Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Nedepunere in termenul legal a unei declaratii fiscale. Cum se poate anula o amenda?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: nedepunere la termen, declaratie fiscala, amenda nedepunere, declaratii fiscale, codul de procedura fiscala

In cazul urmator, discutam despre ce se intampla daca o firma uita sa depuna o declaratie fiscala. Societatea primeste la sediu proces-verbal pentru amenda. Tinand cont de faptul ca societatea nu a mai avut si alte declaratii nedepuse, vom vedea in ce masura e posibil sa i se anuleze amenda.

In speta de fata,  o societate nu depune in termen o declaratie fiscala.

Organul fiscal competent stabileste ca societatea in cauza este sanctionata contraventional cu amenda.
Societatea doreste sa i se "anuleze amenda" pentru ca si-a indeplinit toate celelalte obligatii declarative conform prevederilor legale.

Conform art.336 alin.(1) lit.b) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, neindeplinirea de catre contribuabil la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a alor sume, precum si a orice si orice informatii in legatura cu acestea, daca legea prevede declararea acestora, constituie contraventie,  daca nu au fost savarsiteiîn astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni.

Aceasta contraventie se sanctioneaza potrivit art.337 lit.d) Cod de procedura fiscala
cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari si cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.

Conform art.338 alin.3), societatea contravenienta  poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii prevazute in Codul de procedura fiscala, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.

Dupa cum se poate vedea, amenda contraventionala data de organul fiscal competent societatii este stabilita in baza prevederilor Codului de procedura fiscala
completat cu dispozitiile OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, modificata si completata prin Legea nr.180/2002.  (art.339).

Amenda nu se poate anula decat prin anularea procesului-verbal incheiat de organul constatator, in baza art.17 din OG 2/2001.

Se poate primi un avertisment de catre o societate, fara amenda, daca aceasta depune din proprie initiativa declaratia si nu la solicitarea organului fiscal competent (asa cum s-a intamplat in cazul de fata), in cel mult 15 zile de la expirarea termenului prevazut de lege, cu indeplinirea conditiilor: valoarea obligatiei declarate este zero lei si pana la acea data, societatea nu a mai avut aplicata sanctiunea avertismentului.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Nedepunere in termenul legal a unei declaratii fiscale. Cum se poate anula o amenda?":
Rating:

Nota: 3.18 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016