Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va prezentam informatii noi referitoare la formularul 401 "Declaratie informativa privind proprietatile imobiliare detinute de rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul Romaniei".
In scopul realizarii schimbului automat obligatoriu de informatii intre autoritatea competenta din Romania si autoritatea competenta a oricarui alt stat membru, prevazut la art. 109^12 alin. (1) lit. e) din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, compartimentele de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor transmit organelor fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala informatii cu privire la rezidentii din alte state membre ale Uniunii Europene care detin proprietatea asupra bunurilor imobile din Romania, potrivit legislatiei in vigoare, prin completarea formularului 401, aprobat prin Ordinul comun al ministrului finantelor publice si al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice 876/506/2015 publicat in M.O. 643/25.08.2015.
Declaratia informativa se completeaza pe baza datelor si informatiilor cuprinse in formularele depuse de rezidentii din alte state membre ale Uniunii Europene care detin proprietatea asupra bunurilor imobile in Romania, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului 872/1025/2014 privind aprobarea unor formulare tipizate in scopul obtinerii informatiilor necesare schimbului automat de informatii potrivit art. 109^12 din OG 92/2003 privind Codul de procedura.
Declaratia 401 poate fi corectata de entitatile raportoare din proprie initiativa, ori de cate ori este cazul, potrivit legislatiei in vigoare, prin depunerea unei declaratii rectificative.
Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:
a) corectarea unor elemente de identificare ale persoanei nerezidente;
b) corectarea altor informatii cuprinse de formular.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular ca si declaratia initiala, bifandu-se cu X casuta aflata pe prima pagina a formularului.
Declaratia rectificativa se completeaza integral, inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute de formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.
Termenul de depunere a formularului 401 este anual, pana la data de 10 aprilie inclusiv a anului curent, pentru anul anterior. Prin exceptie, pentru anul 2014, termenul de depunere este data de 20 septembrie 2015.
Formatul electronic al formularului 401 depus prin mijloace electronice de transmitere la distanta sau la organul fiscal competent consta intr-un fisier PDF la care este atasat un fisier XML. Formatul electronic se obtine prin folosirea programului de asistenta care este pus la dispozitia entitatilor raportoare gratuit de catre unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pagina Servicii Online/ Declaratii electronice meniul Descarcarea declaratii.
Depunerea formularului 401 se efectueaza astfel:
>> in format hartie (prima pagina din Anexa 1 la ordin) si in format electronic la registratura organului fiscal in a carui evidenta entitatea raportoare este inregistrata ca platitor de impozite, taxe si contributii sau la oficiile postale, cu confirmare de primire, in conditiile legii;
>> prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii. Pentru depunerea declaratiei, entitatea raportoare trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.
Material intomict de DGFP Arges.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
DECLARATIA 401. Descarcati ultima versiuneProiect nou pentru DECLARATIA 401 privind proprietatile imobiliare detinute de rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul RomanieiDepuneti DECLARATIA 401 pana la 11 aprilie!Articole similare
Depuneti Declaratia 401 pana la 11 aprilie!Articole similare
Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta la 20 SEPTEMBRIE 2024Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna SEPTEMBRIE 2022Presedintele ANPC: Parlamentul nu va modifica ordonanta privind creditele populatieiAparitii legislatie din Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 21 si 22 din 2012Data de raportare la ANAF a operatiunilor efectuate cu aparatele de marcat electroniceUltimele articole
Miercuri, 20 SEPTEMBRIE 2023, termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasarePersoanele fizice au fost incluse, conform Legii 134/2023, in categoria dezvoltatorilor imobiliari. Acestea vor putea acorda si crediteMarti, 20 SEPTEMBRIE, termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareMinistrul Finantelor: OUG 114 va fi modificat pana la finalul lunii martieEroare la transmiterea fisierelor XML pentru noile case de marcat. Perioada de raportare fara activitateArticole similare
Achizitii de servicii softwareFormulare pentru inregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului de 220.000 lei. Ce obligatii avem?Drepturi de proprietate intelectuala platite in 2018. Care este tratamentul contabil si fiscal?DEPUNERE declaratii online. Cum se poate achizitiona semnatura electronicaCe etape urmam pentru reinnoirea certificatelor digitale pentru semnatura electronica in 2013Ultimele articole
Situatii financiare anuale. De cand exista obligatia de a fi depuse EXCLUSIV electronicNOUTATE! Balanta de verificare trebuie intocmita lunar, conform OUG 138/2024Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Bilant interimar sem. III 2024. Se poate intocmi bilant interimar in luna decembrie?Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitArticole similare
Transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor si imobilelor. Taxe si procedura in 2016Codul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul I - Dispozitii generaleOG 16/2022: Cum se va aplica din 1 ianuarie 2023 cota privind impozitul pe cladiriImpozitele pentru PROPRIETATILE IMOBILIARE cu suprafata mare vor creste in 2011Codul fiscal 2011 - Titlul IIUltimele articole
Este OFICIAL! Regulile privind calculul taxelor locale se amana pana pe 1 ianuarie 2026OG 16/2022: Masuri in vigoare din august 2022 si masuri care se aplica de la 1 ianuarie 2023Inchiriere locuinta pentru punct de lucru societate. Impozit pe cladiri. Modificari aduse prin O.G. nr. 16/2022Modul de calcul pentru impozitul pe cladiri si terenuri va fi schimbat de la anul, iar anumite termene vor fi prorogateANAF atentioneaza dezvoltatorii imobiliari persoane fizice sa declare veniturile pana la 30 iulie 2017Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"