Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
de Silviu Stoica, valabil la 06-Oct-2010Intrebare: Firma nostra, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, nu s-a inscris in ROI pana la aceasta data si a achizitionat marfuri de la un ...
de Silviu Stoica, valabil la 06-Oct-2010Intrebare:
Firma nostra, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, nu s-a inscris in ROI pana la aceasta data si a achizitionat marfuri de la un furnizor din Germania, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in statul membru. Avand in vedere reglementarile legale in vigoare avem voie sa tratam acesta achizitie ca achizitie intracomunitara de bunuri si sa aplicam deducerea TVA, prin procedeul taxarii inverse? Sau suntem obligati sa tratam aceasta achizitie ca un import de marfuri si sa platim TVA anticipat la stat?
Raspuns:
Potrivit modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG 54/2010, inregistrarea in registrul operatorilor intracomunitari (ROI) are drept consecinte fiscale urmatoarele:
- efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in ROI fara a fi inscrise in acest registru constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, potrivit prevederilor art. 2192 din Codul de procedura fiscala;
- inregistrarea in registru trebuie efectuata inainte de efectuarea operatiunilor intracomunitare, considerandu-se ca persoanele care nu figureaza in ROI nu au cod valabil de TVA pentru aceste operatiuni, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 1531 (art. 1582 alin. 3 si alin. 14 din Codul fiscal).
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Nici OUG 54/2010 (care a introdus registrul operatorilor intracomunitari), nici normele metodologice date in aplicarea ei nu precizeaza concret care sunt consecintele fiscale ale neinregistrarii in ROI, respectiv ale efectuarii unei operatiuni intracomunitare fara a avea un cod valabil de TVA special pentru aceste operatiuni (cu exceptia aplicarii sanctiunii contraventionale, care este foarte clara).
Desi exista opinii precum ca o consecinta ar fi nerecunoasterea deductibilitatii pentru taxa datorata de beneficiar pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii (taxarea inversa obisnuita 4426 = 4427), mentionam ca prevederile art. 145, art. 1451, art. 146, art. 147 si art. 1471 din Codul fiscal referitoare la regimul deducerilor nu s-au modificat in niciun fel. Cum nu exista limitari speciale ale dreptului de deducere (ca in cazul combustibilului, spre exemplu), iar dreptul de deducere se exercita prin decontul de taxa depus de toate persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal (fara nicio legatura cu inregistrarea/neinregistrarea in ROI conform art. 1582), nu se poate trage concluzia ca o consecinta fiscala a nevalabilitatii codului de TVA pentru operatiuni intracomunitare ar fi neexercitarea dreptului de deducere la taxarea inversa pentru aceste operatiuni.
Insa, nevalabilitatea codului de TVA pentru operatiuni intracomunitare ca efect al neinregistrarii in ROI opereaza la nivelul bazei de date intracomunitare intretinuta de autoritatile fiscale romane (sistemul VIES). In aceasta situatie, daca furnizorul dvs. din Germania va dori sa va verifice codul de TVA prin sistemul VIES, va constata ca este invalid, motiv pentru care va va emite factura si cu TVA datorata in tara sa de origine, ceea ce va avea consecinte financiare negative pentru dvs.
Chiar si in situatia in care nu sunteti inregistrat in ROI, achizitia de marfa din Germania tot achizitie intracomunitara de bunuri este, doar ca nu este efectuata in baza unui cod valabil de TVA (dvs. nu-i puteti comunica furnizorului din Germania codul valid de TVA) si, in niciun caz, nu poate fi tratata drept import de marfa deoarece este vorba de marfuri aflate in libera circulatie in interiorul granitelor comunitare (importul are loc doar cand este vorba de bunuri care trec fizic granitele UE si care apoi sunt puse in libera circulatie in interiorul acestor granite).
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Gabriel Jinga si Gabriel Gheorghe vin la Poiana Brasov, 27 - 29 noiembrie la Smeinarul National de Fiscalitate si ContabilitateProiect privind Contractul de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii destinat reabilitarii sectorului sanitarCum se inregistreaza in contabilitate bonurile de combustibilAcordarea unor venituri din premii. Ce tratament fiscal se aplica?Vanzare imobil catre parti afiliate. Care vor fi implicatiile fiscale?Ultimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
TVA aferenta. Achizitii prestari servicii din AustriaSocietate cu restante la bugetul de stat. Sunt preluate de noul administrator?Numarul infractiunilor fiscale a crescut in 9 luni cu 45%Facturare intreprindere individualaGuvernul incaseaza din TVA \"datorita colectarii\", dar pierde venituri din impozit pe profit si venitArticole similare
Masuri asiguratorii. Organizarea ANAF si noile modificariDeclarare bunuri export in baza unei autorizatii unice. Ce documente justifica scutirea de TVA?Sa redirectionam la timp procentul de 2% din impozitul pe salarii sau venitOrdinul 1610/2022 a modificat Procedura de solutionare a cererilor de rambursare a TVA formulate de persoanele impozabile nestabilite in taraNoi masuri fiscale privind esalonarea la plata. Norme speciale pentru debitorii a caror activitate este restransa/inchisaUltimele articole
Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVASe suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"