Tags: dividende, declaratia unica
Un asociat estimeaza ca in anul 2020 va incasa dividende ce depasesc 12 salarii minime. Trebuie sa depuna declaratia unica? Daca da, pana la ce termen? Plateste constributia de sanatate in 2020 si in martie 2021 depune declaratia unica definitiva?
Daca am estimat si platit in 2020 CASS la dividendele primite, mai trebuie sa depun anul viitor declaratia unica definitiva?
Daca se distribuie in 2019 dividende in suma de 100.000 lei, dar nu se incaseaza de catre asociat banii in 2019 ci doar in 2020, atunci cand depun declaratia unica?
Ce fac daca nu estimez ca voi incasa dividende, chiar daca ele au fost distrbuite pe hartie in 2020?
In declaratia 205 (ianuarie 2020 aferent 2019) se declara impozitul pe dividende repartizate in 2019, dar neincasate pana in 31.01.2020?
Raspunsul consultantului Elena Garofil:
1) Conform art. 170 alin. (2) lit. e) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, “(1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
Potrivit prevederilor alin (2) lit. e), incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), dupa cum urmeaza:
e) venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar; in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018;
La art. 174 alin. (10) din Codul fiscal, se mentioneaza ca persoana fizica care incepe sa realizeze venituri in cursul anului fiscal dintre cele prevazute la art. 155 alin. 1 lit. b-h din Codul fiscal (deci si venituri din dividende), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, estimat a se realiza este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, este obligata sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Asadar, declaratia se depune in terment de 30 de zile de la realizarea venitului, daca venitul net anual cumulat din mai multe surse este estimat la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal.
Nu se depune declaratie definitiva in anul 2021.
2) Asa cum se mentioneaza la art. 170 alin 2 lit. e), mai sus mentionat, incadrarea in plafon se realizeaza pentru
Pentru dividendele distribuite si neincasate in anul 2019, insa incasate in anul 2020, se depune declaratie in anul 2020, in termen de 30 de zile de la realizarea venitului.
In privinta declaratiei 205, aceasta se completeaza doar cu dividendele distribuite, fara a se completa si rubrica dividende platite.
In situatia in care ati completat si aceasta rubrica se poate depune declaratie rectificativa.
Conform instructiunilor de completare a declaratiei 205,
Col. 3 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul venitului distribuit din dividende, intr-un an fiscal.
Col. 4 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul venitului platit actionarilor sau asociatilor din dividendele distribuite.
Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care a avut loc aprobarea situatiilor financiare anuale.
Asadar, chiar daca dividendele nu au fost incasate in anul 2019 dar au fost distribuite, declaratia 205 trebuia depusa pana la 31.01.2020.
In situatia in care s-a estimat in anul 2019 prin declaratia unica realizarea de venituri din dividende, se depune declaratie rectificativa pentru anul 2019, avand in vedere prevederile art. 174 alin (15) in care se mentioneaza ca persoanele fizice al caror venit estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza in plafonul prevazut la art. 170 alin. (1) isi pot modifica contributia datorata prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea declaratiei prevazute la alin. (3), oricand pana la implinirea termenului legal de depunere a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazute la art. 122 (pana la 30.iunie inclusiv).
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
SRL cu activitate medicala. RO e-Factura
Intrebare:
SRL, obiect de activitate 8622 activitate medicala de specialitate, presteaza servicii medicale, catre clienti, persoane fizice, servicii medicale, neplatitoare de TVA, incasari cu bon fiscal casa de marcat. La cerere, celor care au nevoie, se elibereaza factura. Avem obligatia raportarii acestor facturi in e-Factura? Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie din Ungaria cu livrare in Romania
Intrebare:
O companie cu sediul in Austria, dar cu cod de TVA de Romania, achizitioneaza din Ungaria bunuri pe care le livreaza direct catre clienti din Romania.
Furnizorul din Ungaria are TVA de Ungaria.
Cumparatorul est compania din Austria cu TVA de Romania.
Clientul final este din Romania, cu TVA de Romania.
In aceste conditii, se poate considera ca achizitia din Ungaria este achizitie intracomunitara, iar vanzarea este una...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratie unica venituri din cedarea folosintei bunurilor
Intrebare:
Va scriu cu rugamintea de a ma lamuri in legatura cu modul corect de completare a declaratiei unice rectificative pentru anul 2024.
In anul 2024, am inchiriat o cladire catre propria firma, iar in declaratia estimativa am declarat un venit de 86.400 lei, incadrandu-ma in plafonul de 24 de salarii minime.
In realitate, in 2024 am incasat efectiv suma de 62.560 lei. Diferenta de 5.440 lei a fost retinuta de firma cu titlul de impozit, astfel ca suma bruta a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Contract de colaborare cu o persoana fizica
Intrebare:
Unitate de cult intentioneaza sa incheie o forma de colaborare cu mai multe persoane fizice, interpreti - angajati in prezent ai Filarmonicii, in vederea prestarii de servicii tip cor religios, pe o perioada de cateva luni, in fiecare duminica.
1. ce forma de contract trebuie incheiat? - drepturi de autor si conexe, interpretare muzica religioasa
2. ce obligatii fiscale are unitatea de cult (tine evidenta contabila in partida dubla)?
3. care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia Unica venituri din chirii
Intrebare:
O persoana fizica a obtinut in anul 2024 venituri din chirii, chiria lunara din contract fiind mentionata in lei. Anul trecut a depus Declaratia unica estimativa pentru anul 2024 si a completat o valoare a chiriei aferenta unei singure luni. In realitate a inchiriat apartamentul timp de 11 luni in 2024 dar nu a mai rectificat Declaratia unica pana la final de an. La declaratia unica pe care o va depune pana la 25.05.2025, pentru veniturile din chirii va completa diferenta de suma...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<