Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum se completeaza D205 pentru veniturile din dividende

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Feb. 2024
Cum se completeaza D205 pentru veniturile din dividende
Tags: venituri din dividende, completare d205

In declaratia D205 aferenta an 2023 la completarea categoriei 08.Venituri din dividende este corect sa punem la punctul 8. Dividende distribuite, valoare bruta din AGA cu data 2023 aferenta repartizare profit din 2022, la punctul 9.Dividende platite, valoarea neta platita totala din rulajul debitor al contului 4571 din balanta la 31.12.2023 sau punem valoarea bruta totala platita, impartind valoarea neta la 0.92 (impozitul fiind 8%)?

Mentionez ca in anul 2023 s-au platit atat dividende aferente an 2021 cat si dividende aferente an 2022. Multumesc.

 

Completare D205 pentru veniturile din dividende – raspunsul specialistului:

 

Conform normelor de completare ale formularului 205 pentru veniturile din dividende:
"9. Cap. V „Date informative privind impozitul pe veniturile din dividende“ se completeaza de catre platitorii de venituri din dividende, pentru fiecare persoana fizica beneficiara.

Col. 1 - se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit, inscriindu-se numele si prenumele persoanelor fizice.

Col. 2 - se inscrie codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.

Col. 3 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul venitului distribuit din dividende, intr-un an fiscal.

Col. 4 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul venitului platit actionarilor sau asociatilor din dividendele distribuite, intr-un an fiscal.

Col. 5 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand baza de calcul al impozitului, intr-un an fiscal.

Col. 6 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul impozitului pe venit calculat si retinut in cursul anului.

Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care s-a aprobat distribuirea dividendelor."



Rolul formularului 205 este unul informativ, scopul principal fiind acela de a corela sumele declarate in cursul anului fiscal cu titlul de impozit pe dividende prin formularul D100 cu persoanele care realizeaza respectivele venituri si, implicit, datoreaza impozitul pe dividende astfel calculat si retinut la sursa de catre platitorul venitului.

Asdar, in casuta de dividende distribuite (7) veti trece suma bruta a dividendului astfel cum rezulta din hotararile AGA din anul de referinta 2023, in casuta de dividende platite (8) se va trece dividendul net efectiv platit in cursul exercitiului fiscal pentru care s-a constituit impozit in anul de referinta, in casuta privint baza de calcul a impozitului se va trece dividendul brut distribuit prin hotararile AGA indiferent daca au fost sau nu achitate (avand in vedere ca impozitul pentru decembrie (platit sau neplatit) este scadent la 25.01 a anului urmator, in principiu aceeasi suma cu cea de la casuta 7), in timp ce in casuta de impozit retinut se va declara impozitul calculat si retinut pentru dividendele distribuite in cursul anului respectiv (achitate sau neachitate).

De altfel, art. 132 alin. (2) (coroborat cu art. 97 alin. (7)) din legea 227/2015 privind Codul fiscal stipuleaza urmatoarele:
"(2) Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii si asimilate salariilor, platitorilor de venituri din pensii, platitorilor de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, platitorilor de venituri in baza contractelor de activitate sportiva, venituri din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, acestia avand obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate."


Pentru dividendele distribuite in 2022 si 2021 nu se vor trece sume in D205 aferenta anului 2023. Pentru dividendele aferente anilor 2021 si 2022 distribuite in 2023 se vor trece sume in D205 pentru 2023.

 

 

Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016