Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


ANAF a publicat, pe site-ul oficial, o speta utila contribuabililor care au obtinut venituri din dividende care depasesc plafonul de 12 salarii minime.
Intrebare:
O persoana fizica a obtinut in anul 2022 venituri din dividende peste plafonul de 12 salarii minime brute pe tara si a declarat contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) in formularul 212 - Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice aferent anului 2022, la Capitolul II ”Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate”, sectiunea II.2.2 la punctul B, la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. Persoana fizica in cauza mai are obligatia completarii in anul 2023 a formularului 212 Capitolul I ”Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate”?
Raspuns:
Nu. In aceasta situatie, in anul 2023, nu trebuie depus formularul 212 - Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2022”.
Baza legala:
Legea nr 227 / 2015 articolul 174 alin. (3^2)

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Sursa: ANAF

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF explica modul de completare Formular 207Impozitarea veniturilor pe dividendeVENITURI DIN DIVIDENDE. Platitorul calculeaza contributii sociale?Documentar fiscal | Noile prevederi 2013 privind impozitul pe venitImpozit dividende. TOT ce trebuie sa stii despre impozitul pe dividende in 2025Ultimele articole
Persoane care obtin VENITURI DIN DIVIDENDE si chirii. CAS, CASS si regim TVA in 2024Calculul impozitului pe dividende: ghid completCum se completeaza D205 pentru veniturile din dividendeCASS dividende 2023. Salariul minim pe economie care se va utiliza la calcularea CASS-uluiImpozit pe profit: Din 1 ianuarie 2024 se aplica trei regimuri speciale pentru afacerile mari, conform Legii 296/2023Articole similare
Declaratia Unica in 2024. Cand se depune declaratia pentru dividendele din 2023?Declaratia Unica in 2024. In anumite conditii persoanele fizice NU mai trebuie sa depuna declaratiaModificare D212 in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabilii care obtin venituri din chiriiCompletarea si depunerea D212 si D230 pentru persoanele fizice care doneaza pana la 3,5% din impozitul anual datoratDeclaratia Unica estimativa anului 2024. Cum se va calcula impozitul pe venit si CASS-ul?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"