Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

AMEF: Se apropie data limita pana la care firmele mici trebuie sa schimbe casele de marcat vechi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Oct. 2018
Tags: amef, sanctiuni, casa de marcat cu jurnal electronic, termen dotare cu amef

Conform art. I din O.U.G. nr. 44/2018 privind unele masuri referitoare la aplicarea unor dispozitii si prelungirea unui termen prevazute de O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precum si pentru completarea O.U.G. nr. 64/2007 privind datoria publica, sanctiunile pentru nedotarea cu aparate de marcat cu jurnal electronic se aplica incepand cu data de 1 septembrie 2018 pentru operatorii economici care au calitatea de contribuabili mari sau mijlocii, respectiv cu data de 1 noiembrie 2018 pentru operatorii economici care au calitatea de contribuabili mici.

Astfel, incepand cu 01 noiembrie 2018 contribuabilii mici vor fi sanctionati pentru nedotarea cu noile case de marcat, insa dupa aplicarea avertismentului conform Legii prevenirii. Aceasta intrucat, prin articolul unic al H.G. nr. 701/2018 contraventia constand in nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza noile aparate de marcat electronice fiscale s-a inclus in lista contraventiilor care intra sub incidenta Legii prevenirii nr. 270/2017. Astfel, in cazul in care organele de control vor constata neindeplinirea obligatiei de utilizare a noilor case de marcat de la data de 01 septembrie 2018, respectiv 01 noiembrie 2018, in functie de situatia de la data constatarii vor aplica sanctiunea avertismentului si un plan de remediere, respectiv un termen de dotare/instalare.

Sanctiuni pentru nedotarea cu AMEF

Organele de control vor analiza situatia fiecarui contribuabil in parte, iar daca acesta nu s-a dotat cu aparate de marcat cu jurnal electronic, vor aplica avertismentul si vor stabili un termen de dotare/instalare de maximum 90 de zile, in functie de constatari. Spre exemplu, in cazul entitatilor care au achizitionat aparate de marcat cu jurnal electronic, dar acestea nu sunt fiscalizate si instalate, organul de control va aplica avertismentul si va stabili un termen de instalare foarte scurt.  In cazul entitatilor care nu s-au dotat cu aparate de marcat cu jurnal electronic daca nu exista pe piata aparate de marcat cu jurnal electronic pentru activitatea sa, organul de control va aplica avertismentul si va stabili in planul de remediere un termen mai lung de dotare, fara a depasi 90 de zile.
 
Potrivit Legii prevenirii, in termen de maximum 10 zile lucratoare de la data expirarii termenului de dotare stabilit prin planul de remediere, autoritatea/institutia publica cu atributii de control are obligatia sa reia controlul, iar in situatia in care se constata neindeplinirea obligatiilor legale in termenul acordat, se aplica sanctiunile prevazute de OUG nr.28/1999, respectiv amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei, precum si:
- confiscarea sumelor nejustificate,
- suspendarea activitatii operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, pana la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal si prezentarea dovezii de plata a amenzii sau a jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, organului constatator.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "AMEF: Se apropie data limita pana la care firmele mici trebuie sa schimbe casele de marcat vechi":
Rating:

Nota: 3.71 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016