Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In cazul urmator, discutam despre ce se intampla daca o firma uita sa depuna o declaratie fiscala. Societatea primeste la sediu proces-verbal pentru amenda. Tinand cont de faptul ca societatea nu a mai avut si alte declaratii nedepuse, vom vedea in ce masura e posibil sa i se anuleze amenda.
In speta de fata, o societate nu depune in termen o declaratie fiscala.Organul fiscal competent stabileste ca societatea in cauza este sanctionata contraventional cu amenda.
Societatea doreste sa i se "anuleze amenda" pentru ca si-a indeplinit toate celelalte obligatii declarative conform prevederilor legale.
Conform art.336 alin.(1) lit.b) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, neindeplinirea de catre contribuabil la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a alor sume, precum si a orice si orice informatii in legatura cu acestea, daca legea prevede declararea acestora, constituie contraventie, daca nu au fost savarsiteiîn astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni.
Aceasta contraventie se sanctioneaza potrivit art.337 lit.d) Cod de procedura fiscala
cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari si cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.
Conform art.338 alin.3), societatea contravenienta poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii prevazute in Codul de procedura fiscala, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.
Dupa cum se poate vedea, amenda contraventionala data de organul fiscal competent societatii este stabilita in baza prevederilor Codului de procedura fiscala

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Manual de politici contabile - Stick USB

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
completat cu dispozitiile OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, modificata si completata prin Legea nr.180/2002. (art.339).
Amenda nu se poate anula decat prin anularea procesului-verbal incheiat de organul constatator, in baza art.17 din OG 2/2001.
Se poate primi un avertisment de catre o societate, fara amenda, daca aceasta depune din proprie initiativa declaratia si nu la solicitarea organului fiscal competent (asa cum s-a intamplat in cazul de fata), in cel mult 15 zile de la expirarea termenului prevazut de lege, cu indeplinirea conditiilor: valoarea obligatiei declarate este zero lei si pana la acea data, societatea nu a mai avut aplicata sanctiunea avertismentului.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Activitate de cercetare directa. Inregistrarea in scopuri de TVA in regim normalAu fost modificate normele metodologice ale programului IMM INVEST. Pentru anumite domenii nu se pot garanta crediteRegimul TVA aplicat pentru livrare cladire | Ce declaratii depunem?Codul fiscal 2011 - Titlul INou: A fost actualizat programul pentru generarea numarului de evidenta a platiiUltimele articole
Decont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneImpozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utileDeclaratii fiscale care se transmit obligatoriu prin mijloace electronice de transmitere la distanta (Ordinul 2326/2017)Neconcordante intre evidenta contabila si cea fiscala. Declaratii rectificativeANAF a publicat noul model al declaratiei fiscale pentru sponsorizari. Cum arata formularul 107Articole similare
Atentie! A fost modificata Declaratia 101, cu termen la 25 martieArticole similare
ANAF recomanda depunerea Declaratiei Unice in 2022 prin Spatiul Privat VirtualDECLARATII FISCALE 2011Calendar ANAF: Pana la 30 iunie 2023 contribuabilii trebuie sa depuna D394Noile reguli de depunere pentru Declaratia 392A si 392BStudiu de caz: DECLARATII FISCALE. Ce consecinte apar in caz de nedepunere?Ultimele articole
Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024Pana pe 31 ianuarie 2025 trebuie depuse 3 DECLARATII FISCALE importante la ANAFMiercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteReminder ANAF! Declaratii care au scadenta pe 10 ianuarie 2025Articole similare
Obligatii fiscale pentru plata persoanelor fizice nerezidenteANAF: Noi modificari TVA in sfera operatiunilor intracomunitareEfecte fiscale ale anularii din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA. Raspunsul specialistuluiInregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utileCum fac firmele trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in 2024Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300SAF-T in 2025. Firmele mici aflate in inactivitate temporara mai depun D406 din ianuarie 2025?Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"