Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Completare declaratie unica, pentru veniturile realizate din mai multe surse

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Iun. 2018
Tags: declaratie unica, completarea declaratiei unice, declaratia unica pentru mai multe venituri

Foarte multe persoane cu profesii liberale realizeaza venituri din mai multe surse, intre care si din chirii. Intrebarea este: cum se completeaza declaratia unica, una singura sau separat pentru fiecare sursa de venit in cazul veniturilor din chirii?

CASS se datoreaza cumulat pentru veniturile din profesii liberale si veniturile din chirii sau pe fiecare sursa de venit in parte?

Iata ce spune specialistul!

Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt redatate la art. 83-84 din Codul fiscal si la pct. 20 alin. (5) si (6) din Normele metodologice.
Daca ati obtinut venituri din chirii in anul 2017 (mai putin de 5 contracte) care au fost exprimate in valuta, in anul 2018 trebuie sa declarati fiecare contract de inchiriere separat, utilizand cursul valutar al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere.

Venitul net se determina ca diferenta intre sumele reprezentand chiria in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, prevazute in contractul incheiat intre parti, si cota de cheltuiala forfetara de 40% reprezentand cheltuieli deductibile aferente venitului.

Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii stabilite forfetar proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.

Cheltuiala deductibila aferenta venitului, stabilita in cota forfetara de 40% aplicata la venitul brut, reprezinta uzura bunurilor inchiriate si cheltuielile ocazionate de intretinere si reparare a acestora, impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta, respectiv eventuale nerealizari ale veniturilor din arendare scontate, generate de conditii naturale nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundatii, incendii si altele asemenea.

Asadar, veti completa declaratia unica pentru fiecare sursa de venit (fiecare contract de inchiere – poz.5, cat si pentru veniturile din profesii liberale – poz.2).

Pentru veniturile estimate in anul 2018, veti declara veniturile  pe fiecare sursa de venit si fiecare contract in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor (maxim 5 contracte)

Daca chiria este exprimata in valuta, veti utiliza cursul valutar valabil, din ziua anterioara, depunerii declaratiei unice.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie.

Daca veniturile estimate (cumulate) in anul 2018, depasesc 22.800 lei (12 salarii minime pe econimie), datorati si CASS, pentru anul 2018.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Completare declaratie unica, pentru veniturile realizate din mai multe surse":
Rating:

Nota: 3.8 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016