keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Data de raportare la ANAF a operatiunilor efectuate cu aparatele de marcat electronice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Sep. 2018 Exclusiv
Tags: aparat de marcat, casa de marcat cu jurnal electronic, raportare anaf

Ca data de la care companiile mici sunt obligate sa aiba casa de marcat cu jurnal electronic este 1 noiembrie, se stie deja, dar ce se intampla cu transmiterea datelor, in cazul societatilor care au achizitionat si pus in functiune aparatul inainte de aceasta data? Cand trebuie transmise rapoartele catre ANAF?

Astazi vom analiza situatia concreta a unei intreprinderi mici care a achizitionat o casa de marcat cu jurnal electronic (conform legislatie) si a pus-o in functiune din 29-08-2018. Din ce data se trimit raportarile la ANAF in cazul folosirii noilor case de marcat, din 01-11-2018 (conform legislatiei) sau din data cand a fost pusa in functiune, respectiv 31-08-2018? Daca firma trimite raportarile din 01-11-2018, in perioada 29-08-2018 pana la 01-11-2018 firma nu mai detine role martor. Cum se procedeaza in acest caz? Specialistii nostri vor raspunde acestor intrebari, pe care probabil le au multi contribuabili.
 

Raspunsul specialistului

Raportarile la ANAF in cazul folosirii noilor aparate de marcat electronice fiscale se fac pana in 20 ale lunii urmatoare perioadei de raportare in care acestea au fost utilizate pentru generarea de date conform OPANAF 627/2018 privind aprobarea procedurii de transmitere a datelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. a) sau art. 3 alin. (2) lit. a), b) sau c), dupa caz, respectiv cele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) si c) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
 
Deci in situatia descrisa mai sus, in care casa de marcat cu jurnal electronic a fost pusa in functiune in 29.08.2018, va trebui sa se declare la ANAF pana la 20 septembrie 2018.
Daca nu a fost utilizat aparatul de marcat in nicio zi pana la 31.08.2018, va trebui sa se depuna o declaratie de neutilizare conform art.3 din OPANAF nr. 627/2018: 
 
“Articolul 3(1) In situatia in care exista aparate de marcat electronice fiscale neutilizate, prin exceptie de la prevederile art. 1 si 2, utilizatorii au obligatia de a informa organul fiscal prin completarea si transmiterea „Declaratiei privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate“, al carei model este prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta procedura.(2) Prin aparate de marcat electronice fiscale neutilizate se intelege aparatele de marcat electronice fiscale care nu au fost utilizate, in nicio zi din perioada de raportare, pentru generarea oricareia dintre datele prevazute la art. 1”
 
In situatia in care exista aparate de marcat electronice fiscale neutilizate in nicio zi din perioada de raportare, utilizatorii au obligatia de a informa organul fiscal prin completarea si transmiterea "Declaratiei privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate". Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitia utilizatorilor pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel mai tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare in care aparatele de marcat electronice fiscale nu au fost utilizate.
 
Daca ati utilizat casa de marcat pana la 31.08.2018, veti transmite electronic fisierele conform procedurii prezentate la ultimul aliniat. Formularul pdf. de declarare nu a fost inca pus la dispozitia contribuabililor prin postarea acestuia pe portalul ANAF.
Legat de intrebarea:  “Daca firma trimite raportarile din 01-11-2018, in perioada 29-08-2018 pana la 01-11-2018 firma nu mai detine role martor.Cum se procedeaza in acest caz?” trebuie avut in vedere ca prin introducerea noului tip de aparate de marcat, nu se mai folosesc rolele martor de hartie ca la aparatele de generatie veche. Noile aparate sunt dotate cu jurnal electronic care inlocuieste rolele martor de hartie.
 
Detalii legate de jurnalul electronic se regasesc la art. (4) din OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:
art. 4(4) Jurnalul electronic emis cu aparatul de marcat electronic fiscal definit la art. 3 alin. (2) este setul de fisiere electronice securizate, existente in dispozitivul de memorare, care contine toate datele din bonurile fiscale, precum si toate operatiunile din regimul de inregistrare.(5) Jurnalul electronic se pastreaza in dispozitivul de memorare, in arhiva operatorilor economici, timp de 5 ani de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia a fost intocmit.
 
Art. 4(2) Aparate de marcat electronice fiscale sunt considerate si casele de marcat electronice fiscale si alte sisteme ce includ dispozitive cu functii de case de marcat, echipate cu dispozitiv de memorare a jurnalului electronic, care inglobeaza constructiv un modul fiscal, prin intermediul caruia controleaza memoria fiscala, dispozitivul de imprimare, dispozitivul de memorare, afisajul client, dispozitivul de salvare externa si dispozitivul de comunicatie externa care permite integrarea intr-un sistem informatic;
 
Procedura de transmitere a datelor preluate din aparatele de marcat electronice fiscale a fost reglementata prin OPANAF nr. 627/2018. Astfel, fisierele semnate cu certificatul digital al aparatului de marcat electronic fiscal, se exporta de pe aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern. Prin intermediul programului de asistenta care va fi pus la dispozitie pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, fisierele se valideaza si se ataseaza unui fisier PDF. Fisierul PDF cu XML atasat, semnat cu certificat digital calificat, se vor comunica organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
 
Fisierele se transmit prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel mai tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna calendaristica) in care aparatele de marcat electronice fiscale au fost utilizate pentru generarea oricareia dintre datele de raportare.

Programul de validare si de generare a declaratiei pdf nu este inca disponibil pe site-ul ANAF la sectiunea desmenata “descarcare declaratii” din portalul ANAF.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016