Tags: ordinul1642/2022, depunere declaratii fiscale, declaratia de mediu
Incepand din data de 1 iulie 2022 Declaratia de mediu nu mai poate fi transmisa in format hartie, conform Ordinului 1642/2022 care a fost publicat recent in Monitor.
Ordinul nr. 1642/2022 privind modificarea si completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 572/2019 pentru depunerea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanta a fost publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 626 din 27 iunie 2022.
Astfel, Declaratia de mediu nu va mai putea fi depusa in format hartie, ci doar in mod electronic. Pentru a avea acces la aplicatia informatica trebuie sa faceti o solicitare online.
In urma solicitarii, Administratia Fondului pentru Mediu genereaza un cont de acces si o parola pentru fiecare persoana juridica/fizica, pe care le comunica reprezentantului legal. Dupa intrarea in posesie a contului si a parolei, reprezentantul legal are obligatia sa modifice parola de utilizator.
Utilizarea serviciului «Depunere declaratii online» va fi posibila numai dupa inrolarea in aplicatia informatica, in baza unui document care atesta calitatea de reprezentant legal, atasat la cererea de inrolare.
Extras din Ordinul 1642/2022:
Art. I. -
Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 572/2019 pentru depunerea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanta, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 544 din 3 iulie 2019, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 1. -
(1) Declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru mediu se depun prin mijloace electronice de transmitere la distanta."
2. La articolul 1, alineatul (2) se abroga.
3. La articolul 5, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
Art. 5. -
(1) Generarea unui cont de acces in aplicatia informatica care asigura serviciul «Depunere declaratii online» se realizeaza in baza solicitarii scrise, in format electronic, a reprezentantului legal al persoanei juridice/fizice, depusa prin intermediul serviciului «Depunere declaratii online», conform anexei nr. 1. Solicitarea va fi insotita de un document care atesta calitatea de reprezentant legal a solicitantului.
(2) In urma solicitarii prevazute la alin. (1), Administratia Fondului pentru Mediu genereaza un cont de acces si o parola pentru fiecare persoana juridica/fizica, pe care le comunica reprezentantului legal. Dupa intrarea in posesie a contului si a parolei, reprezentantul legal are obligatia sa modifice parola de utilizator."
4. La articolul 5 alineatul (3), dupa litera c) se introduc doua noi litere, literele d) si e), cu urmatorul cuprins:
"
d) solicitarea de emitere a certificatului de atestare fiscala privind obligatiile la Fondul pentru mediu, in forma electronica;
e) vizualizarea si descarcarea certificatului de atestare fiscala privind obligatiile la Fondul pentru mediu, emis in forma electronica, valabil cu semnatura electronica a Administratiei Fondului pentru Mediu."
5. La articolul 6, alineatele (2) - (5), (7) si (8) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
(2) Utilizarea serviciului «Depunere declaratii online» de catre persoanele prevazute la alin. (1) lit. a) va fi posibila numai dupa inrolarea in aplicatia informatica, in baza unui document care atesta calitatea de reprezentant legal, atasat la cererea de inrolare prevazuta in anexa nr. 2.
(3) Utilizarea serviciului «Depunere declaratii online» de catre persoanele prevazute la alin. (1) lit. b) va fi posibila numai dupa inrolarea in aplicatia informatica, in baza unei imputerniciri notariale atasate la cererea de inrolare prevazuta in anexa nr. 2.
(4) Imputernicirea notariala trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele elemente:
a) datele de identificare ale contribuabilului/platitorului, dupa caz;
b) datele de identificare ale reprezentantului legal;
c) datele de identificare ale persoanei fizice care va avea calitatea de imputernicit pentru utilizarea serviciului «Depunere declaratii online» pus la dispozitie de Administratia Fondului pentru Mediu;
d) adresa de e-mail la care se vor efectua notificarile referitoare la confirmarea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanta, precum si comunicarea actelor prevazute la alin. (5) si a altor documente ori informari emise de Administratia Fondului pentru Mediu;
e) acordul privind primirea de informari prin posta electronica;
f) acceptul privind termenii si conditiile de utilizare a serviciului «Depunere declaratii online» pus la dispozitie de Administratia Fondului pentru Mediu.
(5) In imputernicirea notariala, reprezentantul legal isi va exprima acordul in legatura cu optiunea emiterii, in forma electronica, a actelor administrativ-fiscale, a actelor de executare ori a altor acte de catre Administratia Fondului pentru Mediu, precum si in legatura cu optiunea comunicarii acestor acte prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile art. 47 alin. (15) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
. . . . . . . . . .
(7) Cererea de inrolare semnata electronic de catre Administratia Fondului pentru Mediu va fi descarcata, verificata si semnata cu semnatura electronica calificata de catre persoana autorizata. Cererea de inrolare va fi transmisa, in format electronic, catre serviciul «Depunere declaratii online» si va fi insotita de documentul care atesta calitatea de reprezentant legal sau de imputernicirea notariala, dupa caz.
(8) Pentru aprobarea cererii de inrolare, persoana autorizata prevazuta la alin. (1) lit. b) comunica prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire ori depune direct la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu imputernicirea notariala, in original."
