010Intrebare: Firma nostra, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, nu s-a inscris in ROI pana la aceasta data si a achizitionat marfuri de la un ...

de Silviu Stoica, valabil la 06-Oct-2010

Intrebare:

Firma nostra, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, nu s-a inscris in ROI pana la aceasta data si a achizitionat marfuri de la un furnizor din Germania, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in statul membru. Avand in vedere reglementarile legale in vigoare avem voie sa tratam acesta achizitie ca achizitie intracomunitara de bunuri si sa aplicam deducerea TVA, prin procedeul taxarii inverse? Sau suntem obligati sa tratam aceasta achizitie ca un import de marfuri si sa platim TVA anticipat la stat?

Raspuns:

Potrivit modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG 54/2010, inregistrarea in registrul operatorilor intracomunitari (ROI) are drept consecinte fiscale urmatoarele:

- efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in ROI fara a fi inscrise in acest registru constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, potrivit prevederilor art. 2192 din Codul de procedura fiscala;

-  inregistrarea in registru trebuie efectuata inainte de efectuarea operatiunilor intracomunitare, considerandu-se ca persoanele care nu figureaza in ROI nu au cod valabil de TVA pentru aceste operatiuni, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 1531 (art. 1582 alin. 3 si alin. 14 din Codul fiscal).
 
Nici OUG 54/2010 (care a introdus registrul operatorilor intracomunitari), nici normele metodologice date in aplicarea ei nu precizeaza concret care sunt consecintele fiscale ale neinregistrarii in ROI, respectiv ale efectuarii unei operatiuni intracomunitare fara a avea un cod valabil de TVA special pentru aceste operatiuni (cu exceptia aplicarii sanctiunii contraventionale, care este foarte clara).
 
Desi exista opinii precum ca o consecinta ar fi nerecunoasterea deductibilitatii pentru taxa datorata de beneficiar pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii (taxarea inversa obisnuita 4426 = 4427), mentionam ca prevederile art. 145, art. 1451, art. 146, art. 147 si art. 1471 din Codul fiscal referitoare la regimul deducerilor nu s-au modificat in niciun fel. Cum nu exista limitari speciale ale dreptului de deducere (ca in cazul combustibilului, spre exemplu), iar dreptul de deducere se exercita prin decontul de taxa depus de toate persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal (fara nicio legatura cu inregistrarea/neinregistrarea in ROI conform art. 1582), nu se poate trage concluzia ca o consecinta fiscala a nevalabilitatii codului de TVA pentru operatiuni intracomunitare ar fi neexercitarea dreptului de deducere la taxarea inversa pentru aceste operatiuni.
 
Insa, nevalabilitatea codului de TVA pentru operatiuni intracomunitare ca efect al neinregistrarii in ROI opereaza la nivelul bazei de date intracomunitare intretinuta de autoritatile fiscale romane (sistemul VIES). In aceasta situatie, daca furnizorul dvs. din Germania va dori sa va verifice codul de TVA prin sistemul VIES, va constata ca este invalid, motiv pentru care va va emite factura si cu TVA datorata in tara sa de origine, ceea ce va avea consecinte financiare negative pentru dvs.
 
Chiar si in situatia in care nu sunteti inregistrat in ROI, achizitia de marfa din Germania tot achizitie intracomunitara de bunuri este, doar ca nu este efectuata in baza unui cod valabil de TVA (dvs. nu-i puteti comunica furnizorului din Germania codul valid de TVA) si, in niciun caz, nu poate fi tratata drept import de marfa deoarece este vorba de marfuri aflate in libera circulatie in interiorul granitelor comunitare (importul are loc doar cand este vorba de bunuri care trec fizic granitele UE si care apoi sunt puse in libera circulatie in interiorul acestor granite).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie marfuri de la un furnizor din Germania. Regim TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016