Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

D. Unica si plata CASS. Cum gestionezi contributia in 2025 daca esti PFA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 26 Mai. 2025
D. Unica si plata CASS. Cum gestionezi contributia in 2025 daca esti PFA
Tags: depunere declaratie unica, completare declaratie unica, optiune cass, completare cass in d unica

Incepand cu anul 2025, persoanele fizice care desfasoara activitati independente se confrunta cu noi reglementari in ceea ce priveste contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS). Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost actualizata pentru a oferi claritate in ceea ce priveste obligatiile de plata si modalitatile de optiune pentru CASS.

Aceasta contributie devine esentiala nu doar pentru cei care realizeaza venituri din activitati independente, ci si pentru cei care, desi nu au venituri, doresc sa dobandeasca calitatea de asigurat in sistemul de sanatate. 

Articolul de fata va analiza modul in care se completeaza si se depune Declaratia unica pentru CASS, categoriile de contribuabili vizati si impactul acestor reglementari asupra statutului de asigurat in sistemul de sanatate. In plus, vom discuta si despre contextul în care declara?ia estimativa a fost eliminata.

Plata CASS pentru 2025

Capitolul II Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei pentru anul 2025 din Declaratia unica 2024/2025 se completeaza de catre persoanele fizice care opteaza in anul curent pentru plata CASS, respectiv: 

a) persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa desfasoare activitati in dependente, altele decat cele din contracte sportive incheiate potrivit Legii nr. 69/ 2000, precum si cele care au inregistrat pierdere fiscala in anul fiscal anterior sau un venit net anual egal cu zero; 

b) persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h) din Codul fiscal; 

c) persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal;

d) persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Termenul pentru depunerea DECLARATIEI UNICE se apropie rapid! Beneficiaza de asistenta PERSOANALIZATA pentru completarea formularului + consultanta FISCALA de specialitate, AICI>>

Cum completeaza Declaratia Unica PFA-urile care opteaza pentru plata CASS

In vederea exercitarii optiunii pentru plata CASS, persoanele fizice completeaza Declaratia unica oricand in cursul anului 2025 in care se opteaza pentru plata CASS, cu datele privind CASS datorata.

Exercitarea optiunii de persoanele fizice de la pct. 1 lit. a) se realizeaza prin bifarea casutei Declar ca optez pentru plata CASS si ma incadrez in una din urmatoarele situatii si selectarea uneia dintre literele A-F, dupa cum urmeaza: 

Casuta A. Incep in cursul anului fiscal sa desfasor activitati independente, altele decat cele din contracte sportive incheiate potrivit Legii nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se bifeaza de persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa desfasoare activitati independente, altele decat cele din contracte sportive incheiate potrivit Legii nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Casuta B. Desfasor activitati independente si am inregistrat pierdere fiscala in anul fiscal anterior se bifeaza de persoanele fizice care in anul fiscal anterior au desfasurat activitati independente si au inregistrat pierdere fiscala. 

Casuta C. Desfasor activitati independente si am inregistrat un venit net anual egal cu zero in anul fiscal anterior se bifeaza de persoanele fizice care in anul fiscal anterior au desfasurat activitati independente si au inregistrat un venit net anual egal cu zero; 

Termenul pentru depunerea DECLARATIEI UNICE se apropie rapid! Beneficiaza de asistenta PERSOANALIZATA pentru completarea formularului + consultanta FISCALA de specialitate, AICI>>

Casuta D. Realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, venituri din cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii si/sau din alte surse, prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h) din Codul fiscal se bifeaza de persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit Titlului II sau Titlului III din Codul fiscal, ve ni - turi din cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii si/sau din alte surse si doresc sa opteze pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cursul anului fiscal de realizare a veniturilor. 

Casuta E. Sunt persoana fara venituri se bifeaza de persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 din Codul fiscal si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii. 

Casuta F. Realizez venituri de natura celor prevazute la art. 155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza CASS se bifeaza de persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, care doresc sa opteze pentru plata contributiei.

Atentie! Persoanele fizice mentionate datoreaza CASS pentru anul 2025 in care exercita optiunea, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul, reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data de 1 ianuarie a anului pentru care se datoreaza CASS.

Exemplu de completare D Unica pentru CASS

Spre exemplu, PFA a inregistrat un venit net egal cu zero in anul 2024 si va com - pleta capitolul astfel: 

– Randul 1. Baza de calcul al CASS se completeaza cu valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data de 1 ianuarie a anului pentru care se datoreaza CASS, respectiv 6 x 4.050 lei = 24.300 lei.

– Randul 2. CASS datorata (rd. 1 x 10%) se completeaza cu valoarea rezultata prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei de calcul de la rd. 1, respectiv 24.300 lei x 10% = 2.430 lei.

Ce trebuie sa stii despre CASS

In temeiul art. 222 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in sanatate in forma modificata de O.U.G. nr. 8/2025, „persoanele prevazute la alin. (1) care se incadreaza in categoria celor care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) – h) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in cazul celor prevazute la art. 180 alin. (1) din aceeasi lege, dobandesc calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si au dreptul la pachetul de baza de la data depunerii declaratiei, prevazuta la art. 147 alin. (1), art. 174 alin. (3) sau art. 180 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz, prin care este stabilita contributia de asigurari sociale de sanatate potrivit legii“.