6. La articolul 8, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(5) Orice modificare a declaratiilor fiscale se realizeaza prin depunerea Declaratiei privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificative, in format electronic, prin intermediul serviciului «Depunere declaratii online», cu respectarea Instructiunilor de completare si depunere a formularului «Declaratie privind obligatiile la Fondul pentru mediu», aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 591/2017, cu modificarile si completarile ulterioare."
7. La articolul 8, dupa alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (6)-(8), cu urmatorul cuprins:
"
(6) Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificativa se depune in format electronic, prin intermediul serviciului «Depunere declaratii online», numai insotita de documente justificative din care sa rezulte corectitudinea datelor inscrise in declaratia rectificativa. Documentele justificative, semnate cu semnatura electronica calificata de catre persoana autorizata, vor fi incarcate in platforma serviciului «Depunere declaratii online» odata cu declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificativa.
(7) Daca sunt indeplinite conditiile legale, Administratia Fondului pentru Mediu aproba declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificativa si comunica un mesaj electronic de confirmare la adresele de e-mail indicate in solicitarea de deschidere a contului de acces si in cererea de inrolare.
(8) Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificativa este luata in considerare si influenteaza corespunzator situatia fiscala a contribuabilului/platitorului numai dupa ce este aprobata de Administratia Fondului pentru Mediu."
8. La articolul 11, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
Art. 11. -
(1) In situatia in care persoanei inrolate ii expira valabilitatea mandatului acordat sau utilizeaza un alt certificat calificat pentru semnatura electronica decat cel pentru care a primit aprobare, se reia procedura de inrolare prevazuta la cap. IV.
(2) In situatia in care persoanei inrolate ii expira valabilitatea certificatului calificat, se va efectua reinnoirea cu certificatul calificat pentru semnatura electronica a carui valabilitate a fost prelungita, care va fi eliberat de catre acelasi furnizor de servicii de certificare calificata."
9. La articolul 12, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
(2) Prelungirea valabilitatii imputernicirii acordate persoanei inrolate se realizeaza prin intermediul unei noi imputerniciri notariale la Administratia Fondului pentru Mediu, care va contine elementele prevazute la art. 6 alin. (4) si (5). imputernicirea notariala, in original, va fi comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire ori va fi depusa direct la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu, iar forma electronica a acesteia va fi incarcata in serviciul «Depunere declaratii online».
(3) Dupa reinnoirea certificatului calificat pentru semnatura electronica de catre un furnizor de servicii de certificare calificata, persoana inrolata completeaza «Cererea de reinnoire a certificatului digital» pusa la dispozitie in cadrul serviciului «Depunere declaratii online», care va fi semnata cu noul certificat calificat pentru semnatura electronica. Reinnoirea se poate face cel mai devreme in ziua expirarii valabilitatii certificatului calificat pentru semnatura electronica si numai daca noul certificat a fost emis de acelasi furnizor de semnaturi digitale calificate de la care a fost achizitionat certificatul digital expirat."
10. La anexa nr. 2, sintagma "declaratie notariala" se modifica si se inlocuieste cu sintagma "imputernicire notariala".
Art. II. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare la 1 iulie 2022.
de
Stancu AlinaAlina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plati partiale dividende interimare
Intrebare:
Daca am depus bilant interimar la nivelul trimestrului II 2024, dar conform hotararii AGA am repartizat ca dividende interimare o suma mai mica decat profitul la 30.06.2024, pot face o noua AGA pentru suplimentarea dividendelor interimare? Sau va trebui depus un bilant interimar pentru trimestrul III?
Va multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul fiscal al abonamentelor cu asigurarile private de sanatate
Intrebare:
Avem o societate care a incheiat o polita de asigurare de sanatate voluntara pentru salariati, dar in polita sunt incluse si 4 persoane din afara societatii, colaboratori pe proiectele societatii. Pentru terti le vom trata ca si cheltuieli nedeductibile, dar in ce masura sunt ok dpdv al angajatorului? Poate asigura si persoane terte? In afara de impozitul pe profit, ce mai datoreaza? In mod normal aceste sume ar trebui alocate la nivel de CNP si impozitate daca pragul de 400 Euro /...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul TVA vanzare teren
Intrebare:
Societate, platitoare de TVA a achizitionat un teren de la o persoana fizica, fara TVA.
Nu mai are bani si vrea sa vanda terenul, la un client, care poate sa fie firma sau persoana fizica. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa faca factura dpdv al TVA-ului.
Mentionez ca nu stiu daca terenul e construibil sau nu.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Asigurare voluntara de sanatate colaboratori
Intrebare:
Avem o societate care a incheiat o polita de asigurare de sanatate voluntara pentru salariati, dar in polita sunt incluse si 4 persoane din afara societatii (colaboratori pe proiectele societatii). Pentru terti le vom trata ca si cheltuieli nedeductibile, dar in ce masura sunt ok dpdv al angajatorului? Poate asigura si persoane terte? In afara de impozitul pe profit ce mai datoreaza? In mod normal aceste sume ar trebui alocate la nivel de CNP si impozitate daca pragul de 400 Euro/an...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Salariul minim in constructii. Facilitati fiscale
Intrebare:
In vederea aplicarii derogarii sumei de 300 lei introdusa prin OUG 115 si continuata prin OUG 156/2024 ART. LXVI la verificarea primei conditii prevazute la lit.a
a) nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile;
In...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<