Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Foarte multe persoane cu profesii liberale realizeaza venituri din mai multe surse, intre care si din chirii. Intrebarea este: cum se completeaza declaratia unica, una singura sau separat pentru fiecare sursa de venit in cazul veniturilor din chirii?
Iata ce spune specialistul!
Venitul net se determina ca diferenta intre sumele reprezentand chiria in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, prevazute in contractul incheiat intre parti, si cota de cheltuiala forfetara de 40% reprezentand cheltuieli deductibile aferente venitului.
Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii stabilite forfetar proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.
Cheltuiala deductibila aferenta venitului, stabilita in cota forfetara de 40% aplicata la venitul brut, reprezinta uzura bunurilor inchiriate si cheltuielile ocazionate de intretinere si reparare a acestora, impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta, respectiv eventuale nerealizari ale veniturilor din arendare scontate, generate de conditii naturale nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundatii, incendii si altele asemenea.
Asadar, veti completa declaratia unica pentru fiecare sursa de venit (fiecare contract de inchiere – poz.5, cat si pentru veniturile din profesii liberale – poz.2).

Cartea Verde a Contabilitatii

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Pentru veniturile estimate in anul 2018, veti declara veniturile pe fiecare sursa de venit si fiecare contract in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor (maxim 5 contracte)
Daca chiria este exprimata in valuta, veti utiliza cursul valutar valabil, din ziua anterioara, depunerii declaratiei unice.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie.
Daca veniturile estimate (cumulate) in anul 2018, depasesc 22.800 lei (12 salarii minime pe econimie), datorati si CASS, pentru anul 2018.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce s-a intamplat cu Declaratia 600? Modificarile prin care a trecut formularulANAF recomanda depunerea Declaratiei Unice in 2022 prin Spatiul Privat VirtualBlocarea sistemului informatic ANAF schimba regulile jocului! Declaratia unica s-ar putea depune pe format hartie!Obligatii fiscale pentru cetatenii romani cu contracte de munca desfasurate in strainatate. Se mai completeaza Declaratia Unica?Modificare D212 in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabilii care obtin venituri din chiriiUltimele articole
Contractul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fizicePersoanele care NU au depus D212 pentru 2023 vor primi Notificari de la ANAF. Cat timp au pentru a indrepta situatiaCum se rectifica Declaratia Unica pentru venituri estimate (Cap. II)PFA in 2024. CASS de plata pentru dividende si activitati independenteDepunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]Articole similare
ANAF propune un nou model de formular pentru Fisa capacitatii de cazare (Proiect de Ordin)Campanie ANAF de indrumare a contribuabililor privind depunerea si COMPLETAREA DECLARATIEI UNICE in 2021Declaratia Unica in 2024. ANAF a publicat un GHID util contribuabililorRepartizarea DIVIDENDELOR. Declaratia rectificativa 710 si 205. COMPLETAREA DECLARATIEI UNICE (Studiu de caz)ANAF a publicat pe site Brosura privind Declaratia unica - formularul 212Ultimele articole
Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalDeclaratia Unica in 2024. In anumite conditii persoanele fizice NU mai trebuie sa depuna declaratiaModificare D212 in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabilii care obtin venituri din chiriiCesiune parti sociale. Aspecte contabile si fiscaleDeclaratia 212 in 2023: Cum completeaza formularul persoanele fara venituri care vor sa plateasca CASS
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"