Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societate suspendata la ONRC. Tratament cheltuieli si TVA la momentul reactivarii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Iun. 2019 Exclusiv
Tags: onrc, cod de tva, tva, societate suspendata, d300

Care este tratamentul fiscal ce se aplica societatilor suspendate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), in momentul reactivarii acestora? Despre acest subiect vom discuta in studiul de caz propus astazi, pornind de la situatia expusa de unul dintre cititorii nostri.

"O firma se suspenda la ONRC cu 01.02.2019 (fara regim derogatoriu). Ulterior se reactiveaza din 03.06.2019 si obtine cod de TVA din 14.06.2019. In lunile februarie, martie, aprilie si mai acumuleaza bonuri de combustibil, facturi de reparatii, chitante pentru cote intretinere, diverse. In perioada suspendarii nu realizeaza venituri. Pentru trimestrul 1 am depus D300/394/100 pe zero. Va rog sa-mi spuneti daca cheltuielile efectuate in perioada suspendarii sunt deductibile si cum ar trebui inregistrare din punct de vedere al TVA? Daca se poate sa faceti referire la codul fiscal". 
 

Raspunsul specialistului


Potrivit art. 92 alin. (1) lit. d) din Codul de procedura fiscala, Contribuabilul/Platitorul persoana juridica este declarat inactiv si ii sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivitatii daca se afla in situatia de inactivitate temporara inscrisa la registrul comertului.

Art. 11 alin. (6) din Codul fiscal trateaza toate aspectele solicitate de dumneavoastra.
 
Potrivit art.11 alin. (6) din Codul fiscal, contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, declarati inactivi conform Codului de procedura fiscala, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor, taxelor si contributiilor sociale obligatorii prevazute de prezentul cod, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate.
 
In cazul inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea taxei in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile. 

Citeste si:

Anumite PFA-uri si II-uri care au fost radiate din oficiu pot solicita reautorizarea activitatii la ONRC

In situatia in care inactivitatea si reactivarea, potrivit Codului de procedura fiscala, sunt declarate in acelasi an fiscal, cheltuielile respective vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, incepand cu trimestrul reactivarii. 
 
Astfel, din punct de vedere al TVA, puteti deduce TVA pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea taxei in primul decont de taxa – formularul 300 - depus dupa inregistrare. Din punct de vedere al impozitului pe profit, puteti deduce cheltuielile efectuate in perioada suspendarii la momentul determinarii impozitului pe profit pentru trimestrul II, acesta fiind trimestrul reactivarii.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Societate suspendata la ONRC. Tratament cheltuieli si TVA la momentul reactivarii":
Rating:

Nota: 2.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]