Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
de Silviu Stoica, valabil la 06-Oct-2010Intrebare: Firma nostra, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, nu s-a inscris in ROI pana la aceasta data si a achizitionat marfuri de la un ...
de Silviu Stoica, valabil la 06-Oct-2010Intrebare:
Firma nostra, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, nu s-a inscris in ROI pana la aceasta data si a achizitionat marfuri de la un furnizor din Germania, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in statul membru. Avand in vedere reglementarile legale in vigoare avem voie sa tratam acesta achizitie ca achizitie intracomunitara de bunuri si sa aplicam deducerea TVA, prin procedeul taxarii inverse? Sau suntem obligati sa tratam aceasta achizitie ca un import de marfuri si sa platim TVA anticipat la stat?
Raspuns:
Potrivit modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG 54/2010, inregistrarea in registrul operatorilor intracomunitari (ROI) are drept consecinte fiscale urmatoarele:
- efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in ROI fara a fi inscrise in acest registru constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, potrivit prevederilor art. 2192 din Codul de procedura fiscala;
- inregistrarea in registru trebuie efectuata inainte de efectuarea operatiunilor intracomunitare, considerandu-se ca persoanele care nu figureaza in ROI nu au cod valabil de TVA pentru aceste operatiuni, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 1531 (art. 1582 alin. 3 si alin. 14 din Codul fiscal).
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a contabilitatii
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Nici OUG 54/2010 (care a introdus registrul operatorilor intracomunitari), nici normele metodologice date in aplicarea ei nu precizeaza concret care sunt consecintele fiscale ale neinregistrarii in ROI, respectiv ale efectuarii unei operatiuni intracomunitare fara a avea un cod valabil de TVA special pentru aceste operatiuni (cu exceptia aplicarii sanctiunii contraventionale, care este foarte clara).
Desi exista opinii precum ca o consecinta ar fi nerecunoasterea deductibilitatii pentru taxa datorata de beneficiar pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii (taxarea inversa obisnuita 4426 = 4427), mentionam ca prevederile art. 145, art. 1451, art. 146, art. 147 si art. 1471 din Codul fiscal referitoare la regimul deducerilor nu s-au modificat in niciun fel. Cum nu exista limitari speciale ale dreptului de deducere (ca in cazul combustibilului, spre exemplu), iar dreptul de deducere se exercita prin decontul de taxa depus de toate persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal (fara nicio legatura cu inregistrarea/neinregistrarea in ROI conform art. 1582), nu se poate trage concluzia ca o consecinta fiscala a nevalabilitatii codului de TVA pentru operatiuni intracomunitare ar fi neexercitarea dreptului de deducere la taxarea inversa pentru aceste operatiuni.
Insa, nevalabilitatea codului de TVA pentru operatiuni intracomunitare ca efect al neinregistrarii in ROI opereaza la nivelul bazei de date intracomunitare intretinuta de autoritatile fiscale romane (sistemul VIES). In aceasta situatie, daca furnizorul dvs. din Germania va dori sa va verifice codul de TVA prin sistemul VIES, va constata ca este invalid, motiv pentru care va va emite factura si cu TVA datorata in tara sa de origine, ceea ce va avea consecinte financiare negative pentru dvs.
Chiar si in situatia in care nu sunteti inregistrat in ROI, achizitia de marfa din Germania tot achizitie intracomunitara de bunuri este, doar ca nu este efectuata in baza unui cod valabil de TVA (dvs. nu-i puteti comunica furnizorului din Germania codul valid de TVA) si, in niciun caz, nu poate fi tratata drept import de marfa deoarece este vorba de marfuri aflate in libera circulatie in interiorul granitelor comunitare (importul are loc doar cand este vorba de bunuri care trec fizic granitele UE si care apoi sunt puse in libera circulatie in interiorul acestor granite).
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Necesitatea prezentarii certificatului de rezidenta fiscalaModificarea procedurii de emitere a facturii, reglementarea fiscala a facturii electroniceCare sunt obligatiile legale pentru infintarea unui punct de lucru?MFP a publicat bugetul pe 2019: Deficit bugetar de 2,55% din PIB. Crestere economica de 5,5%Reconsiderare activitate ca dependenta. Cand exista acest risc pentru un PFA?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Guvernul incaseaza din TVA \"datorita colectarii\", dar pierde venituri din impozit pe profit si venitSocietate cu restante la bugetul de stat. Sunt preluate de noul administrator?Facturare intreprindere individualaTVA aferenta. Achizitii prestari servicii din AustriaNumarul infractiunilor fiscale a crescut in 9 luni cu 45%Articole similare
Ce consecinte fiscale negative apar la achizitii de la furnizor cu codul TVA anulat din oficiu?Studiu de caz: Nedeclararea unei achizitii intracomunitareUn nou formular 300 - Decontul de TVAModificari aduse Legii 241/2025 prin Legea 126/2024 privind combaterea evaziunii fiscale. Tabel comparativSPV, singura modalitate de transmitere la ANAF a cererilor, inscrisurilor, documentelor de catre persoane juridice, asocieri, PFA, II, IFUltimele articole
Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVASe suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Esalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Persoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"