Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Din categoria abrogarilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Feb. 2009
Tags: tva, codul fiscalformulare financiar-contabile

Cu privire la TVA Prin H.G. nr. 1.618 din 4 decembrie 2008, publicata in M.Of. nr. 865 din 22 decembrie 2008, incepand cu anul 2009, s-au abrogat urmatoarele doua prevederi din normele de aplicare ...

Cu privire la TVA
Prin H.G. nr. 1.618 din 4 decembrie 2008, publicata in M.Of. nr. 865 din 22 decembrie 2008, incepand cu anul 2009, s-au abrogat urmatoarele doua prevederi din normele de aplicare privind taxa pe valoarea adaugata:

– dispozitiile reglementate la punctul 39 alin. (2) cu privire la aplicarea prevederilor art. 141 alin. (3) din Codul fiscal conform caruia persoana impozabila care si-a exercitat optiunea de taxare pentru operatiunile de arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile nu mai poate aplica regimul de scutire pana la sfarsitul anului calendaristic urmator celui in care s-a anulat optiunea de taxare;

– dispozitiile reglementate la punctul 441 alin. (2) cu privire la aplicarea prevederilor articolului art. 144 alin. (1) lit. a) de la punctul 1 la 7 din Codul fiscal prin care se facea precizarea ca nu se garanteaza taxa pe valoarea adaugata pentru livrarea bunurilor care urmeaza sa fie:

1) plasate in regim vamal de admitere temporara, cu exonerare totala de la plata drepturilor de import;
2) prezentate autoritatilor vamale in vederea vamuirii si, dupa caz, plasate in depozit necesar cu caracter temporar;
3) introduse intr-o zona libera sau intr-un antrepozit liber;
4) plasate in regim de antrepozit vamal;
5) plasate in regim de perfectionare activa, cu suspendare de la plata
drepturilor de import;
6) plasate in regim de tranzit vamal extern;
7) admise in apele teritoriale cu urmatoarele scopuri:

– pentru a fi incorporate pe platforme de forare sau de productie, in scopul construirii, repararii, intretinerii, modificarii sau reutilarii acestor platforme ori pentru conectarea acestor platforme de forare sau de productie la continent;

– pentru alimentarea cu carburanti si aprovizionarea platformelor de forare sau de productie.

Cu privire la formularele financiar-contabile
Prin O.M.E.F. nr. 3.512 din 27 noiembrie 2008 privind documentele financiar-contabile, publicat in M.Of. nr. 870 din 23 decembrie 2008 si intrat in vigoare in data de 1 ianuarie 2009, s-a abrogat O.M.E.F. nr. 1.850/2004 privind registrele si formularele financiar-contabile, publicat in M.Of. nr. 23 si 23 bis din 7 ianuarie 2005.

Prin acest act normativ se precizeaza in mod expres faptul ca regimul juridic al documentelor in forma electronica (facturi, chitante, bonuri fiscale) care se refera la operatiuni economice este reglementat prin Legea nr. 260/2007 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice.

Retineti!
Nerespectarea cerintelor impuse prin aceasta lege anuleaza caracterul de document justificativ al documentelor emise in alte conditii decat cele legale. Prin O.M.E.F. nr. 3.512 din 27 noiembrie 2008 se regaseste corespondenta dintre legislatia fiscala si legislat ia contabila referitoare la facturi sau alte documente similare emise pentru livrari de bunuri si prestari de servicii.

Astfel, daca prin normele de aplicare ale Codului fiscal la punctul 46 alin. (1) elaborate pentru art. 146 se face precizarea ca beneficiarul trebuie sa solicite furnizorului/prestatorului un duplicat al facturii in cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original al documentului de justificare, in O.M.E.F. nr. 3.512 din 27 noiembrie 2008, la punctul 47 se aduc completari importante.

Astfel, duplicatul documentului poate fi:
o factura noua, care sa cuprinda aceleasi date ca si factura initiala, dar care poarta mentiunea „duplicat, inlocuieste factura initiala nr. ...“ sau
o fotocopie a facturii initiale, pe care se aplica stampila firmei emitente si se inscrie mentiunea „duplicat, inlocuieste factura initiala nr. ...“.

Articol preluat din Revista Romana de TVA nr. 1/ ianuarie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Din categoria abrogarilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016