Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Rectificarea D101. Societatile comerciale trebuie sa indeplineasca doua conditii in acest caz

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Nov. 2020 Exclusiv
Tags: rectificarea d101, societate in faliment, conditii

O societate comerciala platitoare de impozit pe profit are urmatoarea situatie: a inregistrat o pierdere de 40 lei in 2018, profit de 80 lei in 2019, in T1 2020 profit de 60 lei. A achitat impozit pe profit pentru 2019 si T1 2020 fara sa ia in considerare pierderea de recuperat din 2018. La sfarsitul T2 2020 inregistreaza o pierdere cumulata de la inceputul anului. In aceste conditii, in acest moment, societatea are de recuperat de la bugetul statului conform D 101 din 2018 si conform Registrului de evidenta fiscala dupa T2 2020 o anumita suma platita in plus. Pe 28 iulie 2020 societatea intra in faliment/lichidare. In perioada lichidarii societatea nu va mai avea venituri si doreste recuperarea creantei sale de la bugetul de stat. Cum si cand se poate proceda pentru recuperarea acestei creante? Se poate depune D 101 la data intrarii in lichidare in care se inscriu datele conform Registrului de evidenta fiscala? Care sunt sansele de recuperare in acest moment? Care este intreaga procedura ce trebuie urmata pentru recuperarea creantei? Va rog sa tineti cont de faptul ca lichidarea societatii se va incheia cel mai probabil pana la sfarsitul anului. Multumesc.

Raspunsul expertului contabil Vera Constantin: 
 
 Potrivit art. 105 din Codul de procedura fiscala: 
 
"(1) Declaratia de impunere poate fi corectata de catre contribuabil/platitor, pe perioada termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale. 
 
(2) Declaratia informativa poate fi corectata de catre contribuabil/platitor indiferent de perioada la care se refera. 
 
(3) Declaratiile prevazute la alin. (1) si (2) pot fi corectate prin depunerea unei Declaratii rectificative. 
  
(5) Declaratia de impunere nu poate fi depusa si nu poate fi corectata dupa anularea rezervei verificarii ulterioare. 
 
(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), Declaratia de impunere poate fi depusa sau corectata dupa anularea rezervei verificarii ulterioare in urmatoarele situatii: 
 
a) in situatia in care corectia se datoreaza indeplinirii sau neindeplinirii unei conditii prevazute de lege care impune corectarea bazei de impozitare si/sau a creantei fiscale aferente; 
 
b) in situatia in care prin Hotarari judecatoresti definitive s-au stabilit in sarcina platitorului obligatii de plata reprezentand venituri sau diferente de venituri catre beneficiarii acestora care genereaza obligatii fiscale aferente unor perioade pentru care s-a anulat rezerva verificarii ulterioare". 
 
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta faptul ca puteti corecta Declaratiile nr. 101 aferente anilor anteriori, daca sunt respectate  urmatoarele 2 conditii: 
 
 
se corecteaza numai Declaratiile fiscale aflate in interiorul perioadei de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale; 
 
se corecteaza Declaratiile fiscale pentru perioade care nu au facut obiectul inspectiei fiscale. 
 
Daca in evidentele contabile aveti impozit pe profit de recuperat (platit in plus), se poate depune o cerere prin care se solicita organului fiscal fie compensarea cu alte obligatii fiscale (se specifica tipul obligatiei si suma aferenta), fie restituirea sumei, fie o combinatie intre cele doua . 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Rectificarea D101. Societatile comerciale trebuie sa indeplineasca doua conditii in acest caz":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016