Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Legea 296/2023 a fost recent publicata in Monitorul Oficial si astfel au fost aprobat 3 regimuri speciale de impozitare pentru afacerile mari. Schimbarile se vor aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2023.
Din 1 ianuarie 2024 se aplica trei regimuri speciale pentru afacerile mari.
Impozit minim
(1) Contribuabilii, altii decat cei prevazuti la art. 15, care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit prevederilor alin. (3), sunt obligati la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro a cifrei de afaceri este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile.
In sensul prezentului alineat, cifra de afaceri a anului precedent reprezinta diferenta dintre veniturile totale (VT) si veniturile care se scad din veniturile totale (Vs), astfel cum sunt definite la alin. (3).
(2) In situatia in care rezultatul fiscal cumulat la sfarsitul trimestrului/anului de calcul este pierdere fiscala sau profit impozabil, inainte de recuperarea pierderii fiscale din anii precedenti, potrivit art. 31, contribuabilul determina impozitul minim pe cifra de afaceri potrivit alin. (3).

Manual de politici contabile - Stick USB

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Impozit suplimentar pentru institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine
(1) Prin exceptie de la art. 18^1, institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine datoreaza suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a urmatoarelor cote de impozitare:
a) 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2025 inclusiv;
b) 1%, incepand cu data de 1 ianuarie 2026.
(2) Pentru aplicarea alin. (1), cifra de afaceri cuprinde:
a) venituri din dobanzi;
b) venituri din dividende;
c) venituri din taxe si comisioane;
d) castiguri (pierderi) din derecunoasterea activelor si datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justa prin profit sau pierdere, net;
e) castiguri sau pierderi aferente activelor si datoriilor financiare detinute in vederea tranzactionarii, net;
f) castiguri sau pierderi aferente activelor financiare nedestinate tranzactionarii, evaluate obligatoriu la valoarea justa prin profit sau pierdere, net;
g) castiguri sau pierderi aferente activelor si datoriilor financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justa prin profit sau pierdere, net;
h) castiguri sau pierderi din contabilitatea de acoperire, net;
i) diferente de curs de schimb (castig sau pierdere), net;
j) castiguri sau pierderi din derecunoasterea activelor nefinanciare, net;
k) alte venituri din exploatare.
(3) Impozitul pe cifra de afaceri se calculeaza, se declara si se plateste trimestrial, astfel:
a) pentru trimestrele I-III, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata;
b) pentru trimestrul IV, pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator.
(4) Pentru determinarea rezultatului fiscal, impozitul pe cifra de afaceri reprezinta cheltuiala nedeductibila.
(5) Impozitul pe cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului fiscal. Impozitul pe cifra de afaceri datorat trimestrial se determina ca diferenta intre impozitul pe cifra de afaceri calculat cumulat de la inceputul anului fiscal si impozitul pe cifra de afaceri datorat pentru perioada anterioara celei de calcul.
(6) In cazul grupului fiscal, prevederile alin. (1)-(5) se aplica in mod corespunzator de catre membri, in functie de situatia individuala.
(7) Modelul si continutul declaratiei impozitului suplimentar se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se emite in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
(8) Impozitul suplimentar reprezinta venit la bugetul de stat si se administreaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Impozit suplimentar pentru persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale
(1) Prin exceptie de la art. 18^1, persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale, stabilite prin ordin al ministrului finantelor, altii decat cei prevazuti la art. 15, care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro, datoreaza suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri calculat potrivit alin. (2).
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro a cifrei de afaceri este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile.
In sensul prezentului alineat, cifra de afaceri a anului precedent reprezinta diferenta dintre veniturile totale (VT) si veniturile care se scad din veniturile totale (Vs), astfel cum sunt definite la alin. (2).
(3) Impozitul specific pe cifra de afaceri se calculeaza, se declara si se plateste trimestrial, astfel:
a) pentru trimestrele I-III, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata;
b) pentru trimestrul IV, pana la data depunerii declaratiei anuale privind impozitul pe profit.
