Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se declara in D394 facturile si bonurile fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Sep. 2024
Cum se declara in D394 facturile si bonurile fiscale
Tags: d394 , completare d394, bonuri fiscale, facturi 

O societate care activeaza in domeniul hotelier emite facturi fiscale pentru toate cazarile indiferent de beneficiar (cel mai multi persoane fizice). La facturile care se incaseaza numerar si card emit ca modalitate de incasare bonuri fiscale.

Este corect sa se declarare in D394 doar facturile fiscale emise? 

Daca se declara si bonurile fiscale se va dubla venitul?

Concret in evidenta contabila se inregistreaza facturile fiscale (cand se inregistreaza si venitul in firma), iar bonurile fiscale emise de casa de marcat doar ca document de inregistrare a incasarii facturii numerar sau card. 

 

Completare D394 pentru facturi si bonuri fiscale – raspunsul specialistului:

 

Actul normativ care reglementeaza D394 este Ordinul nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA

Potrivit acestui act normativ, cartusului G nu cuprinde bonurile fiscale pentru care au fost emise facturi in perioada de raportare. Daca bonul fiscal si factura sunt emise in perioade fiscale diferite, acestea se vor declara fiecare la momentul emiterii.

Anexa 2: INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/fCompletarea declaratiei, SECTIUNEA a 2-a:

13. Coloana "Tip operatiune" de la lit. G - se selecteaza tipul incasarilor:


- incasari prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, cu exceptia celor pentru care s-au emis facturi, inclusiv incasarile prin intermediul bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului;
- incasari efectuate din activitati exceptate de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, conform prevederilor legale in vigoare.

14. Coloana "Nr. bonuri fiscale" - se inscrie numarul total al bonurilor fiscale emise in fiecare luna din perioada de raportare.
15. Coloana "Total incasari" de la lit. G - se inscrie totalul incasarilor, in lei, lunare, din perioada de raportare prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale (cu exceptia celor pentru care s-au emis facturi), respectiv incasari lunare obtinute din activitati exceptate de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, conform prevederilor legale in vigoare.
16. Coloana "Total baza impozabila" de la lit. G - se inscrie valoarea bazei impozabile, in lei, din fiecare luna din perioada de raportare aferenta incasarilor, inclusiv valoarea bazei impozabile aferenta stornarilor, defalcata pe cote de TVA (20%, 19%, 9%, 5%), cu exceptia celor pentru care s-au emis facturi.

Asadar, conform instructiunilor de completare a declaratiei D394, atunci cand pentru aceeasi operatiune se emite atat factura, cat si bon fiscal in aceeasi perioada fiscala, se declara doar factura in cartusul coresponzator:
Cartus C, atunci cand beneficiarul este o persoana inregistrata in scopuri de TVA
Cartus D, atunci cand beneficiarul este o persoana neinregistrata in scopuri de TVA.

In acest caz, se elimina din cartusul G I1 valoarea bonurilor fiscale pentru care s-au emis facturi in aceeasi perioada de raportare.

In situatia in care, pentru aceeasi operatiune, bonul fiscal si factura se emit in perioade fiscale diferite, acestea se vor declara fiecare la momentul emiterii.

De asemenea, in cazul in care societatea emite doar bonuri fiscale (fara a emite si facturi pentru vanzarile respective) catre persoane impozabile / neimpozabile, acestea se declara in cartusul G I1, ca numar total si valoare totala a incasarilor efectuate prin intermediul AMEF.

Este important de retinut ca in cartusul G I1 numarul de bonuri se declara cumulat, indiferent de cotele de TVA. Defalcat pe cote de TVA se declara totalul incasarilor, respectiv baza impozabila si TVA. In cazul in care pe acelasi bon fiscal sunt operatiuni cu cote diferite de TVA, bonul va fi declarat o singura data la rubrica "nr. bonuri fiscale".



Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se declara in D394 facturile si bonurile fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016