Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ultimul an autoritatile romane au decis si chiar implementat simplificarea comunicarii dintre contribuabili/cetateni si ANAF. Astfel, foarte multe dintre declaratiile care odinioara se depuneau in format hartie la agentiile fiscale, acum pot fi transmise mult mai usor, in mod electronic. Dar care este procedura pe care trebuie sa o urmati? O aflati in continuarea articolului.
Ce declaratii puteti depune online
Contribuabilii pot alege metoda online de a depune declaratiile fiscale, insa aceasta va deveni cat de curand obligatorie pentru toata lumea.
Iata ce declaratii puteti depune online in prezent:
SAF-T Ghid de raportare corecta
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
13. 394 Declaratie informativa privind livrarile/ prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national
14. 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/ pierderile realizare, pe beneficiari de venit
15. 104 Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor.
Depunere declaratie ANAF
Inainte de a utiliza serviciul de depunere declaratii online, contribuabilii trebuie sa aiba acces la acest serviciu, prin obtinerea unui certificat digital calificat.
Pentru a face acest lucru, trebuie sa depuneti la ANAF declaratia 150- reprezinta cererea pentru utilizarea unui certificat digital calificat (OMFP 847/2009).
Formularul se utilizeaza pentru obtinerea dreptului de acces la serviciul de depunere online a declaratiilor fiscale. Cererea pentru utilizarea unui certificat digital calificat se completeaza, se transmite electronic si se listeaza prin functionalitatile puse la dispozitie de serviciul "Depunere declaratii on-line".
Aceasta cerere va fi insotita de: documentul de identitate al titularului certificatului calificat, in original si in copie; documentul, in original si in copie, care atesta calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului; documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil; (acest document se depune in situatia in care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat).
Documentele se depun de titularul certificatului calificat, pentru fiecare contribuabil reprezentat, la oricare unitate fiscala.
Click aici pentru inregistrare certificate calificate persoane juridice!
ATENTIE! Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se obtine in urma procedurii explicate in instructiunile aferente depunerii on-line
Formular 150 pentru inregistrare certificate calificate persoane juridice
Pentru a vedea cum se reinnoieste un certificat digital calificat, citeste ACEST articol.
Procedura depunere declaratii online ANAF
Procedura pentru a depune declaratiile online nu este foarte complicata, insa trebuie sa aveti mare atentie sa fie trimisa si completata corespunzator.
Pasii pe care trebuie sa ii urmati:
1. Obtineti un certificat calificat de semnatura electronica conform Legii 455/2001 de la unul din furnizorii acreditati. Registrul furnizorilor de servicii de certificare acreditati, este stabilit si publicat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale pe site-ul www.mcsi.ro.
2. Instalati programul Adobe Reader.
3. Descarcati documentul de confirmare de pe portalul ANAF, completati-l, transmiteti-l pe e-mail la furnizorul certificatului, primiti-l semnat de acesta, apoi transmiteti-l prin portal la ANAF (modulul Declaratii electronice, optiunea Înregistrare certificate calificate).
4. Listati, semnati si stampilati cererea de utilizare a serviciului de depunere electronica (formularul 150).
5. Privind imputernicirea de la contribuabil: in situatia în care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat, se prezinta documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil. Daca exista calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului, se prezinta documentul, in original si copie, care atesta aceasta calitate (acest document poate fi Hotararea Adunarii Generale a Actionarilor sau Statutul societatii comerciale).
6. Prezentati documentele la orice unitate fiscala (imputernicirea, actul de identitate, formularul 150).
7. Confirmarea dreptului de utilizare a serviciului se face de regula prin e-mail, pe adresa comunicata in formularul 150, in termen de 4-7 zile lucratoare de la depunerea documentatiei la organul fiscal, neprimirea acesteia de catre contribuabil nu reprezinta un obstacol procedural, tehnic sau de alta natura, pentru depunerea declaratiilor. Dupa acest termen puteti incerca sa utilizati serviciul de depunere declaratii. Recipisa primita in urma depunerii este o confirmare a posibilitatii tehnice de utilizare a serviciului "Depunere declaratii". Daca intampinati probleme la depunerea declaratiilor, va rugam sa trimiteti mesajul de eroare prin formularul de contact
8. Accesati adresa www.e-guvernare.ro Depunere declaratii, Declaratii ANAF (veti fi redirectionat pe portalul ANAF)
9. Descarcati formularele electronice .
10. Completati formularele de declaratii.
11. Transmiteti declaratiile.
12. Examinati starea declaratiilor transmise
E-guvernare depunere declaratii
Pentru a descarca declaratiile electronice trebuie sa accesati adresa www.e-guvernare.ro
ANAF declaratii electronice
Pentru a vedea declaratiile electronice ANAF trebuie sa accesati pagina ANAF –declaratii electronice
Ultimul pas, inainte de completare, este sa downloadati Softul A, care contine declaratia respective in format electronic.
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru 10 aprilie 2018ANAF: Declaratii fiscale cu termen in luna noiembrie 2015ANAF: Ghid depunere declaratii electroniceCoronavirus trimite contribuabilii acasa. ANAF recomanda interactiunea la distantaCompletarea D406 in mod gresit atrage sanctiuni de pana la 1.500 lei pentru contribuabili. Cazuri pentru care NU se aplica amendaUltimele articole
Depunere declaratii online. Cum se poate achizitiona semnatura electronicaDepunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]D230 in 2023: Peste 24.000 de formulare 230 depuse la nivelul Administratiei Judetene a Finantelor Publice VranceaReminder (ANAF): 25 iunie, termenul limita pentru mai multe obligatii fiscaleAlerta fiscala! 25 februarie, termenul limita pentru depunerea mai multor declaratii fiscale!Articole similare
Declaratia 200 se depune pana la 25 mai 2015. Documentar fiscal completMai putine declaratii depuse in primavara aceastaNu uitati sa depuneti Declaratia 112 pe Internet pana la 26 septembrie, inclusivObligatoriu online: Depunerea formularului 112Declaratia 208 a ajuns la versiunea 2.0.0Ultimele articole
DEPUNERE DECLARATII ONLINE. Cum se poate achizitiona semnatura electronicaDin 1 iulie 2022 Declaratia de mediu nu mai poate fi transmisa in format hartie (Ordinul 1642/2022)Din 1 iulie 2022 Declaratia privind fondul de mediu ar putea fi depusa exclusiv online (Proiect)Raspuns oficial ANAF: Specificatii privind inregistrarea unei persoane juridice in SPVAtentie! 25 mai 2016 e termenul-limita pentru depunerea mai multor declaratii de catre persoanele fiziceArticole similare
Situatii financiare anuale: Termenul limita pentru depunerea formularelor este data de 30 mai 2023ANAF: Modificari importante in depunerea declaratiilor de la 1 decembrie 2011Instructiuni pentru completarea formularului 300 | Decont de taxa pe valoarea adaugataOPANAF 3.665 din 2012 modifica formularul 300. Vezi ce e NOUANAF ofera 8 servicii electronice adaptate diferitelor categorii de contribuabiliUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularDepunere declaratii online. Cum se poate achizitiona semnatura electronicaDecont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneDeclaratia Unica in 2024. Pana cand se depune in acest anContract prestari servicii de contabilitate incheiat. Cum poate fi revocat accesul in SPV?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"