keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Declaratia 208. Termen depunere si instructiuni de completare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Oct. 2024 Exclusiv
Declaratia 208 a fost actualizata. Descarcati ultima versiune
Tags: declaratia 208, ultima versiune, actualizata, evidenta fiscala, transfer proprietati, notari publici

Declaratia 208, cunoscuta sub denumerea de Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal are un rol esential in monitorizarea si impozitarea tranzactiilor imobiliare. Aceasta declaratie trebuie completata si depusa de notarii publici, la termenele legale. Vom prezenta in acest articol instructiuni privind completarea declaratiei 208 si vom oferi detalii esentiale despre cand si cum se depune la autoritatile fiscale competente.

Ce este declaratia 208

Declaratia 208 este instrumentul prin care statul tine evidenta si colecteaza impozitul pe veniturile rezultate din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal al cetatenilor. 

Declaratia 208 contine informatii detaliate despre tranzactiile care implica transferuri ale dreptului de proprietate sau ale dezmembramintelor acestuia. Aceasta acopera diverse tipuri de proprietati imobiliare, incluzand constructii de orice fel impreuna cu terenurile aferente, precum si terenuri fara constructii. Toate aceste tranzactii sunt supuse impozitului pe venit conform legislatiei in vigoare.
 
Prin completarea si depunerea documentului se asigura transparenta si corectitudinea in piata imobiliara, oferind autoritatilor fiscale o imagine clara asupra tranzactiilor efectuate si impozitelor aferente acestor tranzactii. Declaratia 208 ofera siguranta ca toate aspectele legale si fiscale ale tranzactiei sunt corect gestionate. 

Cine depune declaratia 208


Notarii publici au responsabilitatea de a completa si depune aceasta declaratie specifica privind impozitul pe veniturile rezultate din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal. Obligatia ce le revine notarilor publici consta in calcularea, incasarea si plata impozitului aferent.
 
Declaratia se completeaza si se depune si in cazul transmiterii dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire, indiferent de momentul dezbaterii succesiunii, in cazul persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat, care sunt scutite de la plata impozitului pe venit, potrivit prevederilor art.60 pct.1 lit.e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Declaratia se depune la organul fiscal central in a carui evidenta fiscala biroul notarial este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii.

Cum se completeaza declaratia 208


Declaratia 209 contine diverse informatii precum:
  • Date de identificare a notarului public (codul de identificare fiscala, nume, prenume, adresa)
  • Date privind transferul dreptului de proprietate a bunurilor imobiliare din patrimoniul personal – informatii cu privire la actele notariale prin care sau efectuat transferuri ale dreptului de proprietate, valoarea tranzactiei, taxele notariale aferente transferului, etc
  • Date privind dezmembramintele dreptului de proprietate – numarul actului notarial, tip dezmembramant , valoarea tranzactiei , taxele notariale aferente, etc)

Detalii privind instructiunile de completare a declaratiei 208 gasiti pe site-ul ANAF.

>>>>Cartea Verde a Contabilitatii va ofera explicatii, interpretari si solutii pentru diverse probleme sensibile fiscal-contabile<<<


Declaratia 208 termen depunere 2024

 
Declaratia se completeaza si se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc autentificarea actelor privind transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal. 
 
Declaratia se completeaza si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
 
Daca se constata erori ulterior depunerii, declaratia 208 poate fi corectata prin depunerea unei declaratii rectificative, situatie in care se va inscrie ”X“ in casuta prevazuta in acest scop. 
Declaratia rectificativa cuprinde toate tranzactiile realizate in perioada de raportare.  

Declaratia 208  model 2024


Va prezentam mai jos o imagine cu modelul declaratiei D 208:


 
ATENTIE!
Pentru completare, modelul D208 se gaseste pe site-ul ANAF de unde poate fi descarcat in format PDF inteligent. Este important sa se descarce ultima varianta disponibila. 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016