Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus in dezbatere publica un Proiect de Ordin pentru modificarea OPANAF nr. 4156/2017 pentru aprobarea informatiilor continute in registrul national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti, precum si metodologia si procedura de inregistrare a acestora.
Modificari aduse actului normativ
Modificarea actului normativ este necesara pentru “asigurarea unei mai bune corelari si cresterea acuratetei datelor ce rezulta din inregistrarea informatiilor privind aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv din perspectiva obligatiei stipulate la ART. III alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 804/2017 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003”, potrivit sursei citate.
De altfel, Proiectul de Ordin are in vedere si posibilitatea ca operatorii economici sa poata comunica/notifica organului fiscal diverse aspecte precum:
- comunicarea de informatii privind aparatele de marcat electronice fiscale (precum modificarea seriei de fabricatie, avizului tehnic favorabil, autorizatiei de distributie);
- inregistrarea de catre distribuitorul autorizat sau unitatea acreditata pentru comercializare a informatiilor privind livrarea, respectiv achizitia aparatelor de marcat electronice fiscale;
- notificarea organului fiscal in situatii semnalate de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale.
Extras din Ordin
ORDIN ART. I Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr 4156/2017 pentru aprobarea informatiilor continute in registrul national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti, precum si metodologia si procedura de inregistrare a acestora, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 28 din 12 ianuarie 2018, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Art. 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins: Directia generala de informatii fiscale, Directia generala coordonare inspectie fiscala, Directia generala antifrauda fiscala, Centrul national pentru informatii financiare, directiile generale regionale ale finantelor publice si Directia generala de administrare a marilor contribuabili, precum si unitatile subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
2. Anexa nr. 2 A la Metodologia si procedura de inregistrare a aparatelor de marcat electronice fiscale in etapa preoperationalizare a Registrului se modifica si se inlocuieste cu Anexa nr. 1 la prezentul ordin.
Descarca de AICI Anexele 1, 2 si 3 la Proiectul de Ordin >>
3. La punctul 4 din ANEXA 2 Metodologia si procedura de inregistrare a aparatelor de marcat electronice fiscale in etapa preoperationalizare a Registrului, alin. (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: (2) Distribuitorul autorizat sau unitatea acreditata pentru comercializare, dupa caz, inregistreaza informatii privind schimbari ale starii sau situatiei, precum si livrarea/achizitia aparatelor de marcat electronice fiscale pentru care a fost indeplinita procedura de la pct. 2, prin completarea ”Formularului pentru inregistrarea unor schimbari privind starea/situatia precum si livrarea/achizitia aparatelor de marcat electronice fiscale”, prevazut in ANEXA nr. 2 D.
4. Anexa nr. 2 D la Metodologia si procedura de inregistrare a aparatelor de marcat electronice fiscale in etapa preoperationalizare a Registrului se modifica si se inlocuieste cu Anexa nr. 2 la prezentul ordin.
5. La punctul 6 din ANEXA 2 Metodologia si procedura de inregistrare a aparatelor de marcat electronice fiscale in etapa preoperationalizare a Registrului, alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: (1) Ori de cate ori intervin schimbari privind situatia aparatului de marcat electronic fiscal, utilizatorii informeaza organul fiscal competent prin transmiterea notificarii prevazuta in anexa nr. 2E.
6. Anexa nr. 2 E la Metodologia si procedura de inregistrare a aparatelor de marcat electronice fiscale in etapa preoperationalizare a Registrului se modifica si se inlocuieste cu Anexa nr. 3 la prezentul ordin.
7. La punctul 8 din ANEXA 2 Metodologia si procedura de inregistrare a aparatelor de marcat electronice fiscale in etapa preoperationalizare a Registrului, alin. (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: (3) Formularul prevazut la pct. 4 alin. (2) se transmite organului fiscal competent in termen de 3 zile lucratoare de la data la care a intervenit una dintre situatiile prevazute la pct. 6 alin. (1) sau (2) sau la pct. 10 alin. (2) din anexa nr. 1 la ordin sau de la data iesirii din gestiune, dupa caz, de la data intrarii in gestiune a aparatelor de marcat livrate sau achizitionate, pe baza documentelor intocmite in acest scop in conformitate cu prevederile legale.
8. Punctul 9 din ANEXA 2 Metodologia si procedura de inregistrare a aparatelor de marcat electronice fiscale in etapa preoperationalizare a Registrului se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Pentru completarea si transmiterea formularelor prevazute la pct. 2 si pct. 4 alin. (1) si (2), producatorul, importatorul, persoana juridica romana care achizitioneaza din statele membre ale Uniunii Europene aparate de marcat electronice fiscale, respectiv distribuitorul autorizat, precum si unitatea acreditata pentru comercializare si/sau service desemneaza persoane care trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) detin calitatea de tehnician de service sau alta calitate, in baza unui contract individual de munca incheiat cu producatorul, importatorul, persoana juridica romana care achizitioneaza din statele membre ale Uniunii Europene aparate de marcat electronice fiscale, respectiv cu distribuitorul autorizat sau cu unitatea acreditata pentru comercializare si/sau service;
b) detin certificat digital calificat emis in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Mai trebuie depus F4109 daca casele de marcat au fost defiscalizate?Articole similare
CASE DE MARCAT ELECTRONICE- ANAF reaminteste care sunt facilitatile fiscale pentru contribuabili (Legea 153/2020)Ordinul nr. 2032/2020 modifica Procedura de avizare tehnica a modelelor de aparate de marcat electroniceContribuabilii care au case de marcat neutilizate sunt obligati sa transmita catre fisc formularul F4109CASE DE MARCAT ELECTRONICE dotate cu POS. ONG-urile au aceasta obligatie?Avizarea tehnica pentru casele de marcat electronice. Model cerere aviz tehnic 2018Ultimele articole
Proiect: Bonurile fiscale vor fi acordate doar la solicitarea clientilor in cazul platilor cu cardulLivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalSe suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Proiect OUG: Finantele propun noi exceptii de la obligativitatea utilizarii caselor de marcat electoniceGuvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliArticole similare
Defectiuni la casele de marcat electronice fiscale. Ce obligatii au firmele in aceasta situatie?AMEF: Documentele necesare distribuitorilor pentru autorizareANAF a inceput controalele la marii contribuabili pentru verificarea conectarii caselor de marcat electroniceInspectorii Antifrauda deruleaza verificari de tip blitz! Amenzi de peste 4,1 milioane de leiDefiscalizarea casei de marcat. Cand si cum se faceUltimele articole
Cum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportProiect OUG privind E-Factura: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaNeconcordante la verificarea e-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedatiCum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleFormularul c801 – Ghidul CompletAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"