(4) Pentru determinarea rezultatului fiscal, impozitul specific pe cifra de afaceri reprezinta cheltuiala nedeductibila.
(5) Impozitul specific pe cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului fiscal. Impozitul specific pe cifra de afaceri datorat trimestrial se determina ca diferenta intre impozitul specific pe cifra de afaceri calculat cumulat de la inceputul anului fiscal si impozitul specific pe cifra de afaceri datorat pentru perioada anterioara celei de calcul.
(6) In cazul grupului fiscal, prevederile alin. (1)-(5) se aplica in mod corespunzator de catre membri, in functie de situatia individuala.
(7) Modelul si continutul declaratiei impozitului specific pe cifra de afaceri se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(8) Impozitul specific pe cifra de afaceri reprezinta venit la bugetul de stat si se administreaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Asociatie de proprietari. Factura de decontare
Intrebare: O asociatie de proprietari are ca proprietar al unui apartament Jandarmeria Romana, care la radul ei, are chirias un salariat (un jandarm). S-au facut reparatii la bloc. Asociatia are datorii la ApaRegio si nu are fond de rulment. Au hotarat sa stranga bani pentru reparatii de la proprietari. Au adunat facturile de reparatii si le-au impartit la nr. de apartamente din blocurile unde s-au facut aceste reparatii. Jandarmeria Romana, proprietara al unui apartament a cerut factura...vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reactivare cod de tva anulat. Emitere facturi de corectie
Intrebare: SC X a avut in perioada 2019-2024 codul de tva anulat. In luna iunie 2024 a redobandit codul de tva, unul dintre clientii colaboratori doreste stornarea facturilor din acea perioada pentru a deduce tva-ul inscris si platit de societatea X, prin declaratia 311. Intrebare: existand un nr. de 15 facturi emise catre acest client putem sa facem factura cu plus si factura cu minus gen-factura emisa ulterior inreg tva pentru perioada 2019-2021, conform art 11...vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Articole similare
TVA locuinte 2024. Ce procent se va aplica in 2024 la incheierea contractelor de vanzare-cumparare?Aplicarea Legii 293/2023. In limita de 1600 lei intra si ajutoarele de inmormantare, de boli incurabile sau cadourile de 8 Martie?Plafon plati numerar 2023: Care este plafonul zilnic de plati pentru avansuri spre decontare?Controale e-Transport: 300 de inspectori antifrauda verifica traficul rutierRegulile de completare a D101 privind impozitul pe profit, modificate! Care sunt noutatile din 2024Ultimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimE-Factura: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legaleFactura decontare CNAS. Mai trebuie transmisa in sistemul RO e-Factura?Articole similare
Schimbari pentru microintreprinderile fara salariati: IMPOZIT SUPLIMENTAR, cu suma fixa trimestrialaFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiProiect: Anumite firme care platesc impozit pe profit vor avea reguli speciale de impozitareModificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microCine detine mai multe proprietati e mai norocos. De ce?!Ultimele articole
Salariile vor fi reduse cu 25 de procente in companiile cu capital majoritar de stat, IMPOZIT SUPLIMENTAR pentru mai multe proprietati imobiliareArticole similare
MFP modifica certificatul de rezidenta fiscalaOrdinul 1679/2022: Cum se face redirectionarea impozitului pe profit/pe veniturile micro pentru efectuarea de sponsorizariProvizioane garantii. Cum se pot constitui si cum deducem?Contabilitatea financiara si de gestiune aplicata: Explicatiile necesare pentru aplicarea corecta a legislatiei in vigoareComunicat MFP: Executia bugetului general consolidat 1.01 - 31.10.2015Ultimele articole
Impozitul pe profit. Termenul limita de plata in 2025 pentru anul 2024 + un exemplu de calculSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorIMPOZIT PE PROFIT. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleTrecere la IMPOZIT PE PROFIT in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulIMPOZIT PE PROFIT in 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"