Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Printre aspectele de care putem tine cont pentru a ne usura activitatea zilnica, se numara si accesarea unor metode de comunicare si transmitere a informatiilor sau depunere a declaratiilor in format electronic. Multe dintre aceste servicii sunt relativ noi, iar imbunatatirea lor depinde si de cererile pe care le facem in calitate de contribuabil.
Iata care sunt cele 9 metode prin care puteti avea o relatie mai buna cu ANAF:
Servicii oferite electronic
1. Spatiu privat virtual (SPV) - este un serviciu prin intermediul caruia se efectueaza comunicarea electronica a informatiilor si inscrisurilor in legatura cu situatia fiscala si consta in punerea la dispozitie a unui spatiu virtual, aflat pe serverele Ministerului Finantelor Publice / Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Acest serviciu este destinat persoanelor fizice care detin un cod numeric personal. inregistrarea in Spatiul Privat Virtual se face prin accesarea site-ului www.anaf.ro, in sectiunea "inregistrare Utilizatori", cu ajutorul unui user-name si a unei parole. Verificarea datelor inregistrate se va face fie on-line, cu ajutorul numarului de inregistrare inscris pe un act administrativ fiscal emis de administratia fiscala incepand cu anul 2013, fie la sediul oricarei administratii fiscale in termen de 10 zile calendaristice de la data inregistrarii in Spatiul Privat Virtual. Contribuabilii care detin deja un certificat digital calificat inregistrat pe site-ul ANAF se pot autentifica in Spatiul Privat Virtual cu ajutorul acestuia.
2. Acces controlat la dosarul contribuabilului - serviciul este destinat institutiilor publice, persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate si persoanelor juridice nerezidente. Pentru a accesa si utiliza serviciul "Acces controlat la dosarul contribuabilului" este nevoie de un certificat digital calificat. Este un serviciu prin intermediul caruia contribuabilii au acces la informatii cu privire la: vectorul fiscal, situatia sintetica, declaratii depuse. Pe site-ul ANAF, in sectiunea "Servicii on-line", sub-sectiunea "Declaratii electronice / Acces controlat la dosarul contribuabilului" se gasesc informatii detaliate despre acest serviciu.
3. Depunere declaratii on-line - serviciu disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro ce poate fi accesat prin utilizarea unui certificat digital calificat. Utilizarea acestui serviciu ofera urmatoarele avantaje: reducerea timpului aferent depunerii declaratiilor, intrucat nu presupune deplasarea la sediul administratiei fiscale; economisirea resurselor materiale si financiare (hartie, cheltuieli cu personal, transport); utilizarea unui singur certificat calificat pentru transmiterea mai multor declaratii; depunerea declaratiilor on-line se poate face la orice ora. Formularele electronice pot fi descarcate de pe site-ul www.anaf.ro, sectiunea "Servicii on-line", sub-sectiunea "Declaratii electronice / Descarcare aplicatii".
4. Asistenta prin e-mail - prin intermediul formularului de asistenta postat pe site-ul ANAF contribuabilii pot obtine informatii cu caracter general in legatura cu modul in care trebuie sa procedeze pentru a beneficia de un drept fiscal sau pentru a se conforma unei obligatii fiscale.
5. Buletin informativ fiscal - pe ste-ul www.anaf.ro, in sectiunea "Asistenta contribuabili, sub-sectiunea "Legislatie / Noutati legislative" se gasesc informatii cu privire la actele normative cu incidenta in materie fiscala ce au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei in saptamana anterioara.
6. Ghiduri curente - pe site-ul www.anaf.ro, in sectiunea "Asistenta contribuabili" se gasesc materiale informative si ghidurile elaborate de ANAF, orientate pe grupuri tinta, care au scopul de a facilita indeplinirea obligatiilor fiscale declarative si de plata ale contribuabililor.
Servicii oferite telefonic
SAF-T Ghid de raportare corecta
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
7. Call-center - prin intermediul numarului de telefon 031 403 9160, contribuabilii primesc raspunsuri prompte si de calitate la intrebarile formulate. Astfel, pentru a beneficia de indrumare si asistenta in domeniul fiscal contribuabilii selecteaza tastele 1 si 2, iar pentru asistenta in domeniul Tehnologiei Informatiei selecteaza tasta 3.
8. TelVerde - prin intermediul numarului 0800 8000 85, contribuabilii pot sesiza: refuzul operatorilor economici de a elibera bon fiscal; acte de coruptie infaptuite de catre functionari din cadrul Ministerului Finantelor Publice si din institutiile subordonate. Acest numar de telefon poate fi apelat gratuit, 24 de ore din 24.
9. Acces date prin SMS - prin transmiterea unui mesaj (SMS) la numarul 1300, contribuabilii obtin urmatoarele informatii publice despre un agent economic: codul de identificare fiscala; denumirea agentului economic inregistrat / neinregistrat in scopuri de TVA; starea de inactivitate fiscala a agentului economic; aplicarea sistemului de TVA la incasare.
Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Iasi
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Certificatul de atestare fiscala si deciziile obligatiilor de plata accesorii se pot transmite onlineArticole similare
DGRFP: Eliberarea de extrase de cont in format electronic de la Trezorerie, fara perceperea de comisioaneNoutati privind Formularul 390Procedura de aprobare a transferului sumelor din contul de TVAFirmele care au optat pentru plata defalcata a TVA vor aplica sistemul ForexebugANAF modifica procedura de inregistrare a aparatelor de marcat electronice fiscaleUltimele articole
Depunere declaratii online. Cum se poate achizitiona semnatura electronicaRaportarile contabile la 30 iunie 2024 se depun doar de entitatile cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euroRaportari contabile la 30 iunie 2024: pana cand se depun si cine are aceasta obligatieDeclaratia Unica in 2024. In anumite conditii persoanele fizice NU mai trebuie sa depuna declaratiaAu OBLIGATIA inregistrarii in SPV persoanele juridice, asocierile, PFA-urile, II-urile si IF-urileArticole similare
BULETIN INFORMATIV: Masuri de simplificare la aplicarea TVABULETIN INFORMATIV ANAF: Noutati legislative cu incidenta fiscala din perioada 4-10 septembrieBULETIN INFORMATIV: Noutati legislative din perioada 15 - 21.05.2015Noutati legislative publicate de ANAF: acte cu incidenta fiscala din perioada 24-30 aprilieAlegerea codului CAEN pentru servicii de informare economice, fiscale si juridice prestate clientilorUltimele articole
BULETIN INFORMATIV ANAF: Noutati fiscale publicate la final de septembrie 2024Buletin ANAF. 5 noutati fiscale publicate in Monitor in luna mai 2024BULETIN INFORMATIV ANAF. 5 noutati fiscale publicate in Monitor intre 13-17 mai 2025Buletin ANAF. 3 noutati fiscale publicate in Monitor la final de martie 2024BULETIN INFORMATIV ANAF. 4 noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 26 februarie -1 martie 2024Articole similare
ANAF a actualizat mai multe ghiduri fiscale utile!Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"