Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Codul special de TVA 2023: in ce situatii ai nevoie de el

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mai. 2023
Codul special de TVA 2023: in ce situatii ai nevoie de el
Tags: inregistrare speciala in scopuri de tva, cod special de tva

Societatile neplatitoare de TVA au obligatia obtinerii codului special de TVA in anumite situatii insa, ce apar in cazul comertului intracomunitar de bunuri si servicii.

Obtinerea Codului special de TVA – in ce situatii ai nevoie de el

 

Mai exact, companiile ce nu detin cod de TVA pentru operatiuni interne, au obligatia inregistrarii in scop special de TVA in urmatoarele situatii: 

 

21 de intrebari si raspunsuri practice care  explica impecabil  PROCEDURA inregistrarii in scopuri de TVA!  Atentie! Se aplica noi reguli pentru inregistrarea in scop de TVA în 2023, CLICK«

 

 

- atunci cand efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri in valoare de peste 34.000 lei/an sau

- atunci cand efectueaza achizitii intracomunitare de servicii de la persoane impozabile, indiferent de plafon sau

- atunci cand presteaza servicii intracomunitare catre persoane impozabile, indiferent de plafon.

 

Cine are obligatia inregistrarii speciale in scopuri de TVA

 

Baza legala a inregistrarii speciale in scopuri de TVA este art. 317 din Codul fiscal – Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii. 

 

 

 

Acesta prevede ca: 

 

Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA: 
 

a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) – d) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara; 

 

Cu alte cuvinte, daca un neplatitor de TVA efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri peste plafonul de 34.000 lei/an (10.000 euro la cursul de la data aderarii care a fost 3.3817 lei/eur), are obligatia de a solicita codul special inainte de a derula tranzactia. 

 

b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului; 

 

Acest art. 307 alin (2) arata ca taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6). 
 

21 de intrebari si raspunsuri practice care  explica impecabil  PROCEDURA inregistrarii in scopuri de TVA!  Atentie! Se aplica noi reguli pentru inregistrarea in scop de TVA in 2023, CLICK«

 

Cu alte cuvinte, daca o companie presteaza servicii intracomunitare, pentru care se aplica regula de la art. 278 alin (2) adica presteaza servicii catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare apare obligatia de a detine cod special de TVA. Asadar, trebuie sa fie analizat acest aspect, daca beneficiarul serviciilor este persoana impozabila sau nu. 


Mai exact: 

daca este persoana impozabila, atunci trebuie solictat cod special de TVA; 

daca NU este persoana impozabila (de ex. fizica), atunci NU trebuie solicitat cod special de TVA. 


Ca mentiune, daca se aplica regula de la art. 278 alin. (3) adica daca prestarea serviciilor se face catre o persoana neimpozabila, atunci nu exista obligatia de solicita cod special de TVA. 

 

c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori a alin. (2), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective;


Cu alte cuvinte, daca o companie este neplatitoare de TVA si achizitioneaza servicii intracomunitare de la persoane impozabile are obligatia de a detine cod special de TVA.

 

Asadar, si aici trebuie analizat daca furnizorul este persoana impozabila si daca DA, atunci se solicita cod special, daca NU atunci nu se solicita cod special. 

 

d) persoana impozabila care aplica regimul special pentru agricultori prevazut la art. 315 1, care nu este deja inregistrata conform lit. a) – c) ori a alin. (2), daca efectueaza livrari intracomunitare de bunuri prevazute la art. 315.1 alin. (8) lit. c) sau d), inainte de livrarea bunurilor.

 

21 de intrebari si raspunsuri practice care  explica impecabil  PROCEDURA inregistrarii in scopuri de TVA!  Atentie! Se aplica noi reguli pentru inregistrarea in scop de TVA in 2023, CLICK«

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Codul special de TVA 2023: in ce situatii ai nevoie de el":
Rating:

Nota: 4.28 din 5 din 18 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016