Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
de Irina Coma, valabil la 10-Nov-2010Intrebare: Un PFA inregistrat ca platitor de TVA dar neinregistrat in ROI (cod invalid verificat in VIES) a primit o factura de reparatie auto de la o societate ...
de Irina Coma, valabil la 10-Nov-2010Intrebare:
Un PFA inregistrat ca platitor de TVA dar neinregistrat in ROI (cod invalid verificat in VIES) a primit o factura de reparatie auto de la o societate din Austria, factura fara TVA. Cum se declara aceasta tranzactie in declaratiile 300 si 390?
Raspuns:
Ministerul Finantelor Publice a dat precizari,comunicand pe site-ul sau prin Circulara nr. 81544/11.10.2010, ca nesolicitarea inscrierii in ROI se sanctioneaza conform art. 219 (secund) din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscal, republicata, cu modificarile ulterioare, cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, dar ca drepturile si obligatiile ce revin persoanelor impozabile care realizeaza operatiuni intracomunitare, cum sunt: exercitarea dreptului de deducere, aplicarea scutirilor de TVA pentru livrari intracomunitare de bunuri, obligatia depunerii deconturilor de TVA si declaratiei recapitulative, nu au suferit modificari ca urmare a intrarii in vigoare a OUG 54/2010 si nu sunt afectate de neinregistrarea in ROI a persoanelor care realizeaza operatiuni intracomunitare.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Prin urmare in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri persoanele impozabile din Romania, care nu s-au inregistrat in ROI nu figureaza in VIES ca avand cod valabil de TVA, chiar daca sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, iar atunci cand primesc factura fara TVA din statul in care incepe transportul pentru ca furnizorul nu a verificat valabilitatea codului de TVA sau factura cu TVA, vor aplica TVA deoarece operatiunea este taxabila in Romania , vor inregistra TVA aferenta achizitiei intracomunitare de bunuri ca taxa colectata si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 147 (prim) din Codul fiscal, conform art. 157 alin. (2), vor depune declaratia recapitulativa conform art. 156 (patru) din Codul fiscal. Asadar aplicati taxarea inversa prin efectaurea notei contabile 4426 = 4427, declarati operatiunea la rd.7,7,1,7.1.1 si respectiv 19,19,.1,19.1.1 in Decontul de TVA, precum si in Declaratia 390.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
PFA. Impozite si contributii aferente anului 2023Tratament fiscal pentru venituri realizate din strainatate. Se declara in formularul 212?Atentie! A fost modificata Declaratia 101, cu termen la 25 martieInfiintare PFA/II/IF in 2021. Actiuni prealabile, formalitati si acte necesare (Informare ONRC)Prestari servicii persoana fizica nerezidenta. Cum impozitam?Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaPFA cu activitate inceputa in cursul anului. Datoreaza CAS si CASS?Declaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareSAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Articole similare
Studiu de caz: Servicii de expertize privind bunurile mobile corporaleVeniturile din conventii civileE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCe operatiuni sunt scutite de TVA fara drept de deducere?Aspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVA: ajustarea TVAUltimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Emitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"