Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Conform legislatiei in vigoare, in anumite conditii persoanele fizice NU mai trebuie sa depuna Declaratia Unica. Cand va fi posibil acest lucru?
ANAF informeaza contribuabilii referitor la faptul ca, pot depune declaratia unica (formular 212) pentru declararea/definitivarea veniturilor realizate in anul 2023, impozitului aferent acestora si, dupa caz, a contributiilor sociale datorate pentru anul 2023 (in Capitolul I) precum si pentru estimarea veniturilor pe care le vor realiza in anul 2024, a impozitul aferent acestora si, in functie de nivelul veniturilor, a contributiilor sociale datorate sau pentru care opteaza in anul 2024 (in Capitolul II).
Ca urmare a recentelor modificari legislative, institutia precizeaza urmatoarele:
-persoanele fizice care au chiriasi persoane juridice sau alte entitati care conduc evidenta contabila, nu mai au obligatia, incepând cu anul 2024, sa depuna declaratia unica, impozitul fiind retinut la sursa si declarat de catre acesti chiriasi;
-persoanele fizice care obtin venituri din chirii nu mai au posibilitatea sa opteze in anul 2024 pentru evidenta veniturilor si cheltuielilor in sistem real. Acestia determina venitul net anual prin scaderea din venitul brut anual (reprezentat de chiria anuala conform contractului) a unei cote forfetare de cheltuieli de 20%;
-persoanele fizice care la sfârsitul anului 2023 au in derulare mai mult de 5 contracte de inchiriere nu mai au obligatia evidentierii veniturilor si cheltuielilor in sistem real, aceste persoane fiind obligate sa determine venitul net anual aferent fiecarui contract pe baza cotelor forfetare de cheltuieli de 20%;
-persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente vor datora, pentru anul 2024, contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), in cota de 10% din venitul net anual realizat, cu exceptiile prevazute de lege. CASS se va putea deduce din venitul net anual, pentru stabilirea venitului impozabil;
-persoanele care obtin venituri impuse in sistem real din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, chirii, activitati agricole, piscicultura, silvicultura precum si câstiguri din investitii care se declara in declaratia unica si venituri din strainatate de natura celor enumerate, inclusiv pensii din strainatate, pot directiona, prin completarea declaratiei unice, pâna la 3,5% din impozitul datorat catre entitatile non profit/unitatile de cult din impozitul aferent veniturilor obtinute in anul 2023 (incepând cu veniturile anului 2024 nu mai exista aceasta posibilitate decât pentru cei care obtin venituri salariale).
Termenul legal de depunere a declaratiei unice este 25 mai 2024 care, implinindu-se intr-o zi nelucratoare, se prelungeste pâna la data de 27 mai 2024. Declaratia unica se poate depune:
- prin mijloace electronice de transmitere la distanta:
- prin intermediul serviciului „Spatiul Privat Virtual”, accesând website-ul www.anaf.ro, sectiunea „Depunere declaratie unica si alte formulare SPV-PF”;
- prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, prin utilizarea unui certificat digital calificat;
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
- in format hartie, la registratura organului fiscal competent sau prin posta cu confirmare de primire.
ANAF recomanda depunerea Declaratiei unice (formular 212) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, modalitate care permite depunerea declaratiei la orice ora si zi a saptamânii, evitarea deplasarii si aglomeratiei de la ghiseu.
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Modificare D212 in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabilii care obtin venituri din chiriiDeclaratia Unica in 2024. Cand se depune declaratia pentru dividendele din 2023?Venituri din dividende care depasesc plafonul de 12 salarii minime, CASS declarat in 2022. Mai trebuie depusa D212 si in 2023?Completarea si depunerea D212 si D230 pentru persoanele fizice care doneaza pana la 3,5% din impozitul anual datoratDeclaratia Unica estimativa anului 2024. Cum se va calcula impozitul pe venit si CASS-ul?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"