Tags: aparat de marcat, casa de marcat cu jurnal electronic, raportare anaf
Ca data de la care companiile mici sunt obligate sa aiba casa de marcat cu jurnal electronic este 1 noiembrie, se stie deja, dar ce se intampla cu transmiterea datelor, in cazul societatilor care au achizitionat si pus in functiune aparatul inainte de aceasta data? Cand trebuie transmise rapoartele catre ANAF?
Astazi vom analiza situatia concreta a unei intreprinderi mici care a achizitionat o casa de marcat cu jurnal electronic (conform legislatie) si a pus-o in functiune din 29-08-2018. Din ce data se trimit raportarile la ANAF in cazul folosirii noilor case de marcat, din 01-11-2018 (conform legislatiei) sau din data cand a fost pusa in functiune, respectiv 31-08-2018? Daca firma trimite raportarile din 01-11-2018, in perioada 29-08-2018 pana la 01-11-2018 firma nu mai detine role martor. Cum se procedeaza in acest caz? Specialistii nostri vor raspunde acestor intrebari, pe care probabil le au multi contribuabili.
Raspunsul specialistului
Raportarile la ANAF in cazul folosirii noilor aparate de marcat electronice fiscale se fac pana in 20 ale lunii urmatoare perioadei de raportare in care acestea au fost utilizate pentru generarea de date conform OPANAF 627/2018 privind aprobarea procedurii de transmitere a datelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. a) sau art. 3 alin. (2) lit. a), b) sau c), dupa caz, respectiv cele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) si c) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Deci in situatia descrisa mai sus, in care casa de marcat cu jurnal electronic a fost pusa in functiune in 29.08.2018, va trebui sa se declare la ANAF pana la 20 septembrie 2018.
Daca nu a fost utilizat aparatul de marcat in nicio zi pana la 31.08.2018, va trebui sa se depuna o declaratie de neutilizare conform art.3 din OPANAF nr. 627/2018:
“Articolul 3(1) In situatia in care exista aparate de marcat electronice fiscale neutilizate, prin exceptie de la prevederile art. 1 si 2, utilizatorii au obligatia de a informa organul fiscal prin completarea si transmiterea „Declaratiei privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate“, al carei model este prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta procedura.(2) Prin aparate de marcat electronice fiscale neutilizate se intelege aparatele de marcat electronice fiscale care nu au fost utilizate, in nicio zi din perioada de raportare, pentru generarea oricareia dintre datele prevazute la art. 1”
In situatia in care exista aparate de marcat electronice fiscale neutilizate in nicio zi din perioada de raportare, utilizatorii au obligatia de a informa organul fiscal prin completarea si transmiterea "Declaratiei privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate". Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitia utilizatorilor pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel mai tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare in care aparatele de marcat electronice fiscale nu au fost utilizate.
Daca ati utilizat casa de marcat pana la 31.08.2018, veti transmite electronic fisierele conform procedurii prezentate la ultimul aliniat. Formularul pdf. de declarare nu a fost inca pus la dispozitia contribuabililor prin postarea acestuia pe portalul ANAF.
Legat de intrebarea: “Daca firma trimite raportarile din 01-11-2018, in perioada 29-08-2018 pana la 01-11-2018 firma nu mai detine role martor.Cum se procedeaza in acest caz?” trebuie avut in vedere ca prin introducerea noului tip de aparate de marcat, nu se mai folosesc rolele martor de hartie ca la aparatele de generatie veche. Noile aparate sunt dotate cu jurnal electronic care inlocuieste rolele martor de hartie.
Detalii legate de jurnalul electronic se regasesc la art. (4) din OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:
art. 4(4) Jurnalul electronic emis cu aparatul de marcat electronic fiscal definit la art. 3 alin. (2) este setul de fisiere electronice securizate, existente in dispozitivul de memorare, care contine toate datele din bonurile fiscale, precum si toate operatiunile din regimul de inregistrare.(5) Jurnalul electronic se pastreaza in dispozitivul de memorare, in arhiva operatorilor economici, timp de 5 ani de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia a fost intocmit.
Art. 4(2) Aparate de marcat electronice fiscale sunt considerate si casele de marcat electronice fiscale si alte sisteme ce includ dispozitive cu functii de case de marcat, echipate cu dispozitiv de memorare a jurnalului electronic, care inglobeaza constructiv un modul fiscal, prin intermediul caruia controleaza memoria fiscala, dispozitivul de imprimare, dispozitivul de memorare, afisajul client, dispozitivul de salvare externa si dispozitivul de comunicatie externa care permite integrarea intr-un sistem informatic;
Procedura de transmitere a datelor preluate din aparatele de marcat electronice fiscale a fost reglementata prin OPANAF nr. 627/2018. Astfel, fisierele semnate cu certificatul digital al aparatului de marcat electronic fiscal, se exporta de pe aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern. Prin intermediul programului de asistenta care va fi pus la dispozitie pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, fisierele se valideaza si se ataseaza unui fisier PDF. Fisierul PDF cu XML atasat, semnat cu certificat digital calificat, se vor comunica organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Fisierele se transmit prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel mai tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna calendaristica) in care aparatele de marcat electronice fiscale au fost utilizate pentru generarea oricareia dintre datele de raportare.
Programul de validare si de generare a declaratiei pdf nu este inca disponibil pe site-ul ANAF la sectiunea desmenata “descarcare declaratii” din portalul ANAF.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie intracomunitara de bunuri. Depunere D406
Intrebare:
La trecere de la tva trimestrial la tva lunar ca urmare achizitie intracomunitara, facuta in luna februarie care este termenul de transmitere SAF-T?
Pentru a prelua datele din primele doua luni este obligatoriu sa ramana ian feb la trimestru. Problema este ca DUk integratorul nu valideaza aceasta situatie.
Este corecta situatia in care sa depunem 406 pentru fiecare luna?
Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Repartizare dividende dupa cesiunea partilor sociale
Intrebare:
SRL cu asociat unic (tatal) cedeaza partile sociale fiului la data de 24.03.2025. In actul constitutiv scrie ca dividendele care se cuvin dupa data transmiterii partilor sociale apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel. Intrebare: Dupa aprobarea bilantului si conform hotararii AGA semnata de asociatul nou se pot distribui dividende din profitul anului trecut asociatului cedent?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Lichidare societate. Transfer imobil catre asociat
Intrebare:
O firma a achizitionat in anul 2021 o vila prin taxare inversa in valoare de 545000 lei + 103550 lei tva. S-a amortizat valoarea de 45000 lei. Asociatul unic care este si administrator doreste sa lichideze societatea si sa-si treaca apartamentul pe numele lui. Va rugam sa ne spuneti cum procedam in situatia in care vrea sa vanda imobilul sau daca exista alta metoda prin lichidarea patrimoniului sa-si insuseasca bunul. Rugam sa ne dati si o monografie cu calcul de impozite si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<