keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Material ANAF: Cum se face inregistrarea in SPV a persoanelor fizice si ce servicii au la dispozitie contribuabilii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 22 Iun. 2022
Material ANAF: Cum se face inregistrarea in SPV a persoanelor fizice si ce servicii au la dispozitie contribuabilii
Tags: spv, inregistrare spv, material anaf

Agentia Nationala de Administrare Fiscala Brasov a publicat pe site-ul oficial un material care cuprinde informatii cu privire la modul in care se face inregistrarea prin SPV a persoanelor fizice, dar si despre serviciile care sunt oferite contribuabililor.

SPV – Spatiul Privat Virtual, ce este?
 

"Spatiul privat virtual" - serviciu de distributie electronica inregistrata care permite transmiterea de date intre terti prin mijloace electronice si furnizeaza dovezi referitoare la manipularea datelor transmise, inclusiv dovezi privind trimiterea si primirea datelor, asigurând protejarea datelor transmise impotriva riscului de pierdere, furt, deteriorare sau orice modificare neautorizata.

SPV consta in punerea la dispozitia persoanelor fizice (PF), persoanelor juridice (PJ) si altor entitati fara personalitate juridica (EfPJ) a unui spatiu virtual, aflat pe serverele Ministerului Finantelor/Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin intermediul caruia se efectueaza comunicarea electronica a informatiilor si inscrisurilor intre Ministerul Finantelor Publice/organul fiscal central si PF, PJ / EfPJ, in legatura cu situatia financiara sau fiscala proprie a acestora.
 

SPV – Scurt istoric


OUG 40 / 18 iunie 2014 - au fost introduse prevederi procedural-fiscale privind comunicarea electronica, care au completat si modificat OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, in vigoare pâna la finalul anului 2015 (privind emiterea actului administrativ fiscal in forma electronica, elementele obligatorii ale acestuia, modalitatea de semnare electronica, transmiterea cererilor de catre contribuabili si identificarea acestora in mediul electronic)

Ordinul MFP nr. 1154 / 1 septembrie 2014 privind Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre ANAF si persoanele fizice - a reglementat dispozitivele de identificare electronica a persoanelor fizice in mediul electronic, comunicarea informatiilor si inscrisurilor prin serviciile "Spatiul privat virtual" si "Buletinul informativ fiscal" si conditiile de comunicare prin serviciile mentionate (01.09.2014-01.06.2017)

SPV – initial era disponibil (01.09.2014 – 15.12.2014) pentru persoane fizice cu domiciliul fiscal in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov
- din 15 decembrie 2014 serviciul a putut fi accesat, optional, de toti contribuabilii persoane fizice
- 2015 - monitorizarea istoricului accesului si actiunilor;
- obtinerea certificatului de atestare fiscala si adeverintei de venit;
- verificare autenticitate si integritatea documente prin verificarea semnaturii electronice;
- stabilirea conditiilor de depunere a declaratiilor fiscale prin intermediul serviciului, in prima faza a D200, cererii 230, D220;
- extinderea documentelor comunicate contribuabilului automat: decizii de impunere anuala (2013), decizii de impunere privind platile anticipate (2015), decizii de impunere privind platile anticipate cu titlu de CASS pentru veniturile din CFB (2015) si decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii (1 iulie 2015).

OMFP nr. 660/2017 - din 01.06.2017 a extins sfera contribuabililor care se pot inrola in SPV si a cuprins in aceasta si persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica. Aceste noi categorii de beneficiari ai SPV se identifica electronic NUMAI cu certificate calificate. 

Intre iunie 2017-martie 2018 – cei care se inregistrau cu certificat calificat transmiteau cererea C800 prin www.e-guvernare.ro; urma aprobarea la ghiseu, la orice organ fiscal (imputernicire in forma autentica) / organul fiscal central competent (OMFP nr. 2894/2019 aprobarea la ghiseu – la orice organ fiscal din cadrul ANAF); 

Din 2020, in contextul pandemic, dupa ce functionarul ANAF verifica corectitudinea informatiilor inscrise in documentele atasate electronic si valideaza informatiile, aceasta are ca efect aprobarea cererii, fara prezentarea la ghiseu a reprezentantului legal/reprezentantului desemnat/imputernicitului.

2018 - inregistrare de la distanta in baza unui numar de scrisoare sau altor documente fiscale, suplimentare servicii, introducere Declaratie unica, care se putea depune prin SPV, sub beneficiul unor bonificatii acordate la plata obligatiilor declarate in format electronic. Mai 2018 - transmitere scrisori (informatii SPV) catre cca 1.000.000 contribuabili persoane fizice, care se puteau inregistra direct in baza numarului scrisorii.

Mai 2020 – extindere Lista documentelor pe baza carora se poate aproba inregistrarea directa in SPV a PF.
17 august 2020 - identificare vizuala online (proces de recunoastere prin sistem video a persoanei fizice - Zoom, in vederea aprobarii inregistrarii in SPV)
 

SPV – INREGISTRARE PERSOANE FIZICE 


(pe CNP/NIF) cu nume de utilizator si parola inregistrare utilizator (anaf.ro)

I. Activare cont fara deplasare la ghiseele ANAF:
a) „verificare numar document” – scrisoare SPV /somatie/notificare;
b) „verificare numar inregistrare decizie” – decizie de impunere / decizie accesorii; Lista_documente.pdf (anaf.ro)
c) Identificare vizuala on-line (sistem video)- dupa inregistrare pe portal (se ataseaza in arhiva .zip actul de identitate fotografiat/ scanat), este obligatorie programarea online pt identificare vizuala, in cel mult 10 zile.

https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/programari_online . 

Pe pagina cu datele contului, dar si pe email, PF primeste instructiuni pentru programare, identificare si reguli de conduita. La data si ora programarii alese de contribuabil, acesta e contactat prin Zoom si i se verifica identitatea.

Daca identitatea se verifica, se aproba inregistrarea in SPV, fapt care se confirma prin email. In caz contrar, se respinge motivat
inregistrarea in SPV. Se respinge cererea daca: PF nu este prezenta la sesiunea de identificare vizuala online la data si ora programate/reprogramate, documentele transmise nu reprezinta imaginea actului de identitate valabil si/sau datele nu sunt corecte, persoana fizica nu raspunde corect intrebarilor adresate.
II. Activare cont cu deplasare la ghiseu: d) „aprobarea la ghiseu” – dupa inregistrare pe portal, PF prezinta in cel mult 10 zile la orice ghiseu

ANAF BI/CI, numarul de inregistrare primit online, in vederea aprobarii contului.
 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016