Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va informam ca a fost publicat recent un proiect de ordin al ministrului finantelor publice si al ministrului justitiei privind aprobarea procedurilor de stabilire, plata si rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si a modelului si continutului unor formulare utilizate in administrarea impozitului pe venit.
Potrivit dispozitiilor art. 111 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice care realizeaza venituri din transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii, asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, datoreaza impozit pe venit.
In cazul in care transmisiunea dreptului de proprietate se realizeaza prin procedura notariala, impozitul se calculeaza si se incaseaza de notarul public inainte de autentificarea actului sau, dupa caz, intocmirea incheierii de finalizare a succesiunii si se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost incasat.
De asemenea, notarii publici au obligatia sa depuna semestrial, la organul fiscal teritorial, o declaratie informativa privind transferurile de proprietati imobiliare, cuprinzand elemente pentru fiecare tranzactie, pe beneficiari de venit.
In cazul in care, dupa autentificarea actului sau intocmirea incheierii de finalizare in procedura succesorala, se constata erori sau omisiuni in calcularea si incasarea impozitului, notarul public comunica organului fiscal competent aceasta situatie, cu motivarea cauzelor care au determinat eroarea sau omisiunea. Organul fiscal competent stabileste impozitul pe veniturile din transferul proprietarilor imobiliare din patrimoniul personal datorat si diferenta de impozit de plata si emite o decizie de impunere, potrivit dispozitiilor art. 112 din Codul fiscal.
In situatia in care transferul dreptului de proprietate sau al dezmmembramintelor acestuia se realizeaza prin hotarare judecatoareasca ori prin alta procedura decat cea notariala, impozitul se calculeaza si se incaseaza de catre organul fiscal competent, pe baza deciziei de impunere, in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
Procedura de calcul, incasare si plata a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, precum si obligatiile declarative, se stabilesc prin norme metodologice emise prin ordin comun al ministrului finantelor publice si ministrului justitiei, cu consultarea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, in conformitate cu dispozitiile art. 111 alin. (8) din Codul fiscal.
Manual de politici contabile - Stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
In vederea aplicarii dispozitiilor art. 111, alin. (8) din Codul fiscal, prin prezentul proiect de ordin se propune:
1. Aprobarea modelului si continutului urmatoarelor formulare, precum si a instructiunilor de completare a acestora:
- 208 Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal", utilizat pentru declararea impozitului calculat si incasat de notarii publici, pe beneficiari de venit;
Totodata, in vederea simplificarii procedurii de notificare a organului fiscal tranzactiile cu valoare declarata sub valoarea minima stabilita prin studiul de piata, propunem introducerea in continutul formularului 208 a unor informatii care vor permite notarilor publici indeplinirea obligatiei prevazute la art. 111 alin. (4) din Codul fiscal, pe baza aceluiasi formular prin care se declara impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare si celelalte elemente privind tranzactiile imobiliare.
- 209 Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal utilizat pentru declararea veniturilor obtinute din transferul dreptului de proprietate asupra proprietatilor imobiliare prin alta procedura decat cea notariala sau judecatoareasca.
- 253 Decizie de impunere privind venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, utilizat de organul fiscal competent pentru stabilirea impozitului pe venit, in cazul in care transferul dreptului de proprietate asupra proprietatilor imobiliare se face prin alta procedira decat cea notariala.
- 254 Decizie de impunere privind rectificarea impozitului venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, utilizat pentru stabilirea diferentelor de impozit de plata, in cazul in care, dupa autentificarea actului sau intocmirea incheierii de finalizare in procedura succesorala, de catre notarul public, se constata erori sau omisiuni in calcularea si incasarea impozitului.
- Borderou privind distribuirea catre unitatile administrativ-teritoriale a sumei reprezentand impozit pe venitul din transferurile proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
- Situatia centralizata a sumelor care urmeaza a fi virate unitatilor administrativ-teritoriale publice in contul 21.03.02.18 - Veniturile bugetului local - Impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
2. Aprobarea procedurii privind declararea si plata impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
3. Aprobarea procedurii de emitere a Deciziei de impunere privind venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
4. Aprobarea procedurii de rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
Proiectul de ordin a fost elaborat si cu consultarea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.
Sursa: Ministerul Finantelor Publice
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
- Transfer proprietati imobiliare
- Patrimoniul personal
- Formularul 208
- Impozitul pe venit
- Notari publici
Articole similare
Noutati privind Declaratia 209Vezi in ce conditii se depune Formularul 208Articole similare
Joi, 25 aprilie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleLista seminariilor web ANAF pentru luna august a fost publicataImportant: precizari privind retinerea la sursa a impozitului pe venitANAF modifica doua formulare privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliareAtentie! In 30 de zile de la semnarea contractului de inchiriere se depune la ANAF Declaratia 220Ultimele articole
Procedura de inregistrare a contractelor de inchiriere va fi modificata incepand cu 2025Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Veniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce obligatii fiscale au persoanele fiziceDeclaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareArticole similare
Noutati legislatie Fiscala 14-18 iulie 2008 - Monitorul OficialCine va depune obligatoriu FORMULARUL 208?ANAF modifica modelul, continutul si instructiunile de completare ale formularului 208Nou proiect de modificare a unor formulare. Vezi noutatile!Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in data de 26 februarie 2024Ultimele articole
Calendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Luni, 26 august 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleJoi, 25 iulie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale la ANAFJoi, 25 aprilie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleCalendar ANAF. Declaratii cu scadenta in data de 25 martie 2024Articole similare
Modificari aduse impozitului pe veniturile micro prin OG 16/2022. Tabel comparativ ANAFIMPOZITUL PE VENITurile realizate din strainatate in anul 2018: Completarea Declaratiei UniceNoutati legislative cu incidenta fiscala in luna iulie 2017Incasari in crestere la ANAF: cu 14 miliarde de lei in plusD212 in 2024. Ce modificari au fost aduse formularului prin Ordinul 6/2024Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Microintreprindere in 2025. Noutati introduse prin OUG 156/2024Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Articole similare
Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Noutati privind impunerea veniturilor nerezidentilor in anul 2016Servicii prestate de nerezidenti. Ce obligatii fiscale apar la impozitul pe veniturile din leasing?Asociatie non-profit. Cum aplicam tratamentul fiscal in ce priveste TVA-ul si impozitul?Zoom fiscal: Veniturile din profesii liberale din RomaniaVanzare terenuri. Persoana fizica inregistrata in scopuri de TVAUltimele articole
Noua Lege ONRC: Actul constitutiv necesar pentru infiintarea firmelor poate fi intocmit online, prin completarea unui formular-tipANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din profesii liberaleLegea 129/2019. Obligatiile societatilor care nu se incadreaza la entitate raportoarePFA. Dotare casa de marcat, in functie de codul CAENGhid ANAF. Obligatii in cazul asocierilor fara personalitate juridica si depunerea declaratiei privind venitul realizatAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"