Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 11 Mar. 2016 Exclusiv
In cazul urmator, discutam despre ce se intampla daca o firma uita sa depuna o declaratie fiscala. Societatea primeste la sediu proces-verbal pentru amenda. Tinand cont de faptul ca societatea nu a mai avut si alte declaratii nedepuse, vom vedea in ce masura e posibil sa i se anuleze amenda.
In speta de fata, o societate nu depune in termen o declaratie fiscala.Organul fiscal competent stabileste ca societatea in cauza este sanctionata contraventional cu amenda.
Societatea doreste sa i se "anuleze amenda" pentru ca si-a indeplinit toate celelalte obligatii declarative conform prevederilor legale.
Conform art.336 alin.(1) lit.b) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, neindeplinirea de catre contribuabil la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a alor sume, precum si a orice si orice informatii in legatura cu acestea, daca legea prevede declararea acestora, constituie contraventie, daca nu au fost savarsiteiîn astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni.
Aceasta contraventie se sanctioneaza potrivit art.337 lit.d) Cod de procedura fiscala
cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari si cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.
Conform art.338 alin.3), societatea contravenienta poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii prevazute in Codul de procedura fiscala, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.
Dupa cum se poate vedea, amenda contraventionala data de organul fiscal competent societatii este stabilita in baza prevederilor Codului de procedura fiscala

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita
completat cu dispozitiile OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, modificata si completata prin Legea nr.180/2002. (art.339).
Amenda nu se poate anula decat prin anularea procesului-verbal incheiat de organul constatator, in baza art.17 din OG 2/2001.
Se poate primi un avertisment de catre o societate, fara amenda, daca aceasta depune din proprie initiativa declaratia si nu la solicitarea organului fiscal competent (asa cum s-a intamplat in cazul de fata), in cel mult 15 zile de la expirarea termenului prevazut de lege, cu indeplinirea conditiilor: valoarea obligatiei declarate este zero lei si pana la acea data, societatea nu a mai avut aplicata sanctiunea avertismentului.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Nedepunere in termenul legal a unei declaratii fiscale. Cum se poate anula o amenda?":
Rating:
Nota: 3.5 din 5 din 10 voturi
Rating:
Nota: 3.5 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
ANAF: Procedura declararii contribuabililor inactiviRecuperare pierderi. Rectificare declaratia 220Ultima versiune pentru Declaratia 394Codul fiscal 2011 - Titlul VRaportul pentru fiecare tara in parte. Ce obligatii apar privind depunerea?Ultimele articole
Declaratii fiscale care se transmit obligatoriu prin mijloace electronice de transmitere la distanta (Ordinul 2326/2017)Au fost modificate normele metodologice ale programului IMM INVEST. Pentru anumite domenii nu se pot garanta crediteNeconcordante intre evidenta contabila si cea fiscala. Declaratii rectificativeANAF a publicat noul model al declaratiei fiscale pentru sponsorizari. Cum arata formularul 107Formularul 600 va putea fi depus pana la 15 aprilie
Mai multe articole despre declaratie fiscala
Articole similare
Atentie! A fost modificata Declaratia 101, cu termen la 25 martie
Mai multe articole despre amenda nedepunere
Articole similare
Actualizare legislatie septembrie 2011: Modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala (Partea I.3)Joi, 20 aprilie 2023, este termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareObligatoriu online: Depunerea formularului 112Acces la situatia fiscala a persoanelor fizice. Un nou serviciu ANAFCodul fiscal 2008 - Capitolul II. Impozitul si taxa pe cladiri - art. 249-255Ultimele articole
Reminder ANAF! 9 DECLARATII FISCALE importante au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023D101 si D100 au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023Termenul de aplicare a Legii privind venitul minim de incluziune a fost devansat la 1 iunie 2023Joi, 25 mai 2023, termenul de depunere a 9 DECLARATII FISCALELista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF
Mai multe articole despre declaratii fiscale
Articole similare
Obligatii fiscale declarative si de plata privind venituri din activitati dependente desfasurate in RomaniaAtentie la obligatiile sediilor secundare! Vezi ce trebuie respectat urgentCodul fiscal 2011 (Partea III.4): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin OG 30 din 2011Declaratia cod 311. Analiza a unor situatii de completare si depunereProiect de ordin privind modificarea unor acte normative. Sunt vizati contribuabilii mari si mijlociiUltimele articole
PFA in 2023. Pot fi rectificate Declaratiile Unice din anii precedenti daca reduce norma de venit cu 50%?Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAFInspectii ANAF. Se pot desfasura controale fiscale si la firmele care au intrat in faliment?Material ANAF: Procedura prin care pot fi reincadrate fiscal sumele acordate sub forma indemnizatiei de delegare sau de detasareAgentie de turism inscrisa in RO e-Factura. Are OBLIGATIA transmiterii tuturor facturilor prin sistem?
Mai multe articole despre codul de procedura fiscala

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"