Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Depunere declaratii online. Cum se poate achizitiona semnatura electronica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Aug. 2024
Depunere declaratii online. Cum se poate achizitiona semnatura electronica
Tags: depunere declaratii , declaratii online, semnatura electronica

Dorim sa achizitionam o semnatura electronica pentru depunere declaratii pe numele administratorului. Mentionez ca acesta este cetatean belgian, nu are rezidenta in Romania, nici CNP.

Imi puteti spune care sunt pasii de urmat pentru a putea achizitiona, apoi inregistra semnatura pe ANAF astfel incat sa se poata depuna declaratii? Mul?umesc.

Depunere declaratii online cu semnatura electronica – raspunsul specialistului:

 

In prealabil, poate fi precizat ca administratorul nerezident trebuie sa aiba deja un numar de identificare fiscala (NIF) deoarece conform art. 83 alin. 1-2 din Codul de procedura fiscala pentru persoanele fizice nerezidente care, potrivit actului constitutiv, au calitatea de fondator, asociat, actionar ori administrator in cadrul societatii respective solicitarea de atribuire a NIF se face de catre oficiile registrului comertului, odata cu solicitarea inregistrarii unei societati la registrul comertului, la cesiunea partilor sociale ori a actiunilor, respectiv la numirea de noi reprezentanti legali sau la cooptarea de noi asociati ori actionari cu prilejul efectuarii majorarii de capital social, dupa caz.

Cu alte cuvinte, administratorul nerezident trebuie sa detina deja NIF atribuit de organele fiscale prin intermediul ONRC cu prilejul inregistrarii societatii la Registrul Comertului ori, in cazul numirii ulterioare, cu prilejul inregistrarii mentiunii privind numirii sale ca nou administrator al societatii.

Cu privire la declaratii, conform art. 102 alin. 3-4 din Codul de procedura fiscala declaratia fiscala se semneaza de catre contribuabil/platitor sau, dupa caz, de reprezentantul legal ori imputernicitul acestuia. Obligatia de semnare a declaratiei fiscale se considera a fi indeplinita si in cazul transmiterii declaratiei fiscale prin sistemul electronic de plati ori prin sisteme electronice de transmitere la distanta.

In consecinta, titularul certificatului digital calificat, in baza caruia documentele, inclusiv declaratiie fiscale, pot fi semnate electronic este, de regula, reprezentantul legal al contribuabilului (administratorul societatii), insa titularul poate fi si un imputernicit al contribuabilului (de regula, persoana care are atributii in completarea si transmiterea declaratiilor fiscale contabil, contabil-sef, reprezentantul firmei de contabilitate, alta persoana imputernicita etc.). Reiese ca nu este obligatoriu ca numai administratorul nerezident al societatii sa semneze si sa depuna declaratiile fiscale, aceste operatiuni putand fi efectuate si de o alta persoana, daca acest drept i-a fost acordat de catre administrator printr-un document de imputernicire.

Referitor la pasii de urmat pentru depunerea online a declaratiilor de catre administrator, societatea trebuie sa aiba in vedere urmatoarele etape:


- se obtine certificatului de semnatura electronica de la unul din furnizorii acreditati, care pot fi identificati pe pagina de internet a Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei (Certsign SA, Digisign SA, Alfatrust Certification SA, Trans Sped SRL), pe site-ul fiecarui furnizor fiind detaliata modalitatea prin care se poate obtine acest certificat de catre fiecare persoana doritoare;
- se verifica existenta pe suportul tehnic (calculator) a programului Adobe Reader instalat;
- se descarca documentul de confirmare de pe site-ul ANAF, se completeaza, se trimite la furnizorul de la care a fost achizitionat certificatul de semnatura electronica, se primeste semnat de acesta si apoi se transmite la ANAF prin intermediul site-ului ANAF (sectiunea Declaratii electronice, optiunea Inregistrare certificate calificate);
- se completeaza online formularul 150 Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat , se listeaza si se depune impreuna cu documentele necesare (documentul de identitate a solicitantului, in original si in copie, documentul eliberat de contribuabil, din care rezulta dreptul solicitantului de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil) la sediul organului fiscal, cu mentiunea ca nu este nevoie de imputernicire deoarece persoana solicitanta este chiar administratorul, in calitate de reprezentant legal al societatii;
- urmeaza confirmarea dreptului de utilizare a serviciului, la adresa de email comunicata in formularul 150, in termen de 4-7 zile lucratoare de la depunerea documentatiei la organul fiscal;
- pentru depunerea declaratiilor se acceseaza site-ul www.e-guvernare.ro Depunere declaratii, Declaratii ANAF, cu redirectionare pe portalul ANAF, urmand ca declaratiile electronice completate si semnate digital de administrator sa fie transmise prin intermediul portalului.

Etapele pe scurt ce trebuie parcurse in acest scop, instructiunile de utilizare a serviciului de depunere on line a declaratiilor, intrebarile frecvente si solutionarea erorilor frecvente sunt descrise la adresa de internet:https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/declaratii_electronice/informatii_depunere_decl_juridice.

De asemenea, informatii detaliate sunt disponibile pe internet, pe site-urile furnizorilor de servicii de certificare acreditati (spre exemplu, https://www.digisign.ro//uploads/Instructiuni-inregistrare-ANAF.pdf).




Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Depunere declaratii online. Cum se poate achizitiona semnatura electronica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016