Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia cod 311. Analiza a unor situatii de completare si depunere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: declaratia cod 311, depunere, livrare, sume, bunuri, tva, persoane impozabile

In randurile de mai jos, analiza se refera la o societate declarata inactiva la 01.10.2014 (inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata cu data de 01.05.2014) si care primeste pe 10.10.2014 o factura de la un furnizor pentru reinnoire certificat digital. Factura a fost adusa la contabilitate la data de 20.12.2014, iar furnizorul este platitor de TVA. Vom vedea daca pentru aceasta factura este necesar sa se depuna declaratia 311, precum si in ce luna (octombrie sau decemrbei 2014). De asemenea, vom stabili care sunt sanctiunile pentru nedepunerea la termen a acestei declaratii.


Formularul cod 311 "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal "se depune numai in situatia in care persoana impozabila al carui cod de TVA a fost anulat a realizat operatiuni economice pentru care era obligata sa  colecteze  TVA in conformitate cu obligatia reglementata prin art. 7 alin. (1^1)  "Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, declarati inactivi conform art. 78^1 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor si taxelor prevazute de prezenta lege, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate".

Astfel, in situatia prezentata, aceasta declaratie  cod 311  nu trebuia depusa la organul fiscal pentru factura de achizitie servicii reinnoire certificat digital, factura fiind emisa de  un prestator stabilit pe teritoriul Romaniei.    

Obligatia de depunere a formularului  cod 311  reglementat prin O.M.F.P. nr. 2224 din 22 august 2013 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau g) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal"  ar fi intervenit numai in situatia in care societatea pe care o reprezentati ar fi efectuat o achizitie intracomunitara de servcii de la un partener stabilit in afara teritoriului Romaniei pentru care ar fi fost  obligat la plata efectiva a TVA in  beneficiul bugetului de stat in conformitate cu prevederile art. 150 alin. (2) din Codul fiscal. Avand in vedere faptul ca achizitia serviciului s-a efectuat de la un prestator intern,  beneficiarul din Romania nu trebuie sa  depuna formularul cod 311 pentru tranzactia efectuata.

In concluzie, formularul cod 311 se completeaza si se depune la organul fiscal numai in situatia in care persoana impozabila din Romania al carui cod de TVA a fost anulat, a efectuat urmatoarele operatiuni din sfera de aplicare a TVA:

-    livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate, taxabile;
-    achizitii de bunuri si/ servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei conform:
-        art. 150 alin. (2) in cazul serviciilor care au locul in Romania conform art. 133 alin. (2), prestate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei;
-        art. 151 in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, taxabile in Romania.

Declaratia se depune la organul fiscal competent pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc operatiunea pentru care se datoreaza TVA.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia cod 311. Analiza a unor situatii de completare si depunere":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016