Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Reamintim contribuabililor persoane impozabile si persoane juridice neimpozabile, care desfasoara operatiuni intracomunitare, ca trebuie sa solicite organelor fiscale competente inscrierea in ...
Reamintim contribuabililor persoane impozabile si persoane juridice neimpozabile, care desfasoara operatiuni intracomunitare, ca trebuie sa solicite organelor fiscale competente inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI), inainte de efectuarea respectivelor operatiuni.
Operatiunile intracomunitare pentru care este obligatorie inscrierea in ROI sunt:
- livrarile intracomunitare de bunuri care au locul in Romania si care sunt scutite de taxa potrivit prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul Fiscal (CF);
- livrarile ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare care se declara drept livrari intracomunitare cu cod T in Romania;
- prestarile de servicii intracomunitare efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile;
- achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile care au locul in Romania;
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
- achizitiile intracomunitare de servicii, efectuate de persoane impozabile stabilite in Comunitate in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Romania.
Procedura inscrierii in Registrul Operatorilor Intracomunitari
In vederea inscrierii in ROI, contribuabilii trebuie sa completeze si sa depuna, la organul fiscal competent, formularul 095 „Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari” si certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatea competenta din Romania ale tuturor asociatilor, cu exceptia societatilor pe actiuni, si ale administratorilor.
Important! In cazul persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in Romania, prin asociati si administratori se intelege numai asociatii si administratorii societatilor comerciale reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul societatilor pe actiuni, inclusiv a celor in comandita pe actiuni, care au sediul activitatii economice in Romania, in vederea inscrierii in ROI, se va prezenta cazierul judiciar al administratorilor, nu si al asociatilor.
Institutiile publice, astfel cum sunt prevazute de Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte persoane impozabile stabilite sau nestabilite in Romania, care nu sunt constituite in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu au obligatia prezentarii cazierului judiciar in vederea inscrierii in ROI.
In cazul in care, in certificatele de cazier judiciar este inscrisa punerea in miscare a actiunii penale fata de oricare dintre asociati sau administratori, contribuabilii trebuie sa prezinte documente, eliberate de organele de urmarire penala, din care sa rezulte daca actiunea penala este sau nu este in legatura cu operatiunile intracomunitare mentionate mai sus.
Atunci cand, in certificatele de cazier judiciar sunt inscrise infractiuni, contribuabilii vor prezenta copiile legalizate ale hotararilor judecatoresti prin care au fost stabilite respectivele infractiuni, precum si documentul emis de serviciul/compartimentul juridic din cadrul directiei finantelor publice coordonatoare a organului fiscal competent, sau, dupa caz, din cadrul ANAF, in cazul marilor contribuabili, din care sa rezulte daca infractiunea este sau nu in legatura cu operatiunile mentionate mai sus.
Atentie! Persoanele fizice care solicita inscrierea in ROI depun certificatul de cazier judiciar propriu.
Obligativitatea inscrierii in Registrul Operatorilor Intracomunitari
Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile au obligatia inscrierii in ROI, astfel:
- la data solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile si persoanelor juridice neimpozabile, potrivit art. 153 sau 153 indice 1 CF, daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare mentionate mai sus;
- inainte de efectuarea operatiunilor intracomunitare, de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 si 153 indice 1 CF.
Important! Contribuabilii care solicita inscrierea in ROI de la data inregistrarii in scopuri de TVA trebuie sa depuna, la organul fiscal competent, cererea de inscriere odata cu „Cererea de eliberare a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pentru comerciantii care se inregistreaza in scopuri de TVA de la infiintare” sau, dupa caz, cu declaratiile de inregistrare fiscala/ de mentiuni prin care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153 indice 1 din CF.
Cererea de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari se depune la registratura organului fiscal competent sau prin posta, cu confirmare de primire.
In cazul contribuabililor care solicita inscrierea in registru la inregistrarea in scopuri de TVA, solutionarea cererii se efectueaza in termen de 10 zile calendaristice.
In situatia persoanelor impozabile pentru care legea prevede ca inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 153 din CF devine valabila cu data de 1 a lunii urmatoare depunerii cererii de inregistrare, inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari opereaza cu data comunicarii deciziei, dar nu inainte de data inregistrarii in scopuri de TVA.
Pentru contribuabilii inregistrati deja in scopuri de TVA si care solicita inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari, procedura de aprobare/respingere a cererii de inscriere se aplica de indata de catre organul fiscal competent.