Asadar, persoanele fizice mentionate dobandesc calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si au dreptul la pachetul de baza de la data depunerii Declaratiei unice prin care este stabilita CASS la termenul de 26 mai 2025 (pentru veniturile din activitatile independente, conform art. 174 alin. (3) din Codul fiscal) sau prin care se exercita optiunea pentru plata CASS (pentru veniturile pentru care se exercita optiunea, art. 180 alin. (3) din Codul fiscal). 

In ceea ce priveste incetarea calitatii de asigurat, pentru persoanele care realizeaza venituri, aceasta rezulta din aplicarea dispozitiilor art. 267 alin. (22 ) din Legea nr. 95/2006 introdus de O.U.G. nr. 8/2025. 

Termenul pentru depunerea DECLARATIEI UNICE se apropie rapid! Beneficiaza de asistenta PERSOANALIZATA pentru completarea formularului + consultanta FISCALA de specialitate, AICI>>

Astfel, „pentru persoanele care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) – h) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru persoanele prevazute la art. 180 alin. (1) lit. a) si b) din aceeasi lege, calitatea de asigurat inceteaza la data la care expira termenul legal de depunere a declaratiei, prevazuta la art. 147 alin. (1), art. 174 alin. (3), art. 1741 alin. (2) si art. 180 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz, daca nu depun o noua declaratie pentru pe rioa da urmatoare, prin care este stabilita contributia de asigurari sociale de sanatate po trivit legii”.

Asadar, calitatea de asigurat inceteaza la data la care expira termenul legal de depunere a Declaratiei unice, daca nu depun o noua declaratie pentru perioada urmatoare, prin care este stabilita CASS sau se opteaza pentru plata CASS.

Pana cand se depune Declaratia Unica

Termenul de depunere a Declaratiei unice este reglementat de art. 122 alin. (3) din Codul fiscal si este pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor. 

Declaratia unica se completeaza si se depune la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.

Ce se intampla in contextul eliminarii declararii estimative

Spre exemplu, in contextul eliminarii declararii estimative, o persoana fizica care realizeaza venituri din activitati independente, supuse CASS in 2024, va fi considerata asigurata in sistemul asigurarilor de sanatate daca depune pana la 26 mai 2025 Declaratia unica si plateste CASS pentru anul 2024 (cel putin la nivelul de 1.980 lei = 6 x 3.300 lei x 10%).

Optiune privind plata CASS

In aceasta situatie, din aplicarea dispozitiilor enuntate rezulta ca nu este necesara exercitarea optiunii pentru plata CASS prin completarea Capitolului II din Declaratia unica 212 cu termen 26 mai 2025, intrucat persoana are deja calitatea de asigurat. De altfel, aceasta persoana nu se incadreaza printre optiunile A-F care se regasesc enumerate in Capitolul II Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei pentru anul 2025 din Declaratia unica 2024/2025.

Ce se intampla daca nu sunt realizate venituri

Daca, insa, in anul 2025 nu realizeaza venituri (inregistreaza un venit net anual egal cu zero sau pierdere fiscala), pentru a fi asigurata in anul 2026 va trebui sa opteze pentru plata CASS in Declaratia unica 2025/2026 depusa la data de 25 mai 2026, intrucat, incepand cu anul 2025, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si inregistreaza pierdere fiscala sau un venit net anual egal cu zero nu datoreaza CASS, dar pot opta pentru plata CASS. 

Astfel, sub rezerva unor clarificari ulterioare ale administratiei fiscale, in contextul eliminarii componentei declararii estimative a CASS incepand cu anul 2025, dobandirea calitatii de asigurat in sistemului de asigurari sociale de sanatate se realizeaza dupa cum urmeaza: 

in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente, de la data depunerii Declaratiei unice prevazuta la art. 174 alin. (3) din Codul fiscal, prin care este stabilita CASS; 

in cazul persoanelor fizice care incep in cursului anului sa desfasoare activitate independenta, care au inregistrat pierdere fiscala in anul fiscal anterior sau un venit net anual egal cu zero, care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit Titlului II sau Titlului III din Codul fiscal, venituri din cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii si/sau din alte surse, care nu realizeaza venituri sau care realizeaza venituri pentru care nu se datoreaza CASS, de la data depunerii Declaratiei unice conform art. 180 alin. (3) din Codul fiscal, prin exercitarea optiunii in Capitolul II, oricand in cursul anului curent in care se opteaza pentru plata CASS.

In concluzie, o atentie deosebita va trebui acordata, in urmatoarea perioada, modului in care administratia fiscala va clarifica eliminarea componentei estimative a Declaratiei unice in contextul pastrarii asigurarii in sistemul de sanatate.
 

Explicatii oferite in lucrarea Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili + 12 actualizari. Produsul se bucura de un succes deosebit in randul clientilor nostri, continand informatiile importante cautate de tot mai multe persoane. Daca vrei sa stii mai multe detalii, poti citi scurta prezentare de AICI, click>>

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016