Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare intracomunitara. Scutirea de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Feb. 2020 Exclusiv
Tags: operatiuni triunghiulare, livrare intracomunitara, scutire de tva

O societate impozabila cu sediul in Romania, vinde produse catre o societate cu sediul in Franta. Livrarea produselor se face catre clientul societatii franceze, o companie stabilita in Olanda. Ambele societati din statele membre UE furnizeaza societatii din Romania, coduri valide de TVA.

In conditiile in care transportul cade in sarcina clientului final (societatea olandeza), societatea din Romania poate aplica masurile de simplificare pentru livrari intracomunitare, atunci cand factureaza societatea franceza? Societatea din Romania detine CMR/Airwaybill, dar si factura de transport emisa de catre transportatorul roman catre firma Olandeza, aceste documente fiind emise de societati diferite, si independente de cele implicate in tranzactie.
 
Consultantul fiscal irina Dumitrescu ne arata ca, in aceasta situatie, societatea din Romania nu poate aplica scutirea de TVA pentru livrari intracomunitare intrucat nu realizeaza o livrare intracomunitara (bunurile nu sunt expediate sau transportate nici de cumparator nici de vanzator sau alte persoan in contul acestora) si nu se aplica masurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare intrucat nu este indeplinita conditia ca transportul sa fie efectuat de vanzator  (societatea din Romania) sau de cumparatorul revanzator (societatea din Franta), conditie obligatorie conform normelor de aplicare a art. 268 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal:
 
”(13) In scopul aplicarii prevederilor art. 268 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, relatia de transport al bunurilor din primul stat membru in Romania trebuie sa existe intre furnizor si cumparatorul revanzator, oricare dintre acestia putand fi responsabil pentru transportul bunurilor, in conformitate cu conditiile Incoterms sau in conformitate cu prevederile contractuale. Daca transportul este realizat de beneficiarul livrarii ulterioare, nu sunt aplicabile masurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare.” 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare intracomunitara. Scutirea de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016