De retinut! Persoanele care nu figureaza in ROI nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 si 153 indice 1 din CF. Incepand 1 august 2010, pentru realizarea schimbului de informatii in domeniul taxei pe valoarea adaugata cu statele membre ale Uniunii Europene, vor fi utilizate informatiile din ROI.
In ROI nu se inscriu:
- persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA;
- persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a pus in miscare o actiune penala si/sau au inscrise in cazierul judiciar infractiuni in legatura cu operatiuni intracomunitare.
Important! Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza achizitii intracomunitare ce nu depasesc plafonul de 10.000 euro la cursul din data aderarii nu au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 CF si nici in ROI
Radierea din Registrul Operatorilor Intracomunitari
Radierea din ROI se face prin decizie emisa de organul fiscal competent, la cererea persoanelor impozabile sau din oficiu in urmatoarele cazuri:
- persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile figureaza in lista contribuabililor declarati inactivi potrivit legii;
- persoanele impozabile se afla in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului;
- persoanele impozabile inregistrate conform art. 153 sau 153 indice1 din CF, in anul urmator inscrierii in registru nu au mai efectuat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158 indice 2 alin. (1) CF;
- persoanele inregistrate in scopuri de TVA solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit legii;
- persoanele impozabile au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala in legatura cu operatiuni intracomunitare.
Contraventii si sanctiuni
Efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in ROI fara a fi inscrise, conform legii, in acest registru, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, potrivit prevederilor art. 219 indice 2 din Codul de Procedura Fiscala.
*
Baza legala: art. 158 indice 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, punctul 81 indice 1 din Hotararea Guvernului nr.44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, Ordinul presedintelui ANAF nr. 2101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului Operatorilor Intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare. (Sursa: Directia Generala a Finantelor Publice Valcea)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Regimul TVA in cazul unei asocieri de firmeGrupul de TVA faciliteaza procedura de rambursare a taxeiTVA respins la rambursare. Cum procedam?Spatiu publicitar: facturarea de servicii se face cu TVA?E-Factura: Este obligatorie facturarea in sistem catre persoane fizice neinregistrate in scopuri de TVA?Ultimele articole
Lista operatiunilor scutite de TVA in 2024 si studii de caz utileFacturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileAmnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Aspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVALivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalArticole similare
Tratament fiscal in cazul unei achizitii a unui bun de catre o persoana neinregistrata in scopuri de TVARiscul neinscrierii in Registrul operatorilor intracomunitariFirma mica: Obligatiile privind inregistrarea ca platitor de TVAANAF: 6 Formulare modificate pentru infiintarea Registrului operatorilor intracomunitariArticole similare
ANAF: Proiect pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de declaratii informativeDin ianuarie 2024, facturile electronice devin obligatorii in relatia B2B. Cui NU i se aplica masura?Declaratia 390. Regimul TVA. Impozitul pe veniturile nerezidentilorReinregistrarea in scopuri de TVA. Exercitarea dreptului de deducere. Cum procedam?Se aplica amenzi pentru inregistrarea facturii in E-Factura cu o data ANTERIOARA primirii prin SPV?Ultimele articole
Facturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileComert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UECalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileArticole similare
DOCUMENTAR FISCAL: Declaratia 394 privind livrarile sau prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul nationalDOCUMENTAR FISCAL: Atragerea raspunderii solidare. Ce implica procedura recuperarii creantelor fiscale?DOCUMENTAR FISCAL: Completarea programului de Ordine de plata incepand cu 1 iulie 2012DOCUMENTAR FISCAL: Formularul 112 privind plata contributiilor socialeDOCUMENTAR FISCAL: Procedura pentru inactivitatea temporara si regimul de declarare derogatoriu?Ultimele articole
DOCUMENTAR FISCAL: Cum definim persoana impozabila in contextul noilor prevederi?DOCUMENTAR FISCAL: Totul despre certificatul de atestare fiscala in 2016DOCUMENTAR FISCAL: Reducerea normei pentru venitul dintr-o activitate agricola in cazul in care s-au inregistrat pierderiDOCUMENTAR FISCAL: Intocmirea si prezentarea dosarului preturilor de transferDOCUMENTAR FISCAL: Ce schimba OANAF 2203/2015 privind deducerea CASS in cazul veniturilor din inchiriere?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"