Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Riscul neinscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: codul fiscal, vise, tva, declaratia 390, og 92/2003, operatori intracomunitari

Vom vedea, prin cele ce urmeaza, care sunt implicatiile fiscale (din punct de vedere al deducerii, al notelor contabile si declararii TVA in declaratia 300, precum si al inregistarii in ROI), in cazul in care, desi in ianuarie 2012 s-a achizitionat marfa (in scopul revanzarii) nu s-a procedat la inregistarea in ROI (nici pana la data prezentei).

Raspuns:

Neinscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de realizarea achizitiei intracomunitare de bunuri poate conduce la taxarea operatiunii in statul membru al furnizorului, dar numai in situatia in care firma din Romania a transmis un cod valid de TVA, dar la momentul verificarii validitatii acestuia in baza de date VIES, partenerul extern constata ca firma din Romania are un cod invalid. Practic, ANAF inactiveaza in sistemul VIES codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanelor impozabile din Romania inregistrate in scopuri de TVA, dar neinscrise in R.O.I.

In situatia in care factura a fost emisa de catre furnizor prin aplicarea regimului de scutire, nu sunt implicatii fiscale si contabile in ceea ce priveste:
- modul de evidentiere a operatiunilor prin jurnalele de TVA corespunzator aplicarii regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427;
- modul de raportare prin decontul de TVA cod 300 a operatiunii de A.I.C. la randul 5 si 18 cu reportarea la randul 5.1 si 18.1;
- modul de raportare a operatiunii prin declaratia informativa cod 390 VIES cu simbolul A;
- modul de inregistrare a achizitiei de bunuri, dar si a indeplinirii obligatiei privind TVA;
- exercitarea dreptului de deducere a TVA deductibila din formula contabila 4426 = 4427;

Tratamentul fiscal aplicabil in situatia in care o persoana impozabila din Romania, inregistrata in scopuri de TVA nu se inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari inainte de realizarea unei operatiuni intracomunitare este reglementat prin Circulara MFP 81544/11.10.2010. Astfel, neinscrierea in R.O.I. genereaza efecte negative doar in relatia cu partenerul extern care vizualizeaza in sistemul electronic VIES un cod inactiv de TVA, motiv pentru care poate emite o factura cu TVA colectata deoarece nu este respectata conditia de incadrare a operatiunii la livrare intracomunitara de bunuri in statul membru din care are loc livrarea.

Neinscrierea in R.O.I. nu genereaza efecte negative in ceea ce priveste tratamentul fiscal al operatiunii care este considerata o achizitie intracomunitara de bunuri efectuata pe teritoriul Romaniei de catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA asa cum este definita prin articolul 130^1, alineatul 1 conform caruia achizitiile intracomunitare se refera la "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor".

De asemenea, pentru stabilirea locului A.I.C se aplica aceeasi regula, reglementata prin art. 132^1 alin. (1) conform careia locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. In situatia prezentata, locul A.I.C. este in Romania.

 Asa cum rezulta din Circulara MFP 81544/11.10.2010 cu privire la Registrul Operatorilor Intracomunitari, in situatia in care furnizorul intracomunitar taxeaza operatiunea datorita faptului ca firma din Romania figura in baza de date VIES cu un cod invalid la momentul livrarii bunurilor, trebuie sa aveti in vedere faptul ca obligatiile fiscale referitoare la achizitia intracomunitara sunt identice cu cele ale unei persoane impozabile inscrise in R.O.I. care efectueaza aceeasi operatiune – o A.I.C. Astfel, in baza acestei circulare, chiar daca primeste factura cu TVA, cumparatorul din Romania trebuie sa considere ca a efectuat o achizitie intracomunitara de bunuri, motiv pentru care trebuie sa aplice regimul de taxare inversa prin formula 4426 = 4427 la o baza de impozitare formata din valoarea totala a facturii emise de catre partenerul intracomunitar care cuprinde atat baza de impozitare TVA formata din valoarea bunurilor cat si valoarea TVA colectata. Baza de impozitare se determina in lei la cursul valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor. Valoarea achizitiei intracomunitare efectuate se raporteaza prin:
- decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18;
- declaratia recapitulativa cod 390, cu simbolul A.

Pentru suma TVA din rulajul debitor al contului 4426 se exercita dreptul de deducere sub rezerva respectarii conditiilor de la 145 – 147 din Codul fiscal .

Asa cum este prezentata in circulara, procedura de aplicare a regimului de taxare inversa conduce implicit la o dubla taxare a operatiunii, atat in statul furnizorului cat si in statul cumparatorului, fiecare aplicand cota standard TVA in vigoare pe teritoriul fiecarui stat.

 In situatia in care furnizorul nu a verificat codul de TVA in baza de date VIES inainte de livrarea si facturarea bunurilor si a emis factura considerand ca a efectuat o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA, trebuie sa considerati ca efectuati o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care se aplica regimul de taxare inversa (4426 = 4427). In acest caz, asa cum se precizeaza prin Circulara nr. 81544/11.10.2010, neinscrierea in R.O.I. se sanctioneaza conform art. 219 indice 2 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala , cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, dar fara a fi afectate drepturile si obligatiile ce revin persoanelor impozabile care realizeaza operatiuni intracomunitare. Daca aceasta contraventie nu a fost constatata de catre organele de administrare fiscala, aceasta poate fi constatata de catre organele de control in eventualitatea efectuarii unei inspectii fiscale partiale privind TVA. In concluzie, pentru neinscrierea in R.O.I. exista doar riscul sanctionarii prin aplicarea unei amenzi, fara a exista riscuri de natura diferentelor suplimentare de plata a TVA stabilite de catre organele de inspectie fiscala.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Riscul neinscